Te melyik testalkat típusba tartozol? (TESZT)

2017.07.16

Biztosan te is tudod, hogy az örökölt testalkat nagyban befolyásolja alakunkat, alakformálási korlátainkat. A stylistok több csoportba (alma, körte, homokóra, stb.) sorolják a hölgyek testalkatát - majd megnézik, milyen ruhákkal, szabásmintákkal, trükkökkel rejthetők el hiányosságok. Mi most azt nézzük meg, hogy öröklött testfelépítés (csont-izom-zsír arány) szempontjából milyen testalkat típusok léteznek - majd megnézzük, mit tegyünk, hogy ruhák, trükkök nélkül is jól nézzünk ki! ;)


EKTOMORF - TÖRÉKENY ALKAT

Az ektomorf testalkattípust (szomatotípust) szikár, vékony alkat jellemzi, keskeny mellkassal, hosszú végtagokkal. Mivel az anyagcseréje gyors, nem raktároz sok zsírt: a testzsír százaléka alacsony. Emiatt jól látható szálkás, hosszú, vékony izomzata.
Feladata: Az alkatilag vékony hölgyek általában hízni szeretnének, formásabb, nőiesebb idomokra vágynak. Számukra nem a több hizlaló étel evése a megoldás, hanem az, hogy heti 3-4 alkalommal egy súlyzós edzés programmal növelje és formálja, így hangsúlyozza izomzatát. Ha növeli a kalória bevitelt is (kiegyensúlyozott, ésszerű diétát követve, sok-sok fehérjével!), hamarosan látványos fejlődést ér majd el!

ENDOMORF - PUHA ALKAT
Endomorfnak nevezzük a hízékony alkatot. Ezek a hölgyek széles csípővel, kerekded formákkal rendelkeznek, anyagcseréjük lassú. A testzsír százalékuk magas, ezért párnák fedik az izomzatot.
Feladata: Ülő életmódunk miatt egyre több embert érint a fogyás-vágy, azonban ez fokozottan jellemző az endomorf alkatúakra, akiknek az átlagnál többet kell dolgozniuk a zsírpárnák csökkentésén. Mindez azonban nem lehetetlen, ha követnek egy nagyon egyszerű szabályt: a kalória bevitel legyen kisebb, mint a kalória felhasználás. Számukra a legmegfelelőbb heti 3-4 kardió (futás, bicikli) és súlyzós edzés (kis súly, nagy ismétlés szám) ötvözete, valamint egy csökkentett kalória tartalmú étrend lekezdése.

MEZOMORF - ERŐS ALKAT
Vannak, akik örökletesen szép, tónusos izomzattal, "jó alkattal" rendelkeznek. Őket deltás test: széles mellkas, karcsú derék, és erős karok és lábak jellemzik. Inkább alacsonyak, vagy normális magasságúak. Az anyagcseréjük optimális, a testzsír százalékuk normális.
Feladata: ők azok a szerencsések, akiknek nem kell az alakjuk miatt aggódniuk. Azonban érdemes figyelembe venniük, hogy az ülő életmódnak köszönhetően, és az évek múlásával csak a genetikára nem hagyatkozhatnak. Nincs kiábrándítóbb, mint egy csinos, egészségesnek tűnő fiatal, akinek görbe a háta, vagy ortopédiai panaszai vannak - csak úgy mint azok középkorúak, akik hirtelen esnek össze, öregednek meg, mert úgy gondolták, hogy a sport csak alakformálásra való - amire nekik nincs szükségük. Számukra, heti 3-4 súlyzós és kardió edzés javasolnék, váltva.

Te melyik típusba tartozol?

1. mérés: a csontozati komponens meghatározásához mérjük meg a csukló legvékonyabb részét! Eredmények: 14 cm vagy kevesebb: gyenge testalkat; 14-16 cm: közepes testalkat; 16 cm-nél nagyobb: erős testalkat

2. mérés: a testzsír százalék meghatározásához végezzük el a következő mérést: emeljük meg a kart oldalsó középtartása, majd másik kezünkkel csípjük össze a bőrt a kar hátsó részén, a tricepsznél! Eredmények: a felcsípett bőr vastagsága nagyobb, mint 2,5 cm: magas testzsír százalék. 1,5-2,5 cm: közepes t. sz. 1,5 cm alatti: alacsony t. sz.

3. mérés: nézzük meg, milyen izomtónussal rendelkezünk. Feszítsük meg egyik izmunkat, amennyire csak tudjuk, majd nyomkodjuk meg, mennyire kemény. Eredmények: puha, petyhüdt / közepes, megfelelő / kemény, feszes

NE FELEDD: a fenti mérések és amit a szemünkkel látunk, valamint a testsúlyunk csak a jéghegy csúcsa! Egy komolyabb testösszetétel mérés (zsír és izom aránya, csontozat súlya, stb.) valamint a fittségi tesztek mutatják meg valójában, hogy mennyire vagy fitt! Szóval ez a besorolás és teszt csak iránymutató! 


Milyen termékre van szükségem?

EKTOMORF: minden, ami segít az izomzat növelésében és felszívódásban: az alga, a BCAA, az edzés után pedig a tejsavó fehérje ideális Neked!

MEZOMORF: tartsd meg az izomtömeged a tejsavó, vagy kevert fehérje koktél segítségével, vidd be a megfelelő ásványi anyag mennyiséget az algákkal!

ENDOMORF: a 4 vagy 8 hetes programokkal komplexen támogathatod a fogyásod, illetve a lassan felszívódó, diétához fejlesztett krémes kazein fehérje vagy a kevert fehérje koktél, illetve a zsírégető FAT KILLER pörgetik fel leggyorsabban a fogyásod!


Milyen önismereti változásokra van szükségem? 

Az önismereti és önfejlesztési úton nem a jelenlegi testalkatod és súlyod, amivel foglalkozni kell, hanem az ahogyan gondolkozol róla. Milyen reakciókat vált ki belőled, ha az alakodra, testedre gondolsz? Mit és miért szeretnél változtatni? Jellemzőek-e az érzelmi evések vagy épp koplalások? Mit ad a sport neked, mit jelent a "kontroll fogalma neked? Számtalan kérdés, és persze konkrét szokások, amikkel nem fitnesztermi kereteken belül, hanem a coaching folyamatban érdemes foglalkozni. 


Természetesen a testalkat típusodtól függetlenül van rá lehetőséged, hogy a lehető legjobbat hozd ki magadból! A sport legyen az életed része, az étkezésed legyen kiegyensúlyozott és próbáld a lehető legkevesebb időt tölteni az alakodon való görcsöléssel! :) Ha pedig ez nem megy egyedül, keress fel bátran, hadd segítsek!

Hámori Blanka

edző és életmód tanácsadó