Edina megújulása - 7. rész + Fitt bejgli recept!!

2021.12.22

Sziasztok! A karácsony előtti utolsó időszakban vagyunk, ilyenkor mindenki rohan és ki sem lát a teendőkből. Ezzel én is így vagyok mostanában. A héten 3-szor sikerült edzenem. Egyre jobban mennek az edzések és nem kötelességnek érzem, hanem egyszerűen érzem hogy a testemnek szüksége van rá!

Ez nagyon jó érzés és örülök, hogy így állok most már az életmódváltáshoz. Jönnek a céges vacsik, barátnős vacsik, aztán meg a nagy karácsonyi családos kajálások...a tervem az hogy próbálok az adagokon csökkenteni, "mindenből egy picit"-elvet követem, illetve megfogadtam ha érzem, hogy elég, akkor NEMet fogok mondani, akármennyire is jönnek majd az érzelmi fröccsök, hogy "de egyél még, ezért főztem ennyit?!"-mondatok. Meg fogok kérni szépen mindenkit, hogy csomagolják el, legalább nem kell majd főznöm.:D

Szóval ez is most egy nagy kihívás lesz nekem, de beszámolok Nektek róla Karácsony után, hogy ment :)

Addig is Békés Boldog Karácsonyt Kívánok Nektek! Sok puszi Nektek 

A bejgli receptet nem felejtettem el, lejjebb találjátok, itt pedig egy kép ahogy Blankával karácsonyi-vacsorázunk a barátnőinkkel :)

Cukormentes bejgli teljes kiőrlésű lisztből: 


Hozzávalók 4 rúd sütéséhez: 

65-70 dkg teljes kiőrlésű liszt 

2 tojássárgája 

2 ek. méz (még kevesebb kalória érdekében használj természetes édesítőszert!)

3 dkg élesztő 

2 dl tej 

25 dkg vaj 

0,5-1 dl rum 

Töltelék: 

Máktöltelékhez: 25 dkg darált mák 1 dl tej 5 ek. méz 1 db citrom reszelt héja 2 ek. mazsola 2 ek. rum 

Diótöltelékhez: 25 dkg darált dió 1 dl tej 5 ek. méz 1 db citrom reszelt héja 2 ek. mazsola 2 ek. rum 

Elkészítés:

  1. A tejet langyosítsd fel, adj hozzá 1 kk. cukrot, morzsold bele az élesztőt, és 15 perc alatt futtasd fel, azaz tedd félre egy picit letakarva. 
  2. Addig a vajat morzsold el a liszttel és a tojássárgájával, majd keverd össze az élesztős tejjel és a rumban feloldott mézzel. 
  3. Gyúrj belőle tésztát, és egy konyharuhával letakarva pihentesd, amíg elkészíted a tölteléket.
  4. A tésztát oszd 4 részre, és egyenként nyújtsd ki téglalap alakúra. Kettőt diótöltelékkel, kettőt pedig máktöltelékkel kenj meg. 
  5. A téglalap szélét egy kicsit hajtsd a töltelékre, majd óvatosan teker fel. A tepsit vajazd ki egy kicsit, és mehet is rá a 4 rúd bejgli. 
  6. A tetejüket kend meg tojássárgájával, majd pihentesd legalább 20 percig, és utána tojásfehérjével is kend meg. Ettől lesz szép töredezett a tészta felszíne. 
  7. Amikor megszáradt egy kicsit a tojásfehérje a tészta tetején, szurkáld meg villával és tedd előmelegített sütőbe - alul-felül sütés esetén 180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C. 30-35 percig süsd, majd csak akkor szeleteld fel, ha már teljesen kihűlt.