A Pilatesről

2022.09.20

A Pilates torna egy rekreációs mozgás, egy könnyített edzéstípus, melyet Joseph Pilates fejlesztett ki az I. világháborút megjárt sebesült katonák talpra állítása érdekében. A mozgásforma sok megtartásos erősítő részt (pl. hasprés helyett plank), lassú mozgást (koncentráció!!) és sok-sok nyújtást tartalmaz. Tévedés, hogy csak az idősebb korosztálynak lenne való, az egyensúly érzék, rugalmasság, koordináció fejlesztéséért bátran végezhetik fiatalok, férfiak, nők, gyerekek is! Természetesen (nagy súlyok híján) nem formálja úgy az izomzatot, mind mondjuk az erősítő súlyzós edzés. 

Joseph Pilates sportoktató és gyógytornász volt, aki 6 alapelvet alkotott meg a módszeréhez: 


1. koncentráció (concentration). A tudatos mozgás kulcsa, hogy odafigyeléssel, a figyelem fókuszával végzik a gyakorlatokat.

2. irányítás (control). Szellemi és fizikai irányítás. Az izmok irányítása, a mozgás összekoordinálása, a légzés koordinálása. (Pilates a módszerét nem magáról nevezte el, hanem Contrology-nak.)

3. központosítás (centering). A módszer azon alapvetésre épül, hogy minden mozdulat az úgynevezett erőközpontból (powerhouse) indul ki, azaz a has-alsó háti szakasz-csípő-fenék központi területből, amely körülveszi a létfontosságú szervek nagy részét, magába foglalja a gerincet, a test középpontját alkotva.

4. légzés (breathing). A megfelelő légzéstechnika a kulcs a minél tökéletesebb mozgás kivitelezéséhez. Minden gyakorlat mozdulataihoz adott ki-és belégzésütem tartozik.

5. áramlás (flowing movement). Minden gyakorlatnak saját üteme van, ezáltal a gyakorlatok "áramló" mozgással állnak össze egésszé.

6. precizitás (precision). A gyakorlatok helyes kivitelezése a legfontosabb, inkább kevesebb ismétlésszámmal, de a lehető legtökéletesebben végrehajtva kell dolgozni.


A héten egy Pilateses videót osztok meg a Zárt Klubban - csatlakozz! :)