Fogyás a KAI ZEN filozófiával

2017.08.26

A kaizen a lassú, de gördülékeny változtatás filozófiája. Kis lépésben haladni a megfogalmazott cél felé. A Kai japánul a változást, a Zen pedig a jót jelenti. Viszont így együtt annyit tesz: apró változás. A kaizen filozófiája egy komoly stratégiát adhat a kezedbe az alakformálás terén is - csakúgy az edzésekben, mint a diétában. Miért?

Mert az apró lépések (habár nem kecsegtetnek óriási változással rövid idő alatt, mint a "10 kiló fogyás egy hét múlva"-ígéretek, tudjátok : )) mindenképpen meghozzák a változást, ráadásul belső fejlődéssel is járnak: tanulunk, türelmesebbek leszünk, és a szervezetünknek is szívességet teszünk a fokozatos változtatással!


Az apró lépések lényege, hogy...

 • (az egész folyamat ismeretében) megtervezhetőek
 • folyamatos fejlődést hoznak
 • nem töltenek el félelemmel
 • csekkolhatóak
 • ha nem történik semmi/ rosszul sül el: csak egy kis lépést vonunk vissza, nem az egész folyamatot
 • nem igényel óriási akaraterőt (hisz nem az egész életemet kell hirtelen megváltoztatni)

Gondold el, hogy egy vállalat is hogyan kezd egy új projektbe? Átgondolva a folyamatot, kitűzve a célokat, kiosztva a munkafolyamatokat, kitűzve a kisebb és nagyobb határidőket. Nos, a multicégek régóta használják a tervezésben a kaizen-elvet - szerintem ha világméretű projektekhez megfelel, akkor néhány kiló ledobásánál is működhet! :)

És gondoljunk csak bele: miről számol be mindenki, aki nagy eredményt ért el alakformálás terén? Eleinte pici dolgokon változtatott, pl. nem repetázott többet vagy napi félórát gyalogolt... A nagy fogyások csekély százaléka szól arról, hogy egyik napról a másikra az illető órákat edzett volna és csirke-rizsen élt volna! Apró lépéseket vetett be az áhított cél érdekében, és hetek-hónapok alatt új bőrbe "született bele".


A kaizen diéta mint fogalom, már létezik (és van is egy ilyen című könyv, amit korábban már ajánlottam a blogban: A zen diéta forradalma) és arra biztat, hogy hetente csupán egyetlen dolgon változtass az étrendedben. Például első héten iktass be több folyadékot, második héten iktasd ki a nasikat, harmadik héten kezdd el a gyümölcs fogyasztást és így tovább. Valójában az én Nagy Megujuló Programjaim is a kaizen diéta lépéseit követik.

És most rákontrázom: tedd ugyanezt az edzéstervedben! Például nagy túlsúly esetén:

 1. hét: heti 3x félóra gyaloglás emelkedőn (pulzus 120-140)
 2. hét: ugyanez + minden edzés végén 20 perc erősítés: 10 női fekvőtámasz, 10 guggolás, 10 hasprés, 10 felhomorítás talajon
 3. hét: ugyanez, de az 1. és 3. edzésben iktass még 2 gyakorlatot.
 4. hét: ugyanez, de a 2. edzésen gyalogolj 10 perccel többet
 5. hét: a 2. edzés mintájára iktass be egy 4. edzést

...és így tovább. Számtalan variáció van arra, hogyan lehet a fokozatosságot, a pici változtatásokat beiktatni az edzéstervbe, és lehet lassabban illetve dinamikusabban is előre haladni.

A lényeg: ne hidd hogy egyből 1 órát kéne tudnod futni, vagy olyan tisztán táplálkozni, mint egy fitnesz modell versenyző verseny időszakban! Ez napokon belül kifúj - míg a kaizen szerint haladva kialakíthatsz egy életmódot, mely illeszkedik az életstílusodhoz és még örömmel is tölt el!

Hámori Blanka

edző, életmódtanácsadó