Eredmény- és hiánymotivált típusok

2021.01.12

Te eremény-motivált vagy hiány-motivált típus vagy? Készítettem a napokban egy videót, amelyben arról beszélek, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen motivációkkal rendelkezel.

Ha eredménymotivált vagy, akkor a célod valami vonzó, izgató, pozitív dolog, amely felé haladsz - épp ezért magát az utat is élvezed, nem érzed kárbaveszett időnek vagy fáradtságnak a felmerülő harcokat. Ez egy szupertípus, mert belsőkontrollt feltételez, saját célokat, és egy fejlődéssel, mókával teli folyamatot.

PÉLDÁK: 

- azért edzek, mert jobban akarom magam érezni a bőrömben, és , pöőreék lenn

- azért tanulok nyelvet, mert teszenek az adott ország zenéig és menő lesz megszólalni azon a nyelvteületen


Ha hiánymotivált vagy, akkor inkább valami elől futsz, mintsem valami felé. A félelem vagy szégyenérzet hajt, és rossz esetben ezek az érzések végigkísérik az utadat is. Ha el is éred a célod, lehetséges, hogy egy gyötrelemként fogsz rá emlékezni vagy épp teljesen elfogynak az energiáid. Külső kontrollt feltételez, valakinek nagyon meg akarsz felelni, nem a saját nyereséged hajt.

PÉLDÁK: 

- azért edzek, hogy ne hagyjon el a párom, kövér, undorító disznónak érzem magam

- azért tanulok nyelvet, mert félek, hogy megbukom a nyelvvizgsán, és ciki, ha nem tudok megszólalni mások előtt


Miért nem mindegy melyik típus vagy?

Mert az az ideális, ha saját célokkal rendelkezel, nem pedig valakinek akarsz megfelelni. Lehet olyan is, hogy külső céllal indulsz (Pl. a család vett rá, hogy fogyj, de megtalálod a fitnesz szépségét.)

Minél hamarabb fedezed fel a folyamat téged érintő pozitívumait, annál biztosabb, hogy sikeres leszel!

Olyan is van, hogy a cél vagy az út, mint kiderül, nem a tied. A coachok először nagyon körbejárják a célokat, mert sokszor kiderül, hogy nem is saját célokkal van jelen az illető. Ilyenkor azzal kezdjük, hogy a saját motivációkat szedjük elő.

Ha kiderül, hogy a szégyen, félelem, vagy mások a legjobb tanácsadóid, akkor először a saját belső egyensúlyodon kell dolgoznod. Meg kell tanulnunk kimondani, hogy a saját dolgainkért vagyunk felelősek, és hogy a belső energiaraktáraink, jó közérzetünk, önazonosságunk fontosabb mindenféle eredménynél. Ha ezeket a belső erőforrásokat feltöltötted, nagyon is sok célt fogsz elérni, megígérhetem!

TESZT

  1. Jellemző rám, hogy felülírom a döntésemet a párom/szüleim tanácsára, vagy "elengedem", ami szerintük "hülyeség" - H

  2. Mindig pontosan tudom, hogy mi tetszik és miért, illetve mi nem tetszik és miért nem - E

  3. Szívesen belevágok valami újba, mert izgat, hogy hogyan állok helyt benne - E

  4. Általában elgondolkodom rajta, mit gondolnak rólam mások, és sokáig zavar, ha valakinek valamim nem tetszik - H

  5. Félek, hogy elveszítek valakit, kifejezetten szorongok emiatt párkapcsolataimban - H

  6. A jelenlegi törekvéseimben tudom, hogy miért küzdök, motiváltnak érzem magam - E

  7. Nehezemre esik kimondani, ha valamiben nem értek egyet, vagy valami nem tetszik - H

  8. Tudom, hogy fejezzem ki, ha valamit másképp gondolok, nem okoz gondot közös nevezőt találni és/vagy NEM-et mondani - E

  9. Gyerekkoromban magam választhattam hobbyt, sportot, barátokat, a szüleim sűrűn bátorítottak - E

  10. A szüleim szigorú kontrollt alkalmaztak, néha most is úgy érzem, hogy bizonyos dolgokban nekik akarok megfelelni - H

Ha a válaszaid többsége inkább H, akkor valószínűleg hiánymotivált típus vagy - a teendőidet lásd fent! Ha a válaszaid többsége inkább E, akkor szuper: valószínűleg belső kontrollos, eredmény orientált típus vagy!


A START csomagjaimat pontosan azoknak fejlesztettem ki, akik picit az induláskor vannak bajban. A célok tisztázásában, az irányválasztásban tudok Neked szakértőként segíteni - vagyis nem a saját elképzeléseimet, hanem a Te álmaidat, lehetőségedet, jelenlegi kondíciód vesszük górcső alá. Erről szólnak az elemzések és ajánlások.


Videóm a témában a Yuetube csatornámon: