Rendszerben élni (ezért könnyebb)

2019.09.02

Egy jókora bögre kávéval a kezemben ültem az erkélyünkön. A kisfiam tanévnyitója után hazajöttem - tudtam, hogy van pár órám végre egy csendes-rendes lakásban dolgozni, koncentrálni, effektíven menni előre a feladatokban. Mivel egyéni vállalkozó vagyok, ezért itthonról (is) dolgozom - és bizony a vakáció alatt nem egyszerű. Hiába imádtam a nyarunk minden percét, a színes, spontán programokat, a nagy nyaralásokat - azért bevallom vártam a tanév kezdést, mert hiányzott a RENDSZER, a struktúra. Igen, ez is egy igényünk.

Dr. Lukács Liza klinikai szakpszichológus Az éhes lélek gyógyítása c. könyvben a 8 alap szükséglet közé sorolja a strukturáltság, vagyis rendszerezés igényét. Ugyanolyan belső vágyunk rendszerben létezni/ dolgozni/ gondolkodni, mint az evés, alvás - csak erről kevésbé van tudomásunk. Mégis: a hiánya vezethet rossz közérzethez, akár túlevéshez, sőt, depresszióhoz is, és mindenféle egyéb bajhoz.

És hogy miért is tartozik ez egy fitnesz témájú oldalhoz? Mert köze van az egészségünkhöz (néha közvetlenül az alakunkhoz is), hogy mennyire tudunk RENDSZERT TEREMTENI az életünkben!

Rendszert teremteni, átrendszerezni az életünket, vagy túlélni hogy átmenetileg nincs rendszer - nos, nagyon nehéz. Íme, néhány élethelyzet, amelyben ez fokozottan igaz:

  • munkanélküliként megélt napok / munkába állás hosszabb kihagyás után
  • kisgyerekes (otthonlévő) anyukák mindennapjai
  • vakáció hónapjai a szülőknek
  • szakítás utáni hetek-hónapok vagy épp összeköltözés
  • alkalmazotti lét után vállalkozóként élni
  • kudarcba fulladt diéták
  • nem kivitelezett edzésprogramok

A fentiekben egy a közös: a rendszerünk már / még nem működik, átalakítást igényel, vagy ideig-óráig fel kell függesztenünk. Ugye, milyen nehéz néha?

A rendszer-mániásoknak, mint én ez duplán nehéz ám! :D Én egy sima szombati napon is a második kávé után is szépen kihúzom magam és megérdeklődöm a családtagjaimtól, hogy mégis mi legyen a napra a KONCEPCIÓ. Ha nincs, mert lazulunk, azt is ki kell mondanom, akkor az a program, nem csúszhat szét a nap, nem lehet olyan hogy nincs rendszer, csak fetrengés...

Egy sima diéta és edzésprogram is dőlhet dugába, mert nem tudunk rendszert alkotni. Igen, szabályrendszerre gondolok - és ha meg is van alkotva, a betartása, naponta, lehet kihívás.

Ha igényünk a rendszer-teremtés, de nem tudjuk megtenni (mert pl. egy kisbabával nagyon nehéz!) akkor attól szenvedhetünk belül - anélkül, hogy tudnánk mi bajunk. És az ilyen ki nem mondott, nem tudatosított szenvedések vezethetnek pl. túlevéshez, stressz-evéshez, szóval akár elhízáshoz is.

Anyukaként pláne tudjuk, hogy rendszerben gondolkodni, az eseményeket koordinálni (minél több tényezős, annál nehezebb!) igenis fontos. Mindenkinek! Ez élettervezési kérdés, és néha 1-2 egyszerű trükk csodára képes.

Ha mi magunk vagyunk egy rendszer részei (pl. munkahely, nagy család, párkapcsolat...) és nem találjuk benne a helyünket. Ez esetben is fontos lehet tisztázni az alapokat, megnézni hogyan lehet ezzel bármit is kezdeni.

... ha a fentiek közül bármely probléma kör ismerős Neked, akkor lehet, hogy edzőként, vagy coachként segíthetek! Gyere bátran, várlak! :) Én rendszerben dolgozom, élek, és ajánlom szeretettel mindenkinek, aki fejlődni szeretne! 

Hámori Blanka

edző, coach

Az aktuális ajánlatért kattints ide