Piriformis izom nyújtása (isiász esetén!)

2022.11.04

A Piriformis izom helyes nyújtása egy megváltás lehet azok számára, akik isiásztól (ülő ideg zsábától) szenvednek. Ezt nagyon gyakran okozza a Piriformis túlfeszessége, megrövidülése. A Piriformis egy körte alakú, lapos izom, mely a csípő ízülethez közel helyezkedik el, és egy fontos ideg, az ülő ideg (nervus ischiadicus) húzódik alatta. 

Amennyiben a Piriformis "beállt" az nyomhatja az ülőideget, és habár ezen a görcsoldó, gyulladáscsökkentő gyógyszerek is képesek segíteni, de azért a legjobb, ha hosszútávon gondolkozunk, és alapos masszázzsal + nyújtással segítünk ellazulni ennek a kis izomnak. (Hozzá kell tenni, hogy az isiászt NEM csak ez okozhatja, az ülő ideget nem csak a Piriformis nyomhatja.)


A Piriformis nyújtása nem teljesen ugyanaz, mint a "sima" farizom nyújtás, mert ez mélyebben lévő kicsi izom. Az egyik legjobb nyújtása, ha széken ülve "férfiasan" keresztezed a lábad (vagyis a bal bokád a jobb térdeden van) és óvatosan előre hajolsz. Mindkét oldalt nyújtsd meg, 30-60 másodpercig megtartva a pozíciót!

További nyújtási pozíciók Piriformisra a Zárt Klubban, köztük olyan is, amivel HÓNAPOKIG TARTÓ isiászt tudtunk megszüntetni 1-2 hét alatt! :)