Miért szuper egészséges a hal?

2021.06.30

A halban nemcsak kevés a zsír-tartalom, de magas a foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, továbbá rendkívül gazdagok A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban, a tengeri ikrában pedig sok a C-vitamin. A halhús jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak is!

A hal segít a koncentrációban 

és a fogyásban is!


A hal fogyazstás nemcsak a fenti tápértékek és az alacsony zsírtartalma miatt egészséges, hanem mert kifejezett elősegíti a fogyást (a thermogenezis folyamatáról itt írtam bővebben) és az agyi funkciókat is! 

Egyébként ez az utóbbi is segíti a fogyást közvetetten, mert a jobb probléma megoldó képesség, frissebb szellem kevesebb stressz- és unalom-evést eredményez!!!

Szóval a hal-fogyasztás összefüggésben van a kognitiív funkciókkal. 

Lássunk egy ide vonatkozó kutatást: 

"Mind a hat kognitív vizsgálat jobb eredményeket mutatott a halat evők esetében, ráadásul, ahogy nőtt a halfogyasztás mértéke (80 gramm per napig), a jótékony hatás annál látványosabb volt" 

- hangsúlyozta a Reuters Health-nek legfrissebb kutatásuk ereményeit A. David Smith, a brit University of Oxford szakembere. A vizsgálathoz Nyugat-Norvégia átlaglakosságából toboroztak 2031 férfit és nőt - 70 és 74 év közötti korosztályhoz tartoztak -, akiknek az észlelési képességeit mérték fel halfogyasztási szokásaik függvényében.

Összességében, a tanulmányban résztvevők közül 1951-en fogyasztottak naponta tíz gramm vagy annál több friss, fagyasztott, vagy konzerv halat, illetve tengeri herkentyűt, vagy haltermékeket, úgymint tőkehal májat vagy halolajat, míg nyolcvanan tíz grammnál kevesebbet ettek ezekből. Azok a vizsgálati alanyok, akik főétkezéskor gyakrabban fogyasztottak zsíros vagy sovány halakat, jelentősen jobb eredményeket értek el a hat kognitív vizsgálatból öt esetben, szemben azokkal, akik alig ettek halat. 

Jó hír, hogy a  feldolgozott halat fogyasztók hasonlóképpen jó eredményeket produkáltak három észlelési teszt során, míg azok az idősek, akik csupán halolajat használtak étkezésük során, a tesztek közül csak az egyikben jeleskedtek - ami pedig azt bizonyítja, hogy a csak tápkieg megoldás nem tökéletes. (Ugye a tápértéknek a szabály szerint 70%-ban szilárd tápanyagból kell származnia.) Forrás: HVG.hu


Halas receptek!!

A Zárt Klub zárt terében, a Receptgyűjtemények közt immár van egy Halas receptek gyűjteménye is - a Zárt Klubról itt olvashatsz bővebben / itt éred el: