Plusz kilókkal és narancsbőrrel küzdesz? A nyirokkeringésed milyen?!

2023.01.11

A nyirokkeringésünk olyan, mint a város szennyvíz hálózata: ha rendben van, nem is gondolsz rá, nem látod, nem érzed, viszont ha baj vele (pl. dugulás van), azt azonnal tudod!

Ez Lakatos Péter hasonlata, és évek óta nem találtam jobbat a nyirokkeringés körbeírására - amit egy másik nagy szakmabeli név, Dr. Osváth Péter szerint, inkább nyirokáramlásnak kéne nevezni, hisz (a vérkeringéssel ellentétben) nem önmagába visszatérő keringés.

Anatómia 2 mondatban:

A nyirokrendszered (éppúgy mint a nagytesója, a vérkeringés) egy folyadékáramlás a szervezetedben, mikroszkopikus erekkel kezdődik, ezek egyre nagyobb erekbe futnak bele. A nagyobb erek azonban végül a véráramba futnak, ide ürítik a szállított "cuccot", ami tovább hígul, majd a májba és vesébe távozik.

De mi is ez a "cucc"??

Baktériumok, más kórokozók, szövetek közti fehér vértestek. Áramlás közben ezek szűrőkön (nyirokcsomókon) haladnak át, amik (a feltolult) salakanyagoktól beduzzadhatnak - ezért érezhetsz nyirokcsomó-megnaggyobbodást, ha lappang benned valami!

A nyirokkeringés "belazulhat"...

... például, ha nem mozogsz eleget, nem iszol eleget, túl sok méreganyag jut a szervezetedbe (kaja, cigi) és ez meg is látszik!

  • Plus kilók és / narancsbőr
  • Ödémásodás
  • Csúnya arcbőr

A Zárt Klubban mutatok 5 dolgot, ami TÉNYLEG segít ha ezekkel küzdesz (NINCS Köztük krém vagy más termék!!)


Meg fogsz lepődni, mert 1 bizonyos mozgás fajta (nem edzéstípus, hanem egy féle mozgás) nagyon - nagyon sokat segít a nyirokkeringésed gyorsításán, sőt újraindításán! 

Jelentkezz a Zárt Klubba (vagy lépj be, ha már tag vagy) és a FITNESZ szobában keresd az anyagot: