Fogyókúra negatív hatásai: "skinny fat" és "jojó"

2020.06.01

A "fogyókúra" elnevezés pontosan azért idejét múlt, mert - ahogy a neve is kifejezi - csak a fogyásra alkalmas (annak is a rosszabbik formájára), illetve kúra-szerű, vagyis nem tartható. Rosszindulatú kisgyermekei pedig a "skinny fat" és "jojó" jelenségek. 


A FOGYÓKÚRA 1. HATÁSA: a "zsíros csontváz jelenség"


A fitneszben sosem csak fogyásban, hanem a testösszetétel optimalizálásában kell gondolkodnunk: vagyis, hogy lehetőleg csak zsírt veszítsünk, ha kell, és izomban illetve kondícióban (rugalmasság, állóképesség, erő, koordináció, stb.) fejlődjünk. Ez dupla munkának tűnik, pedig pont, hogy gyorsabb és eredményesebb, ha nem koplalásban, hanem edzésben és értékes tápanyagokban gondolkodunk! A koplalás eredménye, ugyanis a baloldali kép - a fitt életmódé a jobboldali:

A skinny fat (zsíros csontváz) jelenség az, amikor az alacsony testsúly ellenére a testzsír-százalékunk magas, az izomtömeg alacsony. Ez látványban sem előnyös, hisz a kerek formák, feszes tónusok elmaradnak, illetve egészségügyi szempontból sem szerencsés, és ugyanúgy megjelenhet pl. a szervek vagy elzsírosodása! 

A FOGYÓKÚRA 2. HATÁSA: a "jojó effektus"


A fogyókúrák másik veszélyes "eredménye" a jojózás, vagyis hogy amint visszatérünk a korábbi kalória-mennyiséghez, visszahízunk, sőt, többet is visszaszedünk, mint amennyit leadtunk. A kulcsszó: az izomzat. Ugyanis az izomzatunk nagysága határozza meg a "zsírégető" képességünket: ha izmot építünk le (pl. fogyózással), akkor később kevesebb kalóriát égetünk el, így visszatérve a magasabb kalóriamennyiséghez, biztosan hízni fogunk! Vagyis saját magunk alatt vágjuk a fát, amikor koplalunk, és kevesebb fehérjével és kevés sporttal nem fejlesztjük, hanem sorvasztjuk az izmokat!


Megoldás: fogyókúra helyett fitt életmód, optimális testösszetétel

  • Sportolj - heti 3-4 intenzív edzés (erősítés is!) legyen az életed része. Tűzz ki célokat állóképességben, rugalmasságban, erőfejlesztésben is!
  • Vigyél be elegendő kalóriát (ha zsírt szeretnél égetni, vigyél be kevesebbet, de fehérjéből és vitaminokból akkor is kell elegendő!)
  • Definiáld a céljaid, de ne(csak) súlyvesztésben gondolkodj, hanem optimális, fitt testösszetételben!


Edzés és coaching szolgáltatásért ide, táplálék kiegészítőkért ide kattints!

Hámori Blanka

edző és coach