Body positivity - a túlsúly éltetése?!

2021.03.05

A "body positivity" kampány vagy attitűd annyit jelent, hogy BÉKÉN HAGYJUK a másik testét, és POZITÍVAN állunk a sajátunkhoz. Abszolút van létjogosultsága, hiszen ha van egy embernek 100 tulajdonsága, és ebből csak 1 a testsúlya / bőrszíne / akármilyen külső jegye, akkor milyen alapon ítéljük meg ez alapján a többit?! 

Ebben a cikkben szeretném elmagyarázni, hogy mit is jelent az egészséges testsúly, és hogy a #bodypositive hashtag nem jelenti a túlsúly éltetétését! A nőies formák és az sportos nem egymást kizáró tényezők!


A kulcsszó: testösszetétel és kondíció

Azt gondolom a 21. században jó gondolat végre nem mások véleményével, hanem önfelelősen magunkkal, a testi-lelki egészségünkkel foglalkozni. Értsük végre meg, hogy egy egészséges testösszetétellel, jó kondícióval és megfelelő önismerettel lehetünk jól, működhetünk jól, élhetünk sokáig, akkor is, ha nincs kockahasunk.

Ugyanis nincs olyan, hogy "ideális testsúly". Általában "topformának" a minimális testzsírral rendelkező, izmos formát nevezzük, pedig nem biztos, hogy mindenkinek ez az a forma, amiben hosszútávon jól működik.

A megfelelő súly mindenki esetében egy -tól-ig sáv (úgy -+5-10 kg), ami alapvetően a testzsírtól és izomtömegtől függ. Ebben a sávban kell megtalálnunk a helyünket.

Mit jelent ez pontosan? 

Az egészséges testzsír-százalék 18-28% között mozog nőknél.

Hogy az egészséges testsúlyod lehet (a magasságodtól, edzettségedtől, hozott alkatoddól függően) akár 60 kiló, akár 70. Igen, ez egy viszonylag széles sáv, és tévhit, hogy mindig a minimum testzsír a cél!

Hadd mondjam el a saját példámat, konkrétan, képpel, hogy értsétek:

Én a 183 centi vagyok. Amikor annyit edzem, hogy az jól esik, eleget alszom, és jól működöm, akkor 73 kiló körül vagyok jól - ekkor a testzsírom olyan 23%. Persze tudok lenni 70 kiló is, ehhez már diétáznom kell, kicsit rezignált vagyok, de ekkor is egészséges lenne a testösszetételem, sőt, 65 kilósan is, ekkor már valószínűleg minimál testzsírral (18% körül), koskahassal működnék.

Ha fitneszmodell szeretnék lenni, akkor még ennél is lejjebb kéne mennem testzsírban, arra az 1-2 hétre, mikor jön a színpad, de nekem nincsenek ilyen ambícióim, és a 18% alatti testzsír már nem is számít egészségesnek.

Mi van a felső határral? 78 kilósan, ha annyira nem figyelek a kajára és az életem egy rohanás, de valamennyit mozgok, a testzsírom 28% körül mozog. Hivatalosan ez is egészséges még, valószínűleg az átlagnál edzettebb is vagyok, de én már itt abszolút nem érzem magam jól a hétköznapokban.

A lényeg: én például 68-78 kg vagyok egészséges, edzett, jók a labor eredményeim, tudok futni egy órát, szóval MŰKÖDÖM, de a tapasztalataim szerint 73-74 kiló körül vagyok "önmagam".


Mielőtt bárkire rászólnál a súlya miatt...

Kérdezd meg, hogy tud-e húzódzkodni, futni félórát, szellemi munkát végezni, elégedetten néz-e a tükörbe, felszabadult-e szex közben és így tovább. Oké, ne kérdezd meg, elég ha magunkkal vagyunk tisztában :) 

Legalább azzal, hogy a súlyunk mögött mondjuk a közérzet, testösszetétel a lényeges adat. 

Orvosi tény, hogy 30% testzsír felett nagyobb az esély a szervek elzsírosodására, légzés és vérnyomás problémákra, és 40% felett már kifejezetten kóros elhízottságról beszélünk.


Akkor mi van a plus size modellekkel, és azokkal a #bodypositive értelmében túlsúlyra biztatnak?

Nem vagyok híve a plus size szónak, mióta tudom, hogy a modell szakma az egészséges 24% körüli nőket is ide sorolja.

Az "önelfogadás" zászlaja alatt sokan kezdtek (modellek és nem modellek) a túlsúly mellett kampányolni. Azt nagyon károsnak tartom, ha valaki a lustaságát és kifogásait burkolja a #bodypositive hastag-be. Nemcsak saját maga számára, de a lányaink számára is!

  • Miért lenne oké, hogy a kilencvenes években mi az egészségtelenül vékony alkattól szenvedtünk testileg-lelkileg, most meg a kóros elzsírosodás teszi tönkre a lányokat?

  • Miért lenne oké, hogy anno a duciknak szóltak be, most meg a vékony testalkatúakat szégyenítik azzal, hogy "csontokkal a kutyák játszanak"? A számukra ez éppolyan traumatikus élmény!


Úgy látom, hogy sokan félre értelmezik ezt a dolgot: a #bodypositive hashtaget használják tévesen arra, amit valójában a FAT PRIDE mozgalom képvisel.

Szóval:  a #bodypositive nem a túlsúly éltetése! 


A "body positivity" egy fényes ösvény lehet az öröm, az energikus és egészséges élet irányába, a valódi szabadság felé!

Az természetesen roppant káros és paradox, ha ezt a hashtaget, attitűdöt arra használjuk, hogy kipárnázzuk vele a kifogásainkból álló mély szakadékot és végleg levessük magunkat oda, akkor nem látom a sztoriban a fényt és a happy endet.

De a legtöbb telt nő egyébként csak egy dologra vágyik: HAGYJÁK BÉKÉN a kéretlen tanácsokkal. Hadd találja meg ő azt a sportban, életmódban, súlyban, bármiben, ami NEKI jó, amiben ő tud jól működni.


Akkor hogyan tovább?

Ha úgy érzed, téged kifejezetten inspirál, és "hív" az ötlet, hogy nem kell minimalizálnod a testsúlyod, akkor az szuper - mert elindulhatsz a pozitív, önszeretet-teljes élet felé. Persze az önszeretet azt is jelenti, hogy egészségesen tartod karban a tested, na de egye fene, miattam nem kell a kockahasig menned! :)

1. Olvasd el újra az egészséges testösszetételről szóló részt ebben a cikkben, és minden hasonló témakörben fellelhető írásomat. Erősítsd meg magadban, hogy az egészséges NEM a minimális testzsír.

2. Kövess be olyan közszereplőket, bloggereket, akik képviselik az önelfogadást, de egyértelműen nem biztatnak az önpusztításra, egészségtelen életvitelre. 

3. Ha kérdésed van ezzel kapcsolatban, írj bátran. Edzőként azt szeretném majd megmutatni neked, hogy milyen a "body positive fitness", vagyis hogy milyen felemelő érzés elszakadni a "hánykockádvan" érzésvilágtól, és örülni a mozgásnak, a jobb állóképességnek, és fejlődő testtudatnak. Nálam tilos az edzést kínzásnak nevezni, és garantáltan lesz egy-két őrült nő körülötted, akik az edzést használják stresszlevezetésre, röhögésre, felszabadulásra. 


A súly semmi, az egészséges, kicsattanó női lét az izgalmas!

Lehetsz 55 kg, edzetlen és/vagy depressziós. 

Lehetsz 100 kilós, egy rakat egészségügyi problémával.

De lehetsz 55 kilós és szuper fitt és vidám is!

És lehetsz 80 kilós, formás, feszes, izmos, és életvidám!!


MINDEGY, HOGY MELYIK VAGY AZ 1000 VÁLTOZAT KÖZÜL, HA A TÜKÖRBE NÉZVE ELMONDHATOD, HOGY AKTÍVAN MEGDOLGOZTÁL A TESTI ÉS LELKI EGÉSZSÉGEDÉRT.