A szörnyek a diétádban: éhség, éhezés, sóvárgás, érzelmi evés, szokások

2019.05.19

Ha a célod néhány (vagy több) kiló ledobása, mert csinosabb, karcsúbb testre vágysz, akkor először is tudatosítanod kell, hogy ehhez több mozgásra és kevesebb kalóriára lesz szükséged. Tegyük fel, hogy ez megtörtént, elfogadtad a kalória-balansz szabályát, nem a csodapirulákra hagyatkozol, és találtál egy mozgást, amit élvezel. Mégsem sikerül az a fránya tápanyag-bevitel csökkentés! :( Mi lehet ennek az oka?

Nagy-nagy hazugság, hogy csak és kizárólag az akaraterőn múlik mindez. Persze, az nem árt a diétához :) de mégsem biztos, hogy akaratgyenge vagy, ha a diéta kihívást okoz számodra! Nézzük mik azok a szörnyecskék, amik a diétádat szabotálják - akár már sokadszor!

ÉHSÉG = egy érzet, ami azt jelzi, hogy ennünk kell. Éhség nélküli diéta nem nagyon létezik, ugyanis (az alábbiak miatt) az evésre késztető inger nem múlik el csakúgy! MEGOLDÁS: El kell fogadnunk, hogy ez az érzet, bizonyos mértékig jelen lesz a diéta alatt - még ha meg is próbáljuk így-úgy kiiktatni.

ÉHEZÉS = egy állapot, melyben a szervezetünk nem jut elég táplálékhoz. (A jobb reklám szakemberek már éhezés nélküli diétát ajánlanak, mert ez a szó sokkal drámaibb!:)) A szervezetünk azonban (az esetek nagy részében) igenis épp elég kalóriához jut, csak épp a korábbihoz képest érzi kevésnek a testünk az energia bevitelt!MEGOLDÁS: a ténylegesen szükséges (és nem a megszokottan magas!) energia-bevitellel kell számolni.

MINŐSÉGI ÉHEZÉS = az állapot, amikor kevés valódi tápértékhez (ásványi anygaok, vitaminok, rostok...) jut a szervezet, és emiatt hiányállapot alakul ki. A kalóriához semmi köze - sokszor a túltáplált emberek is szenvednek ebben a hiányállapotban, minőségileg éheznek! Ez az állapot fáradékonyságot, gyengülő immunrendszert eredményez. MEGOLDÁS: állandó vitaminpótlás, lehetőleg természetesen!

KÍVÁNÓSSÁG = vagyis sóvárgás, a fent leírt hiányállapot miatt (vagy épp egy speciális hiány miatt pl. vas, cink) extrán kívánunk egy adott dolgot, vagy ízvilágot. Vigyázni kell, mert sokszor nem azt akarjuk bevinni, ami tényleg segítene, hanem a kalória-dús egészségtelen változatot. MEGOLDÁS: ugyanaz, mint a minőségi éhezésnél, illetve figyelni a test jelzéseit.

ÉRZELMI EVÉS = az ehetnékünk valamilyen érzelmi háttérrel magyarázható: például unalmat űzünk, stresszt oldunk, bánatot enyhítünk, izgalmat-ingert vagy rendszert-keretet adunk az életünknek az evés által. A legtöbb diéta az érzelmi evés miatt dől dugába, de ezek okai annyira egyénre szabottak, olyan mélyen keresendők, hogy erre általános megoldást nehéz is ajánlani - ha mégis, akkor az a belső munka, önismeret fejlesztése...

SÉMÁK, SZOKÁSOK = a lehető legkeményebb szörny! Ha reggel a cukros, habos kávé kelt fel 20 éve, vagy ha este a nagy tálca meleg étel + TV kombináció lazít el, akkor igencsak oda kell tenned magad, hogy változtass! MEGOLDÁS lehet: olyannak kezdeni, ami kisebb lépés, olyanról lemondani, ami kevésbé fáj (bár a nagy változást nyilván a "legnagyaobb szikla elgörgetése" hozza majd)... De legalább bebizonyítjuk, hogy képesek vagyunk valamit másképp csinálni! (Pl. tudom, hogy az esti evészet miatt nem változom, de a több folyadékra vagy a heti 3 mozgásra rámehetek eleinte, és ez majd erőt ad az esti étkezés újragonodlásához, mert bizonyítja, hogy MÁSKÉPP is tudok élni).


Hámori Blanka,
edző, coach

EDZŐKÉNT a helyes napi energiabevitel kiszámolásában, a táplálkozás alapszabaályainak áttekintésében és a mozgásos anyagban tudok Neked segíteni

COACHKÉNT pedig a 2 utolsó pontban: hogyan fedezd fel a TE érzelmi buktatóidat és mihez kezdj velük? Miként formáld újra a rögzült szokásaidat, hogy a mostani (akár az 1000. elkezdett) diétában sikert arass!

VÁLASSZ >>>