Horgony-gyakorlat

2022.07.07

Ez egy nagyon egyszerű gyakorlat, mely tipikusan jó segítség az életmódváltóknak, a szokás-változtatóknak, és azért is jó, mert nem kell naponta külön hosszan foglalkozni.

A horgony az, ami a hajónak a szélben, viharban és sodrásban stabilitást biztosít - nos, a "horgony gyakorlatnak" is a célja, hogy a napi problémák, érzelmek viharában segítsen megtalálni a belső stabilitást, emlékeztessen, hogy mit is akarsz elérni és ki vagy. Valójában már van is egy ilyen gyakorlatod (a meditáció!), és talán érzed is a hatását, hiszen egy kerek hete az életed része. Ha még nem érzed annak, nem baj, mert néha hetek kellenek, hogy megtaláljuk a "horgonyunkat".


Most viszont jöhet valami picit (szó szerint) kézzelfoghatóbb emlékeztető. Találj egy horgonyt (vagyis emlékeztetőt, amulettet, jelet), amihez erős érzelmekkel kötöd az I. modulban megjelölt célod, vágyad. Ez lehet egy karkötő, amit megszorítasz, ha elbizonytalanodnál vagy mondjuk sóvárogni kezdenél. Lehet egy zeneszám, egy "rituális" tevékenység (pl. Meginni egy különleges ízű teát), amivel naponta egyszer emlékezteted magad, merre tartasz! Azt is játszhatod, hogy találsz egy "jelet" (pl. Megcsillanó napfény, csigavonal, metálzöld szín), amely ha szembejön veled napközben, szintén emlékeztetőnek tekinted. A lényeg, hogy valóban érezd át, éld át, milyen szuper lesz az új bőrödbe, életszakaszodba érni!


Ez az önmegerősítő gyakorlat a Fitnesz & Coaching koncepciómban is megtalálható (Sok más módszer mellett) :