Vintage alakformálás - ez nagyon vicces!

2022.03.31

Imádom a fitnesz, az alakformálás történelmét, mert nemcsak vicces és érdekes, de nagyon izgalmas látni, hogyan fejlődött az emberi testről alkotott tudásunk és a testideál az évtizedek alatt. Amíg dédnagyanyáink-nagyanyáink mindössze a bőrrel és zsírral akartak valamit kezdeni (mechanikusan - tehát masszázzsal elsősorban, nem mint biokémiai folyamattal), addig anyáink már a mozgásban hittek, de kis "torna" jelleggel meg sétával, max futással... 

Ma már tudjuk, hogy a nagy súlyok és keményebb edzés sem árthat a nőknek, sőt, ez adja az igazán szép alakot, erről a Zárt Klubban olvashatsz és tapasztalhatsz bővebben! 


✨ Szóval kulcs gondolat, hogy a nők akkor kezdtek el valóban FESZESEDNI, amikor elkezdtek rendesen sportolni!! Erről a lenti képek adnak tanubizonyságot! ✨


És akkor most nézzük meg ezeket a történelmi próbálkozásokat - azt is hozzáfűzöm mindegyikhez, hogy szakmai szemmel mennyire volt értelmes ötlet az adott eszköz. 


Masszázs gépek és rugók a háj ellen

A Slendo masszírozó gép (1940) egy rugókból álló ketrec / szék volt, ami a zsírt próbálta "lemasszírozni" a kritikus zónákról: csípőről, lábról... Ugyanígy a masszázs funkciót töltötte a masszírozó rücskös hordó illetve később a rezgő szalag. 

FACT: a masszázs, a zsírsejtek megtörése jó alapja lehet a fogyásnak (lásd mai zsírtörés, anticellulit masszázs, rádiófrekvenciás gépek, hő kezelések). Azonban sok-sok folyadék nélkül és mozgás nélkül nem távozik a méreganyag a szervezetből!! És izmot (tehát szép alakot) végképp nem eredményez. 


A krioterápia (jégkabin) őse...

...lehetett ez a hűtőfürdő szerű valami lent, ami ez esetben csak a végtagokat érintette. 

FACT: a krioterápia vagy jégfürdő, jégkabin lényege, hogy rendkívül alacsony hőmérséklet egyfajta sokkot okoz a szervezetnek, amely igyekszik megvédeni magát a kihűléstől, így őrült védekezésbe kezd. Ez jó hatással lehet a hajszálerekre, vérkeringésre, azonban szomorú hír: habár valóban égetünk némi plusz kalóriát azzal, hogy visszaállítjuk a homeosztázist, de lényegi fogyásra nem alkalmas a kezelés. 


Rodeó-fitness

Őszintén csodálkozom, hogy erre az ötletre még nem csapott le a fitnesz szakma modern változatban, mert nagyon viccesnek tűnik, és a funkcionális irányzatba el is tudnám képzelni!

FACT: a rodeóbika megülése  minden izomcsoportot megmozgat, totálisan komplexen mozog az összes izom, ráadásul (a mozgás kiszámíthatatlansága miatt) a reflex készséget is jól igénybe veszi! Ezt a "régi" "fitneszmódszert" nagyon viccesnek és egyben hatékonynak tudom elképzelni!  


Egyensúlyérzék 2 bottal

Ehhez hasonló fitneszeszközt láttam az elmúlt években, de nem tudnám megmondani, hogy megélte-e az áttörést. 

FACT: lehetséges, hogy a képen látható szerkezettel többféle egyensúly és saját testsúlyos (megtartásos) gyakorlatot  lehet végezni, bár végtelen számút nem tudok elképzelni. Viszont ötletlen nem volt rossz, hogy saját testsúlyunk megtartásával erősödjünk!! (Lásd: mai funkcionális vonal, TRX, plank...)


És akkor végre az általunk is ismert erősítő + kardió gépek!

Az 1950-es években Jack LaLanne amerikai fitneszguru több olyan eszközt is kifejlesztett amelyeket azóta is széles körben használnak. LaLanne fejlesztette ki az első kábelhúzógépet, a Smith-gépet és az első lábnyújtó gépet. (Lásd első kép). Az e három berendezés mögött álló mechanikai elvek világszerte megtalálhatóak az edzőtermek berendezésében.

A szív- és érrendszeri edzőberendezések legnépszerűbb darabját, a futópadot 1875-ben mutatták be először, de eredetileg nem edzésre, hanem gyártásra használták! 1952-ben a seattle-i Washingtoni Egyetem orvosa, Robert A. Bruce elkezdte használni a futópadokat emberi terheléses vizsgálatokhoz.

Ez inspirálta az üzletembereket arra, hogy a futópadot fogyasztói edzőeszközzé alakítsák, amely lehetővé teszi, hogy valaki természetes módon fusson vagy kocogjon, miközben a helyén marad. Az 1960-as évekre a futópadok elterjedtek az otthonokban és az edzőtermekben.

Íme a képek a "modernkori" edzőgépekről - a végén persze az arctorna sem maradhat el (mely ma virágkorát éli). :)

Még több edzés itt >>>