TARTOMÁNYOKBAN gondolkodj, ne patikamérlegen kiszámolt kalóriákban

2021.06.14

A fitness (mind a diéta, mind a mozgás része) azért tűnik ijesztőnek és bonyolultnak a kezdetekkor sokaknak, mert azt hiszik, hoyg PATIKA MÉRLEGEN kiszámolni a gyakorlatok számát vagy a szénhidrátokat / kalóriákat, pedig sokkal

egyszerűbb és hatékonyabb TARTOMÁNYOKBAN gondolkodni!

Ez alatt azt értem, hogy amikor hobby szinten iktatod be a sportot és a diétád sem "verseny diéta" (és főleg ha kezdő vagy), akkor bőven jó, ha kezdetben a helyes tartományokban gondolkodsz. 

Mit jelent ez? 

1. ÉTKEZÉSBEN:

Nem baj, ha nem pontosan 1500 kalóriát (vagy amennyi neked szükséges) viszel be a nap folyamán, hanem mondjuk 1580-at. 

HELYETTE: Ha 1500 kalóriát kell bevinned, akkor gondolkodj 1400-1600 tartományba, vagy ha a 130 gr szénhidrátot tartod, akkor 120-140 is jó, amíg nem versenyre készülsz. Ha eleve jó minőségű táplálékokat vásárolsz ( lásd Ingyen anyagok: Ajánlott- nem ajánlott táplálékok táblázata) akkor eleve kevésbé kell izgulnod a zsír-szénhidrát pontos számolása miatt. 

2. MOZGÁSBAN: 

Nem baj, ha néha picit alul terheled, vagy néha túledzed magad az elején. Vagy nem tartod a pulzust pont úgy, ahogy "kéne".

HELYETTE: Mozogj annyira intenzíven és annyit, hogy izzadj + elfáradj, kis túlzással az elején nagyjából mindegy, hogy mit: táncolhatsz, erősíthetsz, futhatsz, csak kezdd el, és a heti 3-4 intenzív edzést tartsd! Ebben itt tudok segíteni: Zárt Klub. 

3. CÉLOKBAN: 

Nem baj, ha az elején nem tudod pontosan, hogy hány kilósan lesz majd kocka hasad. Nem baj, ha nem tudod pontosan, melyik hó hányadikán éred el az adott súlyt. 

HELYETTE: lőjj be egy egészséges testzsír-tartományt, vagyis legyen a célod, hogy jól működj, legyen jó a zsír-izom arányod, és hozzá egy nagyjábóli időtartamot. Pl. 28% alá viszem a testzsírom szeptember végére. 


Hámori Blanka

edző, coach