Osztott edzésterv: eddzünk-e mindig más izomcsoportra?

2021.11.24

A múlt héten 3 összetartozó edzést osztottam meg a Zárt Klub videótárban, A, B, C napokat. Az A-napban a lábon, a B-napban a vállon, a C-napban a háton és hasizmokon volt a hangsúly. A kérdés az, hogy mostantól így eddzünk? Osztott napokkal? A válaszom: igen és nem. Olvasd el alább!


Az osztott edzésterv lényege: nem teljes testes edzés

A legtöb aerobik órán vagy személyi edzésben vagy cross fit foglalkozáson minden izomcsoport dolgozik. Mert ugye az emberi test úgy van megalkotva, hogy nem csak bicepszből és mellből mozgunk, hanem úgy funkcionálisan, teljes testtel. 

Az osztott edzéstervben ezzel ellentétben van mondjuk mell-bicepsz, hát-tricepsz vagy lábnap, egyszóval egyes napokon csak egyes izomcsoportokra dolgozunk. 


Mire és kinek jó? 

Ha mondjuk testépítő versenyző vagy, aki speciális módon formálja a testét, és már baromi nagy súlyokat mozgatsz (ami után kell is egy pár nap pihenő!), akkor rendben van, hogy osztott edzéssel dolgozol. 

VIGYÁZZ, itt sem mindegy hogyan! Például nem mindegy, hogy a mellet és bicepsszel vagy a háttal vagy a tricepsszel kapcsolod össze! Ugyanis másképp hat az izomzatra, ha az antagonisták vagy szinergisták dolgoznak együtt, mint ahogy az is számít: heti hányszor és milyen terheléssel kerül sorra egy izomcsoport? 

Ha...

  • kezdő vagy középhaladó vagy, 

  • heti 3-4x edzel, 
  • vagy pedig az általános alakformálás és közérzet javítás a cél, 


...akkor én azt javaslom, hogy NE dolgozz osztott edzéstervvel! Maradj a teljes testes edzésnél, vagy a lenti alternatíváknál!


Alternatív megoldás

SZóval ha nem kap hatalmas terhelést 1-1 izomcsoport (mert kis súlyokkal dolgozol, meg nem napi szinten edzel), akkor nem indokolt az osztott terv. Vagyis tisztán nem. Ahogy a Zárt Klubban is megosztottam a hetekben: csinálhatsz A, B, C napokat, de csak legyen máshol a súlypontja a tervnek. 

Például: 

A-nap: főleg láb-popsi gyakorlatok, de minden másra is van 1-1 gyaksi

B-nap: főleg váll-kar gyakorlatok, de minden másra is van 1-1 gyaksi

C-nap: főleg has-hát gyakorlatok, de minden másra is van 1-1 gyaksi


Találsz ilyen edzésterveket a Zárt Klub fitnesz tananyagai közt!

A Zárt KLubba itt tudsz jelentkezni