Magas fehérje bevitel, minimális szénhidrát bevitel

2022.03.25

Rendkívül sokat beszélünk az alakformálás témában a zsírról és a szénhidrátról, pedig a fehérje (a 3. makrotápanyag) szerepe sem elhanyagolható, ha alakulni szeretnénk. Ha simán "egészségesen" élni, akkor sem.

Fontos, hogy ebben az anyagban NEM a ketogén étrendet képviselem, viszont ha ezzel az irányzattal barátkozol, akkor segíthet megérteni, miért is lényeges a fehérje az életünkben, és hogyan, miből tudod ezt bevinni. Fontos azt is az elején tisztázni, hogy a fehérje bevitel a fitneszben sem protein turmixok sokaságát jelenti - az alap szabály szerint minden tápanyag (makro és mikro) 70-80%-át igyekeznünk kell SZILÁRD tápanyagokból bevinni!


Amiről szó lesz ebben az anyagban:

  • MIÉRT VIGYÜNK BE FEHÉRJÉT?
  • MIBŐL VIGYÜNK BE FEHÉRJÉT?

               -Mi van a fehérje turmixokkal?

  • HOGYAN SZÁMOLJUK KI AZ IDEÁLIS FEHÉRJE BEVITELT?
  • KÉPLETEK
  • 3 FEHÉRJEDÚS, 0 SZÉNHIDRÁTOS RECEPT

             - Avokádós baconos fritatta

             - Felhő kenyér

             - Avokádó hajó
MIÉRT VIGYÜNK BE FEHÉRJÉT?

A fehérje nemcsak az izomzat fejlesztése szempontjából fontos, hanem a szervezet egy csomó egyéb funkciójához! A gyógyulásos folyamatoknál, az agyi folyamatoknál is szerepet kap a fehérje, és igen, természetesen az izomzat építő köve is!

Korábban írtam róla, hogy alakformálási szempontból sem csak az az oka a fehérje bevitelnek, hogy a szép feszes izmok szép formát adnak, hanem egyúttal a "zsírégető képességünk" is nőni fog tőle - így ha a célod a fogyás, és alapvetően alacsony-szénhidrátos diétában gondolkodsz, akkor is ügyelned a fehérje beviteledre! (Erről a jojó-effektus c. részben olvashatsz bővebben).

Nagyon fontos tehát, hogy teljesen ne mondjunk le róla, még akkor sem, ha vegán életmódot élünk - találjunk megoldást ez esetben a növényi fehérjék bevitelére.

MIBŐL VIGYÜNK BE FEHÉRJÉT?

  • húsok
  • halak
  • tojás
  • tejtermékek
  • tofu

Fontos róla beszélni, hogy igen, például a hüvelyesek is tartalmaznak fehérjét, viszont ezekre elsősorban mégsem fehérje forrásként tekintünk! Tehát: beleszámolhatod a fehérje napi beviteledbe, viszont edzés után nem fogyasztandó a babfőzelék, csak mert fehérje! J

Mi van a fehérje turmixokkal?

A fehérje turmixok tökéletes megoldásai annak, hogy megnöveld, kipótold a napi fehérje beviteled, ha nem csúszik le annyi husi, hal, tojás. Ráadásul néha jó érzés édes ízekkel is számolni, így nem árt ha van otthon 1-2 ízű fehérje turmixunk.

Ezekből rengeteg féle van: borsó fehérje, rizs fehérje, porított marha fehérje alapú, számtalan egyéb szemponttal: mennyi benne a szénhidrát, mennyi benne a fehérje, lassú / gyors felszívódású-e. Nem ugyanazt kell innod, ha súlyemelő férfi vagy, vagy ha egy fogyni vágyó nő vagy, vagy éppen ha egészségügyi szempontból iszol protein turmixot. Ezekről egy másik anyagban írtam részletesen, amit a Zárt Klubban találsz - ott megtalálod azt isérdekességként, hogy az ősmagyarok milyen módon készítettek "proteinturmixot" J

És akkor most nézzük meg, hogy hogyan számoljuk ki az ideális fehérje bevitelt,
valamint milyen nagyon magas fehérjetartalmú, nagyon alacsony szénhidrát tartalmú receptekkel dobhatod fel a
diétádat: