Klasszikus aerobik - miért imádjuk?!

2021.02.18

Kicsit divatjamúlt, de még mindig imádjuk. Hiába tűntek el a régi step aerobik, dance aerobik, kondi-step, has-láb-popsi óratípusok az órarendekből, mégis rengetegen keresik ezt a mozgásformát! Miért?

1. A zenére történő mozgás nemcsak az ideg-izom kapcsolatot fejleszti, hanem egy szuper tempót is ad a mozgásnak. Vagyis az andalgás és belassulás helyett pörgős, dinamikus edzésterhelést tesz lehetővé.

2. A táncos mozgások remekül fejlesztik a koordinációt és koncentrációt, a testtudatot és a nőiességet, valamint a harmonikus mozgást!

3. A közeg, a csapatszellem, az egyszerre történő mozgás nagyon sokat ad hozzá az edzés értékéhez!

4. A hasonlóan felépített órák (bemelegítés - terhelés haranggörbe szerint - nyújtás lassú zenére) biztonság érzetet és rutint adnak, így más edzőhöz és más terembe is volt merszünk bemenni aerobikozni.

5. Egy jó edző minden órán képes volt kontrollálni az egyszerű gyakorlatokat - a nagy ismétlés számok miatt - volt idő körbejárni, javítani. 

6. A jó zenék, a ritmus plusz motivációt jelentettek.

7. A sok esetben csak csajokból álló közeg szintén biztonságos hátteret nyújtott a kezdő, túlsúlyos nőknek is.

8. Az ezerféleképp variálható gyakorlatok (ütemre, felezve, más eszköz stb.) miatt sosem volt unalmas egy óra sem.


Az, hogy az aerobik picit hátérbe kezdett szorulni, nem véletlen. Saját kis "kutatást" végeztem, 13 lánnyal (16-32 év között) beszéltünk róla, miért nem "menő már az aerobik". 

A lányok elkezdtek nagyobb súlyokkal és saját testsúlyal bátrabban edzeni, megértették hogy a pici súly és végeláthatatlan ismétlés számok nem hozzák el a végtelen fejlődést. Vagyis egy idő után kevés lesz a terhelés, és kevés az izom. 

Igen, a trendek változnak: a lányok már testalkatban is az izmosabb formát, stílusban a vagányabb, keményebb stílust, terhelésben pedig a növelhető terhelést, újabb kihívásokat kedvelik. 

Már nem állnak meg a "legyünk karcsúk és mozogjunk együtt mókából" szinten, mint az anyáik. 

Szívesebben vannak a kondi és funkci részlegen a fiúkkal, nekik már nem evidens, hogy a 2 nem elkülönüljön sportok tekintetében (a korábbi generációkkal ellentétben.)


ETTŐL FÜGGETLENÜL AZ AEROBIK CSODÁS!:)

A Zárt Klubban is sok aerobikos jellegű mozgást osztok meg - persze TRX, kettlebell anyagok is vannak.