A "lekopogás" babonája (és hogy mi köze van ennek a fitneszhez)

2022.02.03

Tudtad, hogy a "lekopogom" kifejezés miből ered? Máris leírom és aztán kifejtem, hogyan kapcsolódik ez az alakodhoz.

A nyelvészek és történészek szerint a lekopogás babonája, mely főleg Európában fellelhető, egy ősi, szellemekkel kapcsolatos hitből ered.

Őseink hitték, hogy hogy a fákban jó szellemek élnek, akiket (ha valami rossz dolog történik), a kopogással felébresztettek, hogy a védelmüke keljenek.

Más értelmezések szerint, az #erdő boszorkányait kellett a kopogással "elűzni", ha valamilyen jó dolog, szerencse ért, hogy ne hallják a dicsekvést, ne irigyeljék el a szerencsét.

Némely #európai országban lényeges, hogy olyan fán "kopogd le" a szerencsédet, melynek nincs lába (pl. asztal nem jó ), hiszen az eredeti gondolat lényege, hogy élő fában az élő szellemet szólítsd meg!

Na és hogyan jön ez a #fitnesz témához?

Úgy, hogy bizonyos berögződéseink EREDETÉRŐL FOGALMUNK SINCSEN. Valaha talán volt benne valamilyen logika, a felmenőinknek lehet, hogy éppen a valós túlélést jelentette, de ma már a mi életünkben NEM VALID EZ A HIT.

Tipikusan ilyen rögződés, hogy "egyél meg mindent, ami a tányéron van", ami a régi Közép-Európában túlélés záloga lehetett néhány generációval ezelőtt, de a ma elérhető étel mennyiségek mellett a túlsúly melegágya lesz a belső hang, ami arra sarkall, hogy addig egyél, amíg ételt látsz magad előtt! A hangot pedig hozzuk a családi asztaltól.Ami még izgalmasabb, hogy nemcsak a lelkünk / agyunk emlékszik ilyen "babonákra" / ősi hiedelmekre (=belső programokra), hanem a legújabb epigenetikus kutatások szerint a testünk is!


"A zsidók a #holokauszt miatt kövérek" - IGAZ VAGY HAMIS? című cikkemben írtam arról, hogy a testünk is tárolja az őseink "megoldásait", pl. a holokauszt-túlélő zsidók leszármazottai akár generációkkal később is bírhatnak olyan biológiai működésbeli vonásokkal, mint mondjuk a lassabb anyagcsere. Ez a "belassulás" valaha a túlélés záloga volt, most viszont egy hátrány lehet.

Mi a konklúzió? Hogyan lehet szebb alakod, ha ezt megérted? 

Hogy ha nagyon nem találjuk a saját megoldásainkat, akkor bátran kezdjük el kutatni az elődeink életét, hiedelmeit, traumáit, testi és lelki konklúzióit, mert könnyen lehet, hogy nekünk is dolgunk van vele.

Nézz körül a szolgáltatások közt: