ANYUKÁK: Hogyan mozogjunk a szoptatás alatt?

2017.10.13

A NAGY KÉRDÉS: Szabad-e mozogni a szoptatás alatt? Van-e lehetőség úgy mozogni, hogy a baba továbbra is elégedett legyen az anyatejjel? Van-e valami általános szabály? - És a válasz: Bizony van! A pulzuskontroll!


A pulzuskontroll lényege, 

hogy az edzések során figyelemmel kísérjük a pulzusunkat, vagyis hogy mennyit ver a szívünk egy perc alatt. Nyugalmi állapotban ez az edzettebbeknél 50-60 bpm / perc, az edzetlenebbeknél akár 80 is lehet. Az edzések alatt a pulzusszám a magasba szökken, de nem mindegy, hogy mennyire! A különböző intenzitású edzések alatt más és más folyamatok zajlanak a szervezetben, és erről ad nekünk információt a pulzusszám. Tehát:

milyen intenzív edzéseket vállalhatnak tehát a szoptatós anyukák?

Mindenképp olyan edzés-zónában kell dolgozniuk, ami nem túl magas pulzussal jár, hiszen a túl intenzív edzés hatására a szervezetben savasodás jön létre, amit a baba megérezhet a tejben, és elutasíthatja azt. Ugyanakkor nyilván nem lehet túl alacsony se a pulzusszám, hiszen akkor nem beszélhetünk edzésterhelésről, nem következik be változás.

A közepes edzészónát ajánlom tehát, amely a maximális pulzus 65-75 %. A maximális pulzus nőknél = 220 - életkor. Ennek kell kiszámolni a 65 ill. 75 % át. Tehát ha egy 20 éves anyukáról van szó, akkor a max-pulzus 200.

200 x 0,65=130 és 200 x 0,75=150

Vagyis egy gyors gyaloglás, lassú kocogás vagy súlyzós edzés közben az illető pulzusszáma 130-150 között kell, hogy legyen.

Mérjük tehát a pulzusszámot az edzés alatt rendszeresen (pl. futás közben 5 percenként, vagy súlyzós edzésnél minden sorozat után.) A nyaki ütőéren mutató és középső ujjal mérd az ütéseket 10 mp-ig, majd szorozd be hattal. (Ma már kb. 5000 Ft-tól lehet pulzusmérő órákat is kapni, mely kényelmesebbé teszi az edzést.)

Tipp: Több edző figyelmen kívül hagyja a pulzuskontrollt, mondván, hogy az edzés akkor edzés, ha minél intenzívebb, nem kell a "tudományos méregetés"! Ez a nézet a szoptatós anyukákra nem vonatkozik!!! Ha mégis ilyet hallasz, engedd el a füled mellett! 

Mire kell még figyelned szoptatás alatt, ha sportolsz?

  1. továbbra is lényeges kérdés, hogy elkezded vagy folytatod a mozgást? Ha eddig is mozogtál, akkor a szoptatás alatt szép lassan visszatérhetsz az eredeti terheléshez - de ha most kezded el a sportolást, nagyon figyelj a fokozatosságra!
  2. egy jó melltartó: kötelező! Tartsa meg a cicit, legyen az edzés komfortos, mert csak így teljes értékű. A gerincnek is fontos hogy csökkentsük a terhelést.
  3. egy teljes testes edzés: minden izomcsoportra, igen: a törzs izmait is fontos átmozgatni, megnyújtani. Most felejtsd el a popsi-has jellegű látvány-edzéseket.
  4. a striákra nem jó az edzés, de a bőr változásait majd idővel szépen elkezdheted rendbehozni, pl. ezzel a készülékkel
  5. nem kell diétázni: most csak arra figyelj, hogy ne legyenek túlevések (unalmadban, bánatodban, stb) de kifejezett diétába nem kell belefogni. A folyadékbevitel extrán fontos, ha sportolsz is! 
  6. ha halálosan fáradtnak, kimerültnek netán depressziósnak érzed magad, válaszd a mikro-algákat! Bizonyítottan segít a fenti problémák kezelésében, és a baba tápanyag ellátását is kiegészíti! Íme a 4 alga, amit bátran fogyaszthatsz a szoptatás során is! (A fogyásban is segít egyébként.)


Remélem segítettem az anyukáknak ezzel a poszttal, hamarosan még több tudnivalót hozok Nektek 🙂 Ha személyi edzésen kezdenél mozogni, akkor bátran keress meg!

Hámori Blanka

edző, életmódtanácsadó