Önismeret és szebb alak a MESÉK segítségével

2021.08.03

A coaching tanfolyamon tanultunk róla, hogy a saját és családi történeteink, meséink, valamint a régről hozott archetipikus mesék milyen sokat nyomnak a latba, mikor a sorsunkat (vagy testünket) alakítjuk. 


Azóta is rendszeresen felteszem a kérdést (direktbe) a coaching foglalkozáson és a személyi edzésen is: 

Mit mesélt neked az anyukád, a nagymamád a testedről? 

A veszélyről? 

A szexről?

A férfiakról? 

A mozgásról? 

A célokról? 

Az ételről? 

Mit mondott ugyanezekről az apukád és a nagypapád?


Szinte minden életterületen ott vannak ezek a "jótanácsok", szabályok, a párkapcsolatunktól a munkához való hozzáállásunkig. Ha generációkon át hoztuk női ágon azt a "mesét", hogy "a férfiak egy ponton majd elkezdenek bántani", akkor mindig kifarolunk, taszítunk "amíg még lehet"...

.... míg a barátnőnk, aki azt hallgatta, hogy a "férfiak nélkül fél-ember vagy", bármit és bárkit bevállal, hogy ne maradjon egyedül. 

Most maradjunk a fitness témánál, ahol szintén hasonlóan leegyszerűsített példákat hozok:


  • A kislány, aki azt hallgatta és látta, hogy az anya mindig pakol-tesz-vesz, sosincs ideje magára, csak mindenki másra, felnőttkorában könnyen hátra sorolja az edzőtermi bérletet a családi büdzsében, és az aerobik órákat a családi heti tervben. 
    .
  • A kislány, akinek az anyukája is vastag hájréteg mögé bújt és étellel enyhítette a fájdalmat és/vagy ürességet, ugyanezt a megoldást választja majd, főleg, ha hallgatta is, hogy az "igazi nő kerekded" (vagy akár szolidaritásból, ha épp az anya testét alázó szavakat hallhatta az apjától.)

  • A kislány, aki azt tanulta, hogy kívánatosnak lenni luxus / bűn / veszélyes, nem könnyen lép be a fitness terem ajtaján, ahol elképzelései szerint a cicalányok és szépfiúk hada sokarozik.


Ez persze nem mindig ilyen egyszerű: néha pont ELLENTÉTESEN akarunk reagálni, élni, mint ahogy elvárt volna - a családi fekete bárányok erre tökéletes példák, a hithű katolikus családból származó bűnözők és "rossz életű lányok", akik valamilyen hiányt próbálnak pótolni.

A lényeg, hogy az ÖNISMERET része tudatosítani a jó  "hamuba sült pogácsákat"  (erősítő gondolatokat, áldásokat), és az akadályozó hiedelmeket, rossz tanácsokat. 


Fontos!! A "jó tanácsok" néha tényleg jók. 

A felmenőink valójában a legtöbb esetben védtek, figyelmeztettek, vagy csak saját megoldásaikat élték meg a mutatott példájukkal. A legritkább esetben akartak valóban ártani. Ahogy A zsidók tényleg a holokauszt miatt hízékonyabbak? c. cikkben írtam, az ő megoldásaik (pl.megváltozott anyagcsere) nekik túlélés volt, vagy a hozott tanács ("Edd meg, ami a tányéron van") valódi túlélési tipp.

Kérdés, hogy a mi életünkben valid-e még, előnyünkre szolgál-e az örökség?

Rengeteg esetben a női intuíció (valójában generációkon át hozott "tudás") valóban segít - pl. megérezhetjük, ha egy férfi veszélyes ragadozó, és kihátrálhatunk a helyzetből. 

A "hamuba sült pogácsák" sokszor segítenek, erőt adnak egy nehézségben!

Szóval: az ősöktől, az örökségtől ne leválni akarjunk, hanem a  hozott kincsek és már nem érvényes / gátló gondolatokat tudjuk szétválogatni. 


Mi a meséd a fitneszről, az egészségről? 

Az életmódváltásban ez azért fontos, mert néha KUDARCOK SOROZATÁT éljük meg, hatalmas túlsúllyal küzdünk életünk nagy részében, és nem értjük, hogy miért. 

A családunk meséi, történetei, hitrendszere adhat választ a kérdésekre. 

Nem csak direkt kérdések, hanem a kártyás coaching gyakorlatok (amikor tényleg mesét írunk magunkról) is segíthet megtalálni a válaszokat, sőt, ezek az intuíción alapuló, érzetekre-érzelmekre építő játékos gyakorlatok sokkal célravezetőbbek, mint az "agymunka". 


A cikk elején feltett kérdések nagyon a felszínt kapargatják, mert a saját életünkben ritkán látjuk tisztán a bukkanókat, és ha látjuk is, nehéz velük mit kezdeni. Megoldási javaslatok: 

1. Coaching: kérdések, sorselemzés, "szabadság levél" (by Eric Berne) kiállítása. Metatükör gyakorlat, kártyás gyakorlatok, driver-teszt

2. Pszichoanalízis

3. Meseterápia, családállítás

4. Témába vágó könyvek: pl. Mesepszichológia (Dr. Kádár Annamária - Kulcslyuk Kiadó 2014), Farkasokkal futó asszonyok (Clarissa pinkola Estés, PhD, Édesvíz Kiadó 2021), Örökölt sors (Dr. Orvos Tóth Noémi, Kulcsluyk Kiadó, 2018)


Ha most azonnal akarsz többet tudni a témáról, a Zárt Klubban a tudásanyagok közt is találsz erről több infót, valamint egy érzelmi evés tesztet, amiből kiderülhet, mennyire vagy hajlamos érzelemből enni:


Érdekesség: a képeket a Voila ingyenes applikációval készítettem :) Oszd meg velem Te is kommentben a lenti posztra kattintva, milyen lennél mese hősként, és volt-e olyan családi történet / hamuba sült pogácsa, ami átsegített vagy épp akadályozott életed egy pontján?