Nagy fogyás - megnyúlt bőr

2019.07.30

Amikor igazán nagy súlyfeleslegről beszélünk, akkor ott a fogyás folyamat egész más, mint azoknál, akik csak "néhány" szabadulnának meg. Először is maga a fogyás is nyilván hosszabb ideig tart, a méretekből adódóan, és olyan szempontból is nehezebb súlya van az extrém túlsúlyosnak, hogy az ő "extrém" rossz szokásait is rendbe kell vágni.

Viszont öröm az ürömben, hogy a nagyon nagy túlsúlyból fogyás nagy sikerélményeket is hoz, már a kezdetek kezdetén, ugyanis minél nagyobb súlyból fogyunk, annál gyorsabban olvadnak a kilók. Nem véletlen, hogy sokan tapasztalhatták: az utolsó 5-10 kilót a legnehezebb leadni! Szóval a folyamat lehet látványos és dinamikus, és ha türelmes az illető, akkor szuper nagy fogyást produkálhat!

A nagy kérdés viszont: mi lesz a bőrünkkel egy nagy fogyás után?!

Ezzel a poszttal nem célom ijesztgetni azokat, akik most vágnak bele a nagy fogyásukba, sőt, ellenkezőleg, szeretném, ha tisztán látná mindenki, mit várhat el a testétől:

  1. Étkezéssel, mozgással bármennyi kilót leadhatsz, ez tehát pipa : )
  2. A bőröd (attól függően, mennyi feleslegtől szabadultál meg), vagy:
    - alkalmazkodik a kihíváshoz
    - vagy nem (vagy nem teljesen)

A bőr egy érdekes dolog, mert elvileg a végtelenségig képes tágulni (elméletileg a végtelenségig képesek vagyunk zsírt raktározni!), de nincs rá egyértelmű válasz, hogy a fogyásnál mennyire fog tudni szépen "visszafele alkalmazkodni" és kisimulni. Nincs olyan szabály, hogy 20 kilós fogyás felett már számíthatsz a logó, megnyúlt bőrre, de ennél kevesebb súly vesztésnél nincs mitől félni. Nagyon egyéni, hogy kinél marad megnyúlt a bőr, és melyik testrészen, és hogy ez milyen mértékű...

Általánosságban elmondhatjuk, hogy

  1. ha szépen lassan fogyunk, izom-megtartással (tehát diéta+mozgás kombóval és nem koplalással), akkor a szervezet minden téren szépen/szebben fog alkalmazkodni, azonban nagy súlyvesztésnél ez esetben is maradhat megnyúlva a bőr
  2. a kissé megnyúlt bőrt (tehát ami nem lóg, csak ráncos, összecsíphető) még szépen lehet korrigálni mondjuk ezzel a testkezelő technikával, amivel én is rendbe tettem az alsó hasamat (tudom, nem a legjobb a kép, de tényleg érezhetően feszesedett a bőr, igaz én csak 20 kilót adtam le, meg szültem...) Ezek a kezelések a striáknál is érnek valamit!

3. A nagyon megnyúlt (lógó, megereszkedett) bőr problémáját bizony nem lehet másképp, csak sebészkéssel megoldani. (Teszem hozzá - tapasztalatok szerint - ez a 40+ kg súlyfeleslegnél szokott egyáltalán szóba kerülni, úgyhogy ha épp most akarsz leadni 10 kilót, ne kutass plasztikai sebész után a neten :)) Ezek a műtétek magánjelleggel oldhatók meg és NEM egyenlőek a szétnyílt hasizmot rendbetevő (összehúzó) beavatkozásokkal! Anyukák gyakran veszik egy kalap alá őket, pedig a bőrt rendbetenni egy esztétikai plasztikai beavatkozás, a hasizom összehúzása viszont egy fennálló veszély (köldöksérv) kiküszöböléséért van, és az OEP támogathatja!

Babett vendégem például mindkét műtéten túl van, (a középső képen 75 kg, ekkor került sor a műtétekre) és hamarosan be is számol Nektek részletesen, hogyan is működik ez:

Zsuzsi a Fitneszanyu Blogban mondta el, hogyan is zajlott a hasának a rendberakása (bár ő nála a lógó bőr egyáltalán nem volt téma, inkább a hasizmok szétnyílása számított extrémnek - lásd a jobb oldalon) :


És íme egy videó, amely bemutatja a nagy fogyás, és az azt követő műtét folyamatát:

VIDEÓ

Ha kérdésed van ezzel kapcsolatban, vagy nem tudod, hogy a Te esetedben a műtét vagy néhány testkezelés segíthetne, írj bátran! Tudom saját és vendégeim tapasztalatából, hogy (nők és férfiak esetében) akár komplexen az életminőségünk javulását (önbizalom, sport, öltözködés, társasági élet és élmények, szexuális élet, stb.) hozhatja el a bőr rendbetétele! Hajrá! 

Hámori Blanka

edző, coach