Lelki erőforrásaink

2024.03.11

Az erőforrásaink azok, melyek segítenek nekünk megvalósítani a céljainkat, és átlendülni a nehéz helyzeteken. Emberek, tulajdonságok és tapasztalatok ezek, amikhez nyúlhatunk, ha fogytán az energiánk vagy lelkesedésünk. Az erőforrásaink azonban nem egy fix csoport, hanem bővíthető és ez az, amiről az emberek nem tudnaksokszor.

Hogy észrevehetünk olyan segítségeket, drukkereket, ötleteket, képességeinket is, amire eddig nem is gondoltunk erőforrásként. Hogy átkeretezhetünk korábbi kudarcokat erőforrássá. Hogy vannak kérdések, melyek segítenek rejtett erőforrásokhoz juttatni.

Az erőforrásaink azért nagyon lényegesek, mert ellenpárjuk, az akadályok, néha sokkal szembetűnőbbek, sokkal súlyosabbak, mint a pozitív oldal. Sokszor elakadunk, és nem haladunk, mert sziklákat látunk csak magunk előtt. Természetesen a sziklákat (akadályokat) is érdemes áttekinteni, mert ezek valós hátráltatók lehetnek, azonban az erőforrásaink nagy mértékben segítenek továbbhaladni addig is.

Mik lehetnek az erőforrásaink tehát?

  • emberek, akik komolyan támogatnak, részt vesznek a folyamataimban
  • emberek, akik "az út széléről drukkolnak" vagyis nem közvetlenül, de pl elismeréssel támogatnak
  • életesemények, amik pozitív tapasztalatot adnak a relváns területen
  • életesemények, amik más területen voltak pozitívak, de átkonvertálhatók a mostani célhoz
  • negatív események, amiket átkeretezhetünk pozitívvá
  • tulajdonságaim, amik elősegíthetik a jelenlegi folymaatomat
  • szokásaim, amik segítenek
  • kérdések, amik előremozdítanak (Pl. mi lenne, ha az akadályomról kiderülne, hogy segíti ezt a folyamatot? Mi lenne, ha a korábbi nézőpontomat erről elengedném?...)


A coaching folyamatban nagyon komolyan operálunk a KÉRDÉSEKKEL. Ez persze nem az egyetlen eszköz a coachingban, de rendkívül lényeges és frissen hathat a folyamataimra.


Ilyen izgalmas kérdéseket találsz az Online Klubomban is, mivel az e heti új anyag ez az "Önismeretei anyagok" poncon:) CSATLAKOZZ A KLUBHOZ ITT

Jelentkezz be bátran, coaching folyamatban online vagy személyen dolgozunk a céljaid támogatásán: blankahamori@gmail.com