Mi az a TESTTUDAT?

2021.01.14

Amikor arról van szó, hogy a sport növeli az önbizalmat, automatikusan arra gondolunk, hogy persze, hiszen a jó alak, a feszes formák magabiztossá teszik az embert. Pedig van valami, aminek sokkal nagyobb szerepe van az önbizalom kialakításában: ez pedig a testtudat.


Mi az a testtudat? 

  • Az mikor tudod, hol a kezed, lábad. 
  • Amikor összhangban vagy a testeddel, mered használni. 
  • Mikor külön meg tudod feszíteni mondjuk csak a tricepszed. 
  • Mikor mutatnak neked egy viszonylag összetett mozdulatsort, amiben több testrész is részt vesz: és te többé-kevésbé sikeresen megismételed. 
  • Mikor a járás / tartás büszke, mozgás harmonikus, összeszedett, rendezett.


Amikor azt látod, hogy a rendszeresen sportoló hölgy magabiztosan jön-megy, akkor elsősorban ezt a kialakult testtudatot érzed rajta, és csak másodsorban azt, hogy tudatában van a jó alakjának!

Sokan nem tudják elképzelni, hogyan is alakítható ki a testtudat. A válasz pedig nagyon egyszerű: mozogj! 

Miért? 

Mert amivel időt töltesz, azt megismered! 

Én azt szoktam mondani, hogy az edzés = egy randi önmagunkkal. Hiszen mi a randi? Ismerkedünk, jól érezzük magunkat együtt, figyelünk egymásra, néha konfrontálódunk. Emlékezz, hogy mikor elkezdtél randizni a mostani pároddal (vagy akárkivel :) ) mennyire nem ismerted, türelemre és időre volt szükséged ahhoz, hogy megtudd, mire hogyan reagál, mit szeret, mik a gyengeségei, stb. A tested ugyanígy működik: mikor először edzel, talán nem úgy viselkedik a tested, ahogy elvárnád, talán nem tudsz minden gyakorlatot végrehajtani, talán nem érzel rá a mozgás élvezetére... De ez minden egyes edzés alkalmával változni fog, és egyre jobban uralod majd a végtagjaidat, egyre jobban ráérzel, hol van valójában a farizom, a vállad, stb. Lehet, hogy eddig nem szeretted az izomlázat, de ezentúl gondolj úgy rá, hogy ez a testtudat kialakításának egyik alapköve: az "izomérzet". Ezzel a szemlélettel már nem kínlódás lesz az edzésprogram, hanem egy izgalmas szórakozás!

A testtudat szoros kapcsolatban van a kisugárzással, a valódi harmóniával! 

Biztosan láttál már husi nőt, akire jó volt ránézni, mert olyan "összeszedett" volt - és olyan vékony nőt, akinek a mozgása szétesett... A testtudat tehát nem a kilók függvénye, habár nyilván egy óriási súlyfelesleggel rendelkező testet nehezebb kontrollálni.

Gondold újra az edzés fogalmát, mostantól ne a jó/jobb alakot hajszold, csak tégy magadnak egy szívességet, és ismerd meg a tested! : )


Üdv, Hámori Blanka

edző, coach

ONLINE és EGYÉNI PROGRAMOK >>>