Menstruációs ciklusok - "A 4 évszak a női testben"

2022.08.31

Óriási tévedés, hogy a női ciklus a menstruációt jelenti. A menstruáció csak része annak a 26-30 napos ciklusnak, amely a nők életét hónapról hónapra befolyásolja. A legegyszerűbb úgy megérteni ezt, hogy a 4 évszakhoz hasonlítjuk ezt a folyamatot. 


  •  tél (maga a menstruációs vérzés): ekkor kissé befelé fordulunk,  kevésbé vagyunk terhelhetők, falás rohamaink lehetnek és hízhatunk (ám ez becsapós!) 
  • tavasz (follikuláris szakasz): ekkor kezd újjá éledni a szervezetünk, felkészül a petesejt, energikusak és kockázatvállalók vagyunk, bőrünk feszes, hajunk ragyog, fogyhatunk  
  • nyár (ovuláció): a petesejt 12-24 órán át képes megtermékenyülni. Libidónk az egekben, energia szintünk a csúcson 
  • ősz (luteális szakasz): még energikusak vagyunk az ösztrogén szint miatt, de már egyre fáradékonyabbak vagyunk, közeledünk a PMS majd menzesz felé


Sokkal részletesebben írok erről a 4 szakaszról, a biológiai hátteret érthetően leírva és a sportra, étkezésre koncentrálva, a Zárt Klubban. Miért lényeges ez? Mert simán lehet, hogy jobban osztod be az edzésterhelésed, a feladataid, értelmesebben bánsz a diétával, és jobban érted magad, ha ezekkel a szakaszokkal tisztában vagy nőként. 

Férfiként pedig végre megértenéd a nagy titkot, hogy nincs olyan, hogy "na csak menstruál" hanem ciklikusság van - folyton :) 

Csatlakozz a Klubhoz itt! :)