Pszichoszomatikus edzés

2024.02.06

Mi az a pszichoszomatikus edzés? A pszichoszomatikus edzés lényege, hogy a test jelzéseit és a belső folyamatainkat (elakadások, félelmek, szorongások bizonyos életterületeken) figyelembe véve tervezzük meg a mozgást (és étkezést). Mit jelent ez pontosan?

  • Például ha a nyakad fáj, az lehet jele valamilyen komoly félelemnek, így az edzés során nagyobb figyelmet kap annak átmasszírozása és nyújtása, de közben coaching folyamatban ránézünk a számodra félelmetes területekre.
  • Vagy egy instabil tér esetén nemcsak a térd körüli izmok erősítése kap nagyobb szerepet, mint egy átlagos edzésen, de mellette megnézzük, milyen terület tesz instabillá vagy miben érzed, hogy "térdre kényszerít".
  • Egy teniszkönyök esetén is megvannak a fitneszes eszközök a helyzet javítására, azonban a coaching folyamatban érdemes ránézni, mi az, ami "nem úgy halad, mint ahogy tervezted", miben érzed, hogy kicsúszott a kezedből.
  • A vállfajdalom esetén is fontos, hogy tudatos átmozgatással, nyújtással ellássuk a területet, de közben ránézünk, hogy mi "nyomja a válladat", mely életfeladatot érzed jelenleg elviselhetetlen súlynak.


A 2 terület (test és lélek) oda-vissza hat egymásra, tehát meglehet, hogy a testi tünetek elmúlnak, ha a belső folyamatban változást érünk el, de izgalmas módon a test is hat a lélekre, például a fizikai rugalmasság erősíti a rezilienciát is.

Nagyon izgalmas ez! Azért is találtam ki a Fitnesz & Coaching módszert, hogy a 2 fejlődés, változás együtt haladjon, egymást támogatva - így sokkal gyorsabb és látványosabb változást érhetsz el, és az eredmény is végleges!

Látogass el az oldalamra, hogy többet meg tudj az online (önállóan végehető) Fitnesz & Coaching programomról, vagy az egyéni folyamatról, melyben szintén mindkét terület eszközeit bevetjük, de személyre szabva (Prémium Program)