Anyahas: mi történik vele?!

2021.04.22

Közeledik az Anyák Napja: illik beszélni arról, hogy mi történik a hasunkkal, nekünk, édesanyáknak, mikor egy babát hordunk ki, majd hozunk a világra. A hasunk mindig fókuszban van: 

- a has változása az áldott állapot leglátványosabb része, 

- viszont a lapos és feszes has a várandósságon kívüli lét egyik fontos elvárása, ami nem pusztán trend: a zsírmentes, izmos has látványát evolúciósan tartjuk szépnek, egyrészről ugyanis egészségről, mozgékonyságról árulkodik, másrészről (nők esetében) arról, hogy az illető nem várandós vagyis megtermékenyíthető. 


Ugyan ez az utóbbi szempont ma már inkább mókásnak hat (bár a kutatók szerint ez az evolúciós oka, hogy a férfiak a mai napig szebbnek látják a karcsú derekat), az egészségügyi szempontok felett nem mehetünk el szó nélkül!

Egyszóval: rendben van, ha a szülés(ek) után is szép hasat szeretnénk, ehhez viszont tudnunk kell, hogy hogyan is néz ki "A HAS":


1. HASIZOM

A hasizmok változnak a várandósság alatt, leginkább az egyenes hasizom: két kötege eltávolodik, majd jó esetben összehúzódik és újra erősíthetünk rá (ha szétnyílt hasizomról beszélünk, amiről itt írtunk részletesen, akkor picit speckóbb gyakorlatok ajánlottak, erőől később!). 


A has tehát erősíthető: kell is, hiszen fontos izmok a tartás, stabilizálás, egyensúlyozás tekintetében is! FONTOS: helyi zsírégetés nincsen, vagyis a szervezet nem úgy működik, hogy sok hasazástól zsírt égetünk!

Hasgyakorlatok: 

  • préselő egyenes irányba történő gyakorlatok (alulról vagy felülről történő hasprés, bicska, V-ülés  stb.). Egyenes hasizom dolgozik. 
  • préselések, forgatások, fordítások, hajlítások fekve vagy állásban. A külső és belső ferde hasizom dolgozik.
  • statikus hasizom gyakorlatok: plank és variációi. Minden izom dolgozik. 2. HASI ZSÍRRÉTEG

A hasunkkal a probléma leginkább a zsírrétegből adódik: hiába erős a has, ha zsírszövet fedi. Itt álljunk is meg, hiszen NEM mindig fedi a hasat a zsír! Ugyanis has tájékon tudunk kívülre a bőr alá (=hurkák), és belülre, a szervek falára, hasüregbe is raktározni (=zsigeri zsírok). Az utóbbi sokkal veszélyesebb egészségügyi szempontból! 


A "fogyás" vagyis a testsúly optimalizálása gyakorlatilag egy ponton túl nem esztétikai, hanem egészségügyi kérdés.

A hasi zsír leadásához 30%-ban a mozgás beiktatása, és 70%-ban a táplálkozás megreformálása szükséáge (sőt, egyes edzők szerint 100% az étkezés...)

Helyi zsírégetés nincs, vagyis mégis van, de nagyon minimális az értéke - erről itt olvashatsz bővebben


3. BŐR

A bőrünk is nyúlik, reped, hiába kenjük és hidratáljuk a terhesség alatt, ez bizony inkább ezektől függ: 

- genetika (bőr mennyire rugalmas), 

- babamérete.

De semmi baj: a picit megnyúlt bőr vagy striák sokszor egyszerűen nem számottevők optikailag! Ha mégis javítani akarunk a bőrünk állapotán, akkor a különböző krémek és testkezlések valamennyire segíthetnek: ez a képen az én megkezelt hasam, de mint látszik is: zsírból is adtam le! 


A feszesítő kezelések minden esetben a folyamat vége legyen!!

Tehát először zsírtalanítsunk és erősítsünk, majd utolsó simításként nevezzünk be a felszínt kezelő gépekre, bérletekre. Ezek egyébként valóban jól működhetnek, technológiától függően: a bőr szerkeszét változtatják hővel és a krémek kémiai összetevőivel. 

A nagyon megnyúlt hasról is essék szó: 

Amennyiben rendkívüli módon megnyúlt a has (akár terhesség nélkül is, nagy túlsúly következtében), a plasztikai műtét segíthet. Erre van OEP által támogatott megoldás is, de csak ha tudod bizonyítani, hogy önerőből sokat fogytál mozgással-diétával, és valóban az "utolsó simítás" a műtét. Kapcsolódó cikk:  Nagy fogyás - megnyúlt bőr


Egyszóval: 

1. Iktass be mozgást heti 3-4 alkalommal (erősítő és kardió mozgást is!)

2. Fogd vissza a szénhidrát bevitelt, étkezz 12:12 majd 14:10 majd 16:8 időablakban 

3. Ha leadtad a kellő mennyiségű felesleget és edzettségben fejlődtél, a testösszetételed egészséges, akkor foglalkozz (ha kell még!!! - sok setben már nem kell!!!) a külső, felszíni megoldásokkal. 


Programok, edzések, életmódváltás >>>


Tökéletes ajándék anyukádnak: adj egészséget, énidőt, és szépséget neki! 

Katt a kártyára a részletekért: