Motiváció: ne várd kívülről

2021.06.04

A legtöbben azért jönnek személyi edzőhöz vagy coaching folyamatba, mert MOTIVÁCIÓRA van szükségük, vagyis önerőből nem megy a változás. Ez teljesen rendben van, ugyanis ha valamiért "elfogytunk" erőben, lelkesedésben, akkor szuper ötlet segítségért folyamodni!

Azonban van egy rossz hírem: nincs az az ember, aki folyamatosan fent tudja tartani a TE motivációdat! Az edző, coach, motivációs guru vagy a legjobb barátnőd adhat:

  • inspirációt, megerősítést, biztatást,

  • szakértői tanácsot,

  • megnyugtatást, hogy rendben vagy...

... azért, hogy továbblendülj vagy belekezdj valamibe, ez egyfajta mankó, amit külső motivációnak nevezünk. Ilyen például a személyi edződ instrukciója, ez a hírlevél, a dietetikus által írt étrend, a motivációs előadás. Érdekes módon ide sorolható minden negatív motiváció is, pl. ha félsz a strandolók éles tekintetétől, vagy a szégyentől, hogy nem nyelvvizsgázol le, vagy elhagy a pasid. Ezek mind kívülről jövő motivációk, csak van, amelyik pozitív és van, amelyik negatív érzelmekkel teli.

Viszont az, amire TE vágysz, és amivel sikert érhetsz el, az teljesen más:

  • belső tűz, lelkesen kelni, pörögni,

  • kitartani a nehéz napokon is,

  • elérni bármilyen célt és újabb inspirációt meríteni...

... nos ezt csakis TE tudod magadban kialakítani, felépíteni, megteremteni. Szeretném átadni, instant csomagolva, de nem tudom. A belső motiváció lényege, hogy belülről fakad, nem függ más embertől (sőt, akkor is erős és visz előre, ha kívülről próbálnak elbátortalanítani!) A belső motivációnak 2 nagyon fontos pillére van:

  1. TÉNYLEG KIUGRASZT AZ ÁGYBÓL A CÉLOD: mert Neked fontos! Nem egy elvárás vagy félelem visz előre, hanem a Te meggyőződésed, hogy jó úton jársz! Érdekesség, hogy minél több irányből támogatja meggyőződés, annál erősebb: pl. ha nemcsak a strand miatt fogynál, hanem az egészséged, családod miatt, illetve hogy a világnak inspirációt adj, sokkal valószínűbb a siker!

  2. AZ UTAT IS IMÁDOD: vagyis az a tuti, ha nemcsak az eredmény vonz, de a "hogyan"-t is szereted, pl. az edzéstípust, amivel fogyni szeretnél, a társaságot, amivel angolt tanulsz... Minél több részét szereted, annál valószínűbb, hogy motivált, kitartó maradsz az utadon.

Szóval, a belső motiváció alakítható, és alakítani is kell, mert e nélkül SOHA nem maradsz motivált!!!


HOGYAN TUDOK EBBEN NEKED SEGÍTENI?

A coaching és edzés szolgáltatásokban és dobozos anyagokban is NAGY hangsúlyt kap és konkrét tippeket is adok a kialakításhoz.

Ebben a régi cikkben az edzéshez osztottam eg 7 olyan trükköt, amit könnyedén bevethetsz már ma!

A májusban zajló #28naposkihívás a Zárt Klubban most ér véget, és a résztvevőknek 7 + 46 motivációs coaching kártyával segítek kialakítani a folyamatos motiváltságot!

A Klubban sok más hasznos infó is van, rengeteg edzés anyag, receptötlet, szóval ha még nem vagy tag, akkor csatlakozz :)