Edzés anyukáknak: tényleg csökkentett terhelés kell?!

2021.01.28

Az anyukás csapatommal arról beszélgettünk, hogy "anyukás fitness" (vagyis könnyített edzésterhelés) létezik is, meg nem is. Persze a várandósság során és az első hetekben (Hónapokban) szükségszerű a "mamis" terhelés, de aztán visszaáll a testünk a rendes kerékvágásba, és más okozza a nehézségeket. 


Anyukák és edzés: mitől más mint a "rendes" edzés?

Könnyítés, baba-mama torna, szoptatás alatti mami-jóga... Nos, a szülés utáni első 6-12 hétben mindenképp van létjogosultsága, hiszen ennyi idő alatt "rendeződik vissza" a testünk (gerinc, medence, hasizmok, stb), ezután viszont elméletileg -fokozatosan- visszatérhetünk a terheléshez.


Na és akkor itt kezd bonyolódni a dolog anyukaként! 

  • AD1: hova térjünk "vissza", milyen terheléshez? Mennyit mozogtunk korábban - a terhesség előtt, alatt? Milyen állapotban van az izomzatunk, a kondink? Mennyit híztunk?
    Itt már sok opció létezik, a korábban fitt anyukákra egész más szabályok vonatkoznak, mint arra, aki semmit nem mozgott.
    .
  • AD2: körülmények. A szervezetünk egy dolog, de milyen az új napirend? Mennyit tudunk pihenni, mennyire alvós a babánk, szopizik-e, van-e tesó(k), mennyi segítséget kapunk a napi teendőnkben, van-e énidőnk, helyünk, eszközünk, motivációnk... Na és itt már ezer új szempont, kihívás létezik - függetlenül attól, hogy fittek voltunk-e korábba nvagy sem!Tehár hogyan eddzünk anyukaként?!

Az első pontra megoldás egy könnyített, fokozatos terhelés, kiemelt figyelem a has-, derék-, mellizom gyakorlatoknál. FONTOS! Figyeljük a testünk jelzéseit - lassítsunk a terhelés-emelésen, ha úgy érezzük ez most sok; de nehezítsünk, ha keés, ne végezzünk baba-mama tornát, ha egyszerűen már több terhelés esne jobban!


A második szempont a körülmények: tt a kulcsszó a TÁMOGATÁS, ami a sorstársaktól, a női közegtől, a párunktól és családunktól érkezik, a humor, és egy olyan edző, aki tudja hogy oké, ha a 2 évesed a hátadra akar mászni fekvőtámasz közben és nem kap sokkot hogy az étkezési naplódban napi szinten szerepel a kölesgolyó :D

A Zárt Klubomban mindezekre megoldást találsz Link a bioban!


Hámori Blanka

edző, coach