Korlátozások: miért viseljük rosszul és mit tegyünk?!

2021.01.28

Ma (2021. január 28-án) meghosszabbították a járványügyi korlátozásokat március 1-ig. Rengetegen vannak, akik egyre nehezebben viselik a bezártságot, ehhez szeretnék most coach-ként pici segítséget nyújtani. Ezeket a "hiányokat" éljük meg rosszul!

Talán nem is tudod pontosan, mi bajod, csak érzed, hogy valami nem oké. Emberi lényként egy csomó alapvető lelki szükségletünk van, ami éppúgy fontos a mindennapi jól-léthez, mint az evés, ivás, alvás. 

Elismerés hiány: home office-ban nem kapunk dicséretet a főnöktől és az új frizuránkat sem dicsérik meg a kollégák. És nem megfelelési kényszerről van szó, hanem alapvető emberi igényről, mely most hiányként jelentkezhet!

Kapcsolat hiány: a beszélgetések, mindennapos interakciók és a világ dolgai, meg személyes dolgaink megbeszélése is alapvető igény. Hiba azt hinni, hogy az online tér ezt tökéletesen pótolja. 

Inger hiány: nemcsak a babák, hanem mi folyamatosan új ingereket igénylünk, hogy érezzük: élünk, kapcsolódunk a világhoz, fejlődünk! 

Struktúra hiánya: a rendszer-hiány nagyon sokat elvesz belőlünk. Nemcsak napiszintű-, hanem életszintű rendszerre, célokra, mederre is szükségünk van. A covid alatt sokan érzik, hogy megfeneklett a haladás, a rend. 

A további hiányokról, és hogy ezek bizony túlevéshez is vezethetnek, itt olvashatsz!


Mégis mit tegyünk, hogy jobban legyünk?? 

A 0. lépés az, hogy elfogadjuk: nem vagyunk épp a legjobb passzban, barátok és programok, a kedvenc klubunk, éttermünk, ne adj Isten munkánk nélkül. Ez teljesen természetes. A lényeg, hogy rezilens személyként így is, most is tudjunk jól lenni a bőrünkben, életerővel telve alkotni, szeretni. 

A reziliencia azt jelenti, hogy képes vagy alkalmazkodni, oly módon, hogy a saját belső egyensúlyod visszanyerve sikeresen állj helyt új szituációban (keljfeljancsi-effektus). Meséltem nektek, hogy 2020 márciusában, mikor a turizmusos vállalkozásom lenullázódott, pár hétig egy SPAR-ban pakoltam az árut. Képes voltam tanulni, jól lenni a helyzetben, de nem automatikusan, hanem dolgozva ezen!


1. LÉPÉS: Találjuk meg, hogy mit is akarunk (illetve mit nem)

Tudom, hogy akarhatunk olyan konkrét dolgokat is, mint edzőterembe járni, kiülni kávézni egy coffeeshop teraszára a barátnőnkkel - de most arra kérlek, hogy élményekben gondolkodj. Milyen élmény hiányzik ezekből? Társaság, beszélgetések, szabadság spontaneitás...? 

Példa1: Hiányzik a csajokkal való közös kávézás élőben, hogy kimondjam az érzéseimet. 

Példa2: Hiányzik az edzőtermi hangulat, a humor, a valahova tartozás. 


2. LÉPÉS: "Kinek a hatalmában áll?" - kérdés

Az egyik alapja a belső balansznak, hogy tudjuk mire vagyunk hatással, és mire nem. Ha bármelyik kívánságod, célod, problémád ide tartozik, engedd el! Szóval 4 típusú dolog, amire nem vagyunk hatással: 

▪︎Máson múlik pl. a kormány hozhatna más döntést!
▪︎Feltételhez kötött pl.ha más végzettségem lenne, ha lehetne terembe járni...
▪︎Jövőről/múltról szól pl.mit fognak tenni / miért így döntöttem...
▪︎Megfogalmazhatatlan = "nem látná egy kamera" pl. azt gondolják, hogy...


2. LÉPÉS: Találjuk, ki milyen eszközeink vannak (még), milyen teendőink vannak ezzel kapcsolatban?

Barátkozzunk meg a gondolattal, hogy egyelőre más dolgokkal kell pótolnunk a fentieket - ez nem megalkuvás, pont ezt hívják rezilienciának.

Példa1: Hogyan tudunk jelen helyzetben mondjuk (a fenti példáknál maradva) kapcsolódni, megfogalmazni az érzéseinket?

Példa2: Vagy elegendőt mozogni, jó hangulatban, megélni a fejlődést?

Gyűjtsünk legalább 8-10 dolgot, írjuk le bármilyen őrültségnek is tűnik! Kérdezzük meg magunktól, mit tenne a tudatosabb, tisztább énünk vagy valaki, akire felnézünk? A lényeg, hogy mindenféle megoldási ötletet írjunk le és mindig ÉN-nel kezdődjön, aktívan engem igényeljen a megoldás - tehát ne xy tegye meg ezt vagy azt, hanem pl. jelzem xy-nak, hogy ezt vagy azt szeretném!

A mozgásos részhez mindenképp jegyezd fel megoldási pontnak a Zárt Klubunkhoz való csatlakozást! :)