Depresszió ellen sport?! Igen!

2020.05.27

Ugye, tudod, hogy a sport tökéletes megoldás akkor is, ha nem vagy túl jól?! Nem véletlen, hogy egy csomó esetben hallhatunk róla, hogy mély gödörből (depresszió, szorongás, pánikbetegség, függőségek) a sport segített kilábalni. A sport csodás. Olvasd el a listát:


Ezért segít a sport depresszió ellen

1. Sikerélményt ad, növeli a pozitív énképet: 

a mozgás által elért alakformálási-, edzettségi- vagy sporteredmények pontosan azt erősítik, amiben a mélyponton a legkevésbé: hogy képesek vagyunk még jól lenni, jól csinálni, haladni. Amikor egy kisebb-nagyobb sikert érünk el a sportban, az erőforrásaink, hitünk, önbizalmunk nő. 

2. Rendszert hoz az életünkbe:

az ember egy rendszerszerető lény, írtam már róla, hogy a struktúra-kialakításra való igényünk majdnem olyan erős késztetés, mint az evés, ivás, szexualitás! A napi szintű edzés segíthet újra rendben élni, támpontot ad a mindennapokba. 

3. Biológiai hatások:

A sportolás során bizonyítottan boldogsághormonokat termelünk, vagyis egyszerűen visszaléphetünk az örömútjára általa. Arról nem is beszélve, hogy edzettebben, energikusabban, a stresszt levezetve jó esélyünk van egy alapvető jó közérzetbe (vissza)találni.

4. Flow állapot:

A flow az az érdekes állapot, mikor időtől és céloktól függetlenül, csak magáért a tevékenység öröméért csinálunk valamit. A harmonikus élet egyik alapja, hogy újra és újra részünk legyen a flow állapotban. 


Mikor nem segít?!

Vannak olyan állapotok, amikor pont a túltelítettség, túlterheltség, túl sok elvárás miatt érkezünk mélypontra. Ilyenkor a túl feszes terv, túl konkrét célok vagy magas elvárások pont, hogy nem segítenek, hanem rontanak a helyzeten. Ismerünk depressziós sportolókat, akik számára a mozgás már nem a fenti pozitívumokat jelenti, vagy legalábbis már nem elég, nem a legjobb eszköz a jól-léthez. Ennek oka, hogy a sport már más keretben, más jelentéssel bír az életükben, az ő számukra és a túltelítettség állapotában lévők számára pont nem a több sport a megoldás a depresszió ellen, hanem a pihenés, más sportág, vagy másfajta (konstruktív és flow-t előidéző) tevékenység beiktatása lehet megoldás, pl. írás, festés, stb.


Amennyiben depresszióval küzd, keressen fel szakembert, és kérje ki véleményét a sport beiktatásával (vagy kifejezetten sport-terápiával) kapcsolatban!


Hámori Blanka

edző, coach