Érzelmi evések - TESZT

2021.01.10

A legnagyobb átejtés a diétákkal kapcsolatban, hogy "Fejben dől el". Nem fejben dől el, hisz olyan emberek is megbuknak sokszor, akik karrierje, életútja igazolja, hogy van akaraterejük! Szívben dől el. Érzelmi szinten: ha ugyanis valamiért az rögzült, hogy egyes érzelmi hiányokat evéssel pótlunk, akkor erről nagyon nehéz leszokni. A leggyakoribb érzelmi evés típusok: 

1. INGER HIÁNY: vagyis unalom evés. Édes és sós ízekkel az evés élményével pótoljuk az ingereket.

2. KAPCSOLATOK HIÁNYA: az ember társas lény, ezért ha nincs megfelelő szociális háló, elegendő kapcsolódás, mindenképp pótolni akarjuk. 

3. SZERETET HIÁNY: a testi-lelki-szellemi társ hiánya, a szeretetlenség érzése, a kevés kapott energiát néhányan kalóriákkal akarjuk pótolni. 

4. SZEX HIÁNY: a szexuális ösztön kielégítése, az élmény megélése szintén emberi alapigény, aminek hiányát sokan evéssel pótolják.

5. PRODUKTIVITÁS HIÁNYA: ha nincs látható gyümölcse a munkánknak, vagy az életben "nem tudunk semmit felmutatni", szintén komoly érzelmi hiány. 

6. KONSTRUKCIÓ HIÁNYA: kincs rendszer a napjainkban, semerre sem tart az életünk? A szétpergés érzését sokan ízekkel fojtják le. 

7. ELISMERÉS HIÁNYA: a külső pozitív visszajelzés igenis fontos, ha semmiért nem kapunk dicséretet, az evés jelentheti a "jutalmat". 

8. CSELEKVÉSI AKDÁLYOZOTTSÁG: ha nem tehetjük, amit szeretnénk, úgy érezzük valami/valaki akadályoz, komoly frusztrációt élhetünk át. 

9. NYUGALOM HIÁNYA: ha csak zsizsegés és stressz van, túlzott kontroll és kevés chill, harmónia, leeresztés, akkor az evés "nyugalom szigete lehet"TESZT


Úgy érzem, valaki/valami akadályoz, hogy önmagam legyek. CS

Szürkének érzem a hétköznapokat, nem történik semmi érdekes. I

Néha "megérdemlem" a finom falatot, mert ügyes voltam. E

Gyakran ábrándozom egy izgalmas, minőségi szexuális együttlétről. X

Gyakran érzem, hogy "nem tudok semmit felmutatni" az életben, ez zavar. P

Ritkábban járok társaságba, mint szeretnék. T

Evés közben elengedem a feszes kontrollt, a stresszes gondolatokat. NY

Nincsenek 2-3-10 éves terveim, pozitív jövőképem, ami lelkesít. K

Kevés embertől hallom, hogy "Szeretlek." pedig jól esne. SZ


MI A TEENDŐ? 

A teljes tesztet és az 5 lépéses megoldási technikát a Zárt Klubban találod. 


Még több anyag és tudás:  ONLINE PROGRAMOK

Hámori Blanka 

edző, coach