Kudarcra ítélt fogyások - avagy a fától nem látjuk az erdőt

2017.07.16

Az internet tele van étkezéssel és fogyással foglalkozó oldalakkal. Írjuk be a keresőbe, hogy "diéta" és számtalan - de szó szerint számtalan! - cikkel és oldallal találkozhatunk. Az infók ellentmondásosak, és nem tudjuk kinek higgyünk. Most akkor mit tegyen az, aki épp csak nekilát fogyni, infót gyűjteni?!


Az elvakult és egyoldalú diétákról vagy módszerekről az a véleményem, hogy ez tipikusan az az eset, mikor nem látjuk a fától az erdőt. Olyan mintha egyetlen fát szemlélnénk és tapogatnánk, miközben az erdőt észre sem vesszük mögötte. 

A szervezetünk ugyanis nem egy csoda szertől / módszertől lesz tökéletesen ép (merthogy a súlyfelesleg nélküli, fitt test az ép test) - hanem attól, hogy megkapja, amire szüksége van.

Ezt még egyszer leírom, hogy rögzüljön:

A SZERVEZETÜNK ATTÓL LESZ ÉP, HOGY MEGKAPJA, AMIRE SZÜKSÉGE VAN.

Megfordítva: a testünk azért NEM tökéletes, mert NEM kapja meg, amire szüksége van. Tehát a kérdés nem az, hogy melyik módszer válik be, melyik tápkieg "tud" sokat, melyik edzés a legizzasztóbb... Hanem hogy a szervezetnek mi kell.

Elárulom:

  1. értékes tápanyagra
  2. megfelelő energia egyensúlyra
  3. jó programokra

1. ÉRTÉKES TÁPANYAGOK

Ha most arra gondolsz, hogy "Igen, több zöldséget kéne enni", akkor ki kell ábrándítsalak: hiába is ennénk kettővel több paradicsomot naponta, bizony nem sokkal lennénk előre. Ugyanis a földet kizsigereltük! Márai Géza híres tanulmányából kiderül, hogy a hatvanas évektől a nyolcvanas évek közepéig vizsgált zöldségek és gyümölcsök ásványi anyag és vitamintartalma 70-80%-kal csökkent a 20 év alatt! Azóta a helyzet csak romlott.

A szervezetünk tápanyag-igénye viszont nem változott, vagyis valahogyan be kell vinnünk a vitálanyagokat - én erre legtökéletesebb a mikroalga-készítményeket tartom, de erről később még írok itt a blogban.

Természetesen ezzel párhuzamosan, a nem értékes tápanyagok (méreganyagok) bevitelét kötelező csökkenteni.

2. MEGFELELŐ ENERGIA-EGYENSÚLY

A legfontosabb (és nemcsak a fogyás miatt, hanem a hosszútávú, egészséges, fitt élet alapja!!) a bevitt és elégetett energiák harmóniája. Persze mélyebben is lehet elemezni az energetikai kérdéseket, áramlásokat, de most csak fizikai síkon, alakformálás témájában nézzük:

  • ha túl sok a bevitt energia az elégetetthez képest: HÍZUNK
  • ha kevesebb a bevitt, mint az elégetett: FOGYUNK
  • ha egyensúlyban van: MARAD A TESTSÚLY

Ha ezt az egyszerű szabályt megértjük, akkor közelebb jutunk a megoldáshoz, mert ezzel egyértelművé válik, hogy a "Fogyj diéta és mozgás nélkül!" című sztorik eleve sántítanak... Természetesen a táplálkozáson belül legyen egyensúlyban a fehérje-szénhidrát-zsír bevitel (30-50-20%) és a mozgáson belül a kardió-súlyzós-nyújtó edzés - egyszóval ne egy irányba nyújtózkodjunk, hanem próbáljunk harmóniát teremteni!

3. POZITÍV PROGRAMOK

Megint csak beszélhetünk mélyebb síkokról, és az egyszerűbb fogyás-témáról. Utóbbinál maradva: a pozitív mantrák elengedhetetlenek. Valójában azok, akik sikert értek el az alakformálásban (akár 10 kiló leadásáról van szó, akár fitneszmodell versenyzőről) azok mind bevetették ezt a módszert, még ha nem is tudtak róla. A titok egy mondatban: tanuld meg szeretni önmagadat. Vagyis az önostorozást (tükör előtt álldogálva elborzadva nézem magam-effektus) egy életre felejtsük el, és kezdjünk pozitívan gondolni magunkra.

Enélkül egyszerűen nem fog menni.

Azok a fogyások vannak tehát kudarcra ítélve, amelyeknél nem vesszük figyelembe ezeket az alapvető szabályokat, mert ki akarjuk spórolni valamelyik részét... Amikor egy fába kapaszkodunk, és várjuk a megváltást, pedig előttünk a színes, tágas, összetett komplex erdő - amin igenis át kell jutnunk a célunkig!

A fitness valójában tényleg nagyon egyszerű dolog, de csak akkor ha nyitott elmével és tevékenyen látunk hozzá! Vagyis ha komplex változ(tat)ásra vagyunk hajlandóak, és nem várjuk a csodát.

Ezt tartom szem előtt:

- 4 és 8 hetes komplex programok összeállításakor
- a személyi edzések során
- a jó minőségű táplálék kiegészítő kiválogatása során


Hámori Blanka

edző és életmódtanácsadó