Cél-orientált vs. Feladat-orientált

2020.11.24

Azok, akik sikeresen lefogytak és/vagy megizmosodtak, és látványos átalakuláson mentek át, szívesen adnak tanácsokat azoknak, akiknek ez még nem sikerült. Abban mindegyikük egyetért, hogy a kulcsszó a következetesség. Azonban abban már eltérőek a vélemények, hogy magát a következetességet, a kitartást hogyan sajátítsuk el. Van, aki azt mondja, hogy csak a cél lebegjen a szemed előtt, és akkor kibírod az odáig vezető utat. Mások arra esküsznek, hogy maga az út legyen a cél: a feladat közben érezd jól magad, akkor előbb-utóbb óhatatlanul megérkezik az eredmény.

A kérdés nem az, hogy melyik elmélet a helyes, hanem hogy NÁLAD melyik működik. Ugyanis van, aki cél-orientált, és van, aki feladat-orientált. Neked mindenekelőtt azt kell eldöntened, hogy te melyik típusba tartozol, hiszen elképzelhető, hogy eddig azért nem érkezett el a siker, mert nem jó módszerrel motiváltad magad! Ha számba veszed az eddigi sikereidet, könnyedén rájöhetsz, hogy cél-orientált vagy pedig feladat-orientált vagy-e.A CÉL-ORIENTÁLT TÍPUS

Ha a korábbi sikeres fogyásodra, munkahelyi sikeredre, vagy más eredményedre gondolsz, és úgy emlékszel vissza, hogy kemény volt a munka-szakasz, de sikeresen motiváltad magad azzal, hogy a cél vagy jutalom képe lebegett a szemed előtt - valószínűleg cél-orientált típus vagy. A diétában vagy edzésmunkában javadra válhat, ha egy régi képedet, a régi alakodról (vagy egy újságból kivágott képet az álomalakodról) teszel a telefonod kijelzőjére. Kijelölhetsz egy zeneszámot magadnak, és elhatározhatod, hogy amikor ezt a számot hallgatod (min. napi 1x) az új alakodról álmodozol, az új ruhákról, az új Facebook profil-képedről. Neked fontos a konkrétcél kitűzés, pl. hogy hány kilótól szeretnél megszabadulni, és egy pontos, reális terv arról, hogy ezt hogyan hajthatod végre. Ebben egyébként ez a program tökéletes segítségedre lehet, de a részletes és személyre szabott elemzés velem szintén jó megoldás.


A FELADAT-ORIENTÁLT TÍPUS

A legtöbben hiába próbálkoznak a fent leírtakkal, mert a jutalom, vagy eredmény túl megfoghatatlan, túl távoli a számukra. Érdekes, hogy a legtöbb magazin és életmód tanácsadó a cél folyamatos vizualizálását hangsúlyozza, arról viszont szót sem ejt, hogy mennyire fontos, hogy maga a feladat örömmel töltsön el! Pedig ha megkérdeznénk a sikeres fogyókrázókat, fény derülne rá, hogy többségük titka pontosan az, hogy nem szenvednek, hanem mókának / kihívásnak / hobbynak fogják fel az életmódváltást. A legtöbb látványos átalakulás annak köszönhető, hogy valaki beletrafált, és olyan sportot választott, ami örömmel töltötte el, amivel aztán szinte akaratlanul fogyott. Ha a korábbi sikereidről az jut eszedbe, hogy milyen jó mókának élted meg az odavezető utat, akkor neked érdemes arra koncentrálnod, hogy tartható és örömteli diétát és mozgást válassz! Próbálj ki akár többféle edzésformát, találd meg önmagad! Ezek a programok szuper megoldást adhatnak Neked ehhez!


Tipp: ne feledd, hogy a dolog nem fekete vagy fehér! A cél-orientáltakat ugyan jobban motiválja a hosszú távú cél, és sokat bírnak ennek érdekében - mégis érdemes nekik is a leginkább élvezhető módszereket megtalálni, hogy maga az út is élvezetes legyen! És ugyanez fordítva: habár a feladat maga is lehet cél, rövidtávon, hatékonyabb a program, ha pontos és konkrét tervekkel dolgozunk, melyeket alkalomadtán előveszünk, hogy tudatosítsuk magunkban: merre is tartunk!


Hámori Blanka

edző, coach