"Helyi fogyás" - kamu vagy létezik?

2021.01.12

Rengeteg edző írta már le, hogy a "helyi fogyás" vagy "lokális fogyás" nem létezik. Nos, ez nem teljesen így van...

Ugyebár azt már leszögeztük, hogy az "emelgetem a lábam oldalra = leégetem a zsírt a comb oldaláról" típusú megközelítés helytelen, mivel a zsírégetés egy összetett biokémiai folyamat. Ha ez ilyen egyszerűen működne, mindenkinek kockás hasa és tökéletes, kerek feneke lenne! : )

Akkor mégis mi a megoldás, ha valamiért egy kifejezett helyen hatékonyabban szeretnénk fogyni, mint máshol? Miért van annyi fogyasztó kezelés, melyek virágkorukat élik?! Mégis lenne helyi fogyás?! A válasz: igen, és nem.

Vannak kiegészítő kezelések, vagy eszközök, melyeket (kisebb-nagyobb sikerrel) bevethetsz a cél érdekében. 

Vigyázat!! A neve is mutatja, hogy ezek kiegészítő megoldások, vagyis nem pótolják a teljes körű, hatékony edzésprogramot! És nem is pontosan úgy működnek, ahogy talán elsőre gondoltad...

Rázógépek: a vibráció egy mechanikus hatásként fellazítja a lerakódott, tömött zsírszövet összekapaszkodott zsírsejtjeit. A lazább szerkezetű zsírszövetet könnyebb égetni, mert a zsír így könnyebben lép ki a vérkeringésbe és szállítódik el az izmokhoz, ahol felhasználódik. TEHÁT: A vibrációs gép nem égeti zsírt, a fellazított zsírszövetet neked kell edzésmunkával (aerob jellegű edzés) elégetned. Egyébként ezeket a gépeket terhesség, epekő és vesekő esetén szigorúan tilos használni.

(Ebben a bekezdésben azokról a gépekről van szó, melyek szalag segítségével konkrétan egy-egy testfelületet masszíroznak. Vannak a mostanában sokat reklámozott vibrációs tréning gépek is (flabélos, power plate) - ezek esetében máson van a hangsúly, erről itt olvashatsz)

Fogyi-övek, sortok: a másik módszer a zsírpárna fellazítására, a mechanikus megoldáson túl, ha a hőmérséklettel játszunk. Lássuk a tényeket: a sportolás izommunkával jár, és az izommunka hőt termel (ugye te is észrevetted már, hogy a hólapátolástól teljesen ki lehet melegedni?) A hőmérséklet tehát nő, ezt a szervezet az izzadással ellensúlyozza, így hűtjük magunkat. Ha azonban bizonyos testfelületeket elfedünk pl. egy jó vastag fogyi-övvel, megakadályozzuk a párolgást, vagyis a hűtő folyamatot, vagyis máris nagyobb hőmérsékletnek örvendhetsz : ) Miért jó ez? Ha vizet melegítesz a tűzhelyen, hamarosan bugyogni kezd, igaz? A víz molekulák a hő hatására elmozdulnak. Ugyanez történik a zsírmolekulákkal is hő hatására! Így fellazul a zsírpárna - és ennek következményeit már megbeszéltük az előző bekezdésben. Azonkívül pedig a zsírsejtek szerkezete megváltozik és a sejt falának áteresztő képessége megnő hő hatására - így beindul a zsírégetés: ezt szó szerint úgy kell elképzelni, mint amikor szalonnát sütünk, és a meleg serpenyőben elkezd folyni a szalonna. Arról nem is beszélve, hogy hő hatására a bőrben lévő kollagénrostok megkeményednek (konyha példánál maradva, ezt a kemény tojás főzéshez lehet hasonlítani), így a bőr feszesebbé válik.

Ha ezeket a folyamatokat megérted, nyilvánvalóvá válik, miért tartanak hatékonynak bizonyos masszázs technikákat (nem vibrációval, de mechanikailag "aprítja" zsírszövetet, valamint a hőmérséklet is nő), a különböző zsírbontó kezeléseket (lézerrel vagy fóliázással lazítja fel a zsírszövetet), egyes krémeket (melyek vérbőséget okozva növelik a testhőmérsékletet). Azonban 3 dolog tuti:
1.) a szaunázás nem segíti a zsírégetést, az esetlegesen csökkent testsúly kizárólag a folyadék veszteségnek köszönhető
2.) az edzést nem tudod megspórolni: a zsírt csak edzésmunkával égetheted és az izmokat (melyek a szép formákat adják) szintén csak edzéssel alakíthatod ki! : )
3.) Terhesség és szoptatás idején nagyon járj utána, melyiket alkalmazhatod ezek közül!

Tipp: mielőtt elkezdenél őrjöngeni, hogy melyiket is válaszd a fenti módszerek közül, adok egy jó tippet: elsőnek próbálkozz egy egyszerű, ésszerű edzéstervvel, és némi változtatással a kajában. Valószínűleg már ezzel óriási eredményeket érsz majd el! Miért választanád a lustaságot, ha lehetsz fitneszanyu is?! : )

Online edzésprogramok, start-csomagok >>>

www.hamoriblanka.hu