Karantén-evészet: az új evés-zavar

2020.11.16

Van stressz-evészet, bánat-evészet és nagyon sokféle más, érzelmi alapon (vagyis nem fizikai szükségleten!) létező táplálkozás. A pszichológiai háttere az érzelmi evésnek az, hogy valamiféle hiányt (például a biztonság, az ingerek, a szexualitás vagy a struktúra hiányát) próbáljuk étkezéssel pótolni. Azért étkezéssel, mert egyszerűen ez a legkönnyebben "eszköz" a stressz megszüntetésére. Az érzelmi hiányokról erről a posztban írok részletesen: érzelmi evés 8 típusa.


A jelenlegi helyzetben (2020 tavaszán) az az izgalmas kérdés, hogy az evést mennyiben akarjuk majd a bezártság és a bizonytalanság ellen felhasználni stresszoldóként? (Fontos leszögezni, hogy mindenféle érzelmi-evészet nélkül is másképp kell most élnünk, hiszen az alapanyagcserénk és a napi kalóriaszükségletünk is változik ezzel a komoly életmódváltással - erről itt írok.)

☯ INGER-HIÁNY: kevesebb az inger, ami a napi érintkezéseket és programokat illeti, márpedig az ingerhiányt hajlamosak vagyunk evéssel csökkenteni. Próbáljunk otthon is elfoglaltságot, új hobbyt találni, mozduljunk ki amíg lehet!

☯ KAPCSOLAT- ÉS SZERETET-ÉHSÉG: ez is aktuális, főleg ha egyedül élünk. De valójában mindenki kevesebb találkozót tud megejteni, nincs annyi beszélgetés személyesen, kevesebb az érintés is. Az ezeken alapuló érzelmi evéshez az egyedüllét érzete társul. Igyekezzünk mindennap valakivel kommunikálni és beszéljünk az érzelmeinkről is bátran!

☯ ELISMERÉS HIÁNYA: most sokunknak hiányzik az elismerés a munkahelyen, vagy akár a plusz munkáért (pl. otthoni tanulás a gyerekkel). Ennek a típusú túlevésnek a mottója: "Megérdemlem." Mondjunk magunknak is, a másiknak is elismerő szavakat, legyen miből töltekezni! Most extrán fontos, hogy értékesnek éljük meg a mindennapokat, teendőinket!

☯ SZEXUALITÁS HIÁNYA: most sokaknál (főleg, aki nem a partnerével él vagy nincs állandó partnere) visszaesett az intim érintkezés, ez is feszültségekhez vezet. Ez az érzelmi evés a feszültség ellen "jó". Jelen helyzetben csak a párban élőknek tudom biztonsággal javasolni, hogy ezt a területet ne hanyagolják el, használják ki az otthon töltött időt!

☯ STRUKTÚRA-ÉHSÉG: a rendszeresség és struktúra hiányától szétpergünk, romlik a biztonság érzet. Most nagyon fontos, hogy alakítsunk ki új napirendet és rövid- ill. középtávú célokat - ahogy erre már a VIP-csoportomban is felhívtam a figyelmet. Ide tartozik a biztonságérzet is: tartozom valahová (pl. munkahely, család, baráti kör), egy rendszer része vagyok és így biztonságban érzem magam.

☯ CSELEKVÉSI- ÉS PRODUKTIVITÁSI ÉHSÉG: az ember egyik alapvető igénye, hogy valamit alkosson, legyen napi teendője és annak valamiféle eredménye. Ennél az érzelmi evészetnél a mottó: "Most eszem egyet, addig is csinálok valamit." ill. az étkezés várása. Most sokan nem rendelkezünk ilyennel, vagy nem úgy mint eddig. Találjunk új és napi teendőket, mert a pihenés csak ideig egészséges!


Most mindezek a hiányok kiemelten jelen lehetnek az életünkben! "Karantén-evészetnek" azt hívnám, amikor a fentiek egy csoportja (vagy összessége) megjelenik a bezártság érzetnek és megváltozott életritmusnak köszönhetően. Az érzelmi evés viszont nem megoldás, további rossz közérzethez vezet!


MIRE FIGYELJÜNK??

  • Figyeljünk oda, hogy elolvasva a fentieket melyik vagy melyek szólítanak meg, hol érzünk hiányt a saját életünkben?
  • Mi zavar mostanában - és ez az adott dolog melyik fenti kategóriábaba sorolható?
  • Mikor főétkezésen kívül ételhez nyúlunk, vagy nagyobb falás rohamunk van, akkor milyen érzelmek dúlnak bennünk? Naplózzunk!

Mozgás és érzelmek kimondása - gyere a VIP-csoportunkba, ahol edzőként és coach-ként én is osztok meg tippeket, és másokkal is találkozhatsz, akik hasonlóan Hozzád, próbálnak jól és tudatosan helytállni a jelen helyzetben! :)

Hámori Blanka

edző és coach