Hogyan tedd PROFIVÁ az edzésedet? (9 tipp)

2017.10.26

Miben különbözik egy profi edzése a kezdőétől?! Ha Te is érezted már azt, hogy sötétben tapogatózol edzés terén, és kesze-kuszának érzed az edzéstervedet (ha egyáltalán van ilyen) - ez a bejegyzés Neked szól!


#1 Bemelegítés

A profi SOHA, DE SOHA nem hagyja ki a bemelegítést! Erről már számtalanszor írtam, de nem lehet eléggé hangsúlyozni! A jó bemelegítés tartalmaz keringésfokozást, körzéseket-nyújtásokat és hajlításokat - mindez kb. 10 percet vesz igénybe.TANULSÁG: Hogy valóban hatékony legyen az edzés, és elkerüld a sérüléseket, mindig egy alapos bemelegítéssel kezdj, ami felkészíti a szervezeted a komoly munkára!

#2 Fokozatosság

A profi mindig okosan, a fokozatosság-elvét betartva építi fel az edzését, mind rövidtávon (1 edzésen belül), mind hosszú távon (pl. egy 6 hetes edzéstervet nézve). A kezdővel ellentétben - aki a kezdeti lelkesedéstől elvakulva egyből napi 2 aerobik órával kezd, amit egy hétnél tovább nem is bír - a profi a jelenlegi fittségi állapotának megfelelően dolgozik! TANULSÁG: Te is maradj nyugodt, dolgozz fokozódó terheléssel, hisz így biztosan fejlődni fogsz!

#3 Gyakorlatok végrehajtása

A profi igyekszik tökéletesenvégrehajtani az egyes gyakorlatokat, mert tudja, hogy a tessék-lássék megoldás nemcsak hogy sérüléshez vezethet, de valójában nem is hozza meg a kellő eredményt - csak időpocsékolás. TANULSÁG: Tégy úgy, mint a profi - számára is mindig vannak új gyakorlatok: ő ilyenkor utána néz, vagy a még profibbtól megkérdezi, mi a helyes végrehajtás módja!

#4 Gyakorlatok sorrendje

Talán leginkább azon látszik, ki dolgozik tudatosan, edzésterv alapján, és ki a laikus, hogy milyen sorrendben hajtja végre a gyakorlatokat. A sorrend ugyanis egyáltalán nem mindegy, valamilyen koncepción alapszik, vagy valamilyen módszert vesz figyelembe! TANULSÁG: Ha most kezdtél el edzeni, minden egyes izomcsoportra egy-két gyakorlatot hajtasz végre, melyek sztenderd sorrendje: mell-hát-váll-kar-láb-has.

#5 Tudatos módszer-választás

Sokféle edzés-módszer létezik, amit az edző aszerint variál, hogy mi a vendég célja, mire képes, milyen szinten van a fittsége, koordinációja, mik a lehetőségek. 2 nagy tévhit van a módszerekkel kapcsolatban: 1. "Ha fogyni akarok, csak kardiózom" - Ez nem igaz, a súlyzós edzés ugyanis nemcsak hatékonyabbá teszi a zsírégetést, de a megfelelő izomzat nélkül elképzelhetetlen a szép testforma. 2. "Oda edzek, ahonnan fogyni akarok" - Helyi zsírégetés nem létezik, úgyhogy a kezdetektől teljes testre kell edzeni! TANULSÁG: az alap edzésmódszer kezdők számára: teljes testes edzés, minden izomcsoportra egy-egy gyakorlattal, kiegészítve kb. 30 perc közepes intenzitású kardióval. (Heti 3x-4x)

#6 Hozzáállás

A profi egészen biztos, hogy nem riad vissza újfajta edzésfajtáktól, vagy gyakorlatoktól. Kipróbálja a négyütemű fekvőtámaszt akkor is, ha utoljára az általános 5. osztályában találkozott vele, és bemegy egy újfajta aerobik órára - csak kipróbálni magát, csak a móka kedvéért! TANULSÁG: Légy nyitott és bátor, hogy ne szorulj a "szokásos" gyakorlatok és gépek korlátai közé! Ha elsőre nem megy: menni fog legközelebb, vagy azután - miközben folyamatosan fejlődsz!

#7 Mennyiség és intenzitás

A profi tudja, hogy a fitneszben minden számnak jelentősége van! Az erősítésben pl. nem mindegy milyen ismétlés számmal dolgozol, miből hánykor csinálsz. Ha nagy súlyokkal 3 x 8 ismétlést csinálsz, inkább az izomvastagítását éred el, míg ha 3 x 12 ismétlést kisebb súllyal végzel, akkor az izom állóképességét növeled, és zsírégetést segíted elő. A profi a kardió edzés közben a pulzusszámot is figyeli: az alacsony intenzitás a bemelegítésnél használatos, vagy regeneráló hatással bír, a közepes intenzitás kiváló a zsírégetéshez, a magas pulzusszám az állóképesség növelést szolgálja.

#8 Hosszú távú étrend

A profik a szalmaláng-szerű diéták helyett a hosszú távú diétát választják, hiszen nem engedhetik meg maguknak, hogy az efféle drasztikus étrendek leépítsék a nehezen felépített izmokat! Tudják, hogy a fogyás nem a testtömeg fogyását, hanem a zsírszövet fogyását jelenti - így olyan étrendet állítanak össze, mely ezt a célt szolgálja! TANULSÁG: ne bonyolítsd túl a dolgokat, ha étrendről van szó! A mellébeszélés és divatos sallangok helyett maradj a jól bevált módszernél: a szénhidrát bevitel csökkentésénél, és a minőségi ételek választásánál!

+1 A "fíling" meglelése

A profit a szakmai tudatosságon túl még egy nagyon fontos dolog megkülönbözteti a laikustól: ez pedig a "fíling". Szereti az edzést, mert megtalálta a neki való mozgásformát, szereti az edzőterem zsivaját, vagy a szabadban futás szabadságát, az uszoda illatát, a tükrös terem hangulatát! Az utolsó tanulság tehát: találd meg azt, ami örömmel tölt el, mert akkor garantált a következetesség és rendszeresség - ez pedig a siker titka!


Ha önállóan dolgoznál, de szükséged van némi kapaszkodóra, válaszd a Nagy Megújuló Programokat!

Ha úgy érzed megteszel mindent az edzéseden, mégsem látványos a fogyásod, válassz az étrend kiegészítők közül, hogy felpörgesd az folyamatot!

Sok sikert,

Hámori Blanka

edző, életmódtanácsadó