Újévi fogadalmak - Most csináld MÁSKÉPP!

2018.12.27

"Nem lehet megoldani problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket." Albert Einstein nevéhez fűződik ez a gondolat, amely arra buzdít, hogy tanuljunk, gyűjtsünk be új információkat, ha az eddigi módszereink nem váltak be egy probléma megoldásaként. Nagyon leegyszerűsítve az alakformálás tekintetében: ha érzelmi evő vagyok, mert az önsajnálat az életem része, akkor nem lesz helyes irány fogyáshoz a "Jajj, muszáj mennem szenvedni (=edzeni), mert dagi vagyok, és biztos mindenki így gondolja!"-gondolatmenet.

A fitness témában tehát ez az egész "váltás" azt jelenti, hogy egyéb információkra és hozzáállásra van szükséged, mint amikkel eddig dolgoztál. Most hozok néhány kérdést/feladatot, amin át kell rágnod magad, hogy új infókat tudj magadnak megfogalmazni!

Csináld másképp, mint eddig - ez a kulcsmondat. Nézzük, hogyan is néz ez ki a gyakorlatban:

1. Motiváció, a kitartás fogalma, hozzáállás

A legfontosabb, hogy idén kicsit más hozzáállással kell belelendülnünk az alakformálásba, ha a korábbi fogadalmak nem hoztak sikert. Nagyon jó, ha az újrakezdés lendülete magával ragad - de ne feledd, hogy ennél ezúttal többre lesz szükséged!

 1. Először is találj új, jobb motivációkat, mint eddig. Olyanokat, amik pozitív érzelmeket generálnak benned, nem pedig az önutálatból fakadnak. (Az önutálat csak abban az esetben "válik be", ha elég erőt ad ahhoz, hogy változtass. De hosszútávon a "Kibírhatatlanulkövérvagyok" - gondolatmenet nem fog beválni.) Gondolj arra, hogy milyen előnyeid származnak majd abból, ha eléred a kívánt súlyt vagy életformát: pl. milyen jó érzés lesz magabiztosan jönni-menni, könnyedén ruhát választani, társaságban enni (sok túlsúlyosnál ez probléma).

  Eleve fogalmazd meg másképp a fogadalmad! A "megfogalmazás" szó töve a fogalom, vagyis mindenek előtt legyen fogalmad róla, hogy mit is szeretnél igazán! Mit látsz magad előtt, ha kimondod a fogadalmad? Milyen érzések fűznek hozzá?

  Példa: a fogadalmad így hangzik "Lefogyok 10 kilót 2019-ben." Ez nem valami motivláó valljuk be, főleg, ha sokadszor kezdesz bele - leginkább a korábbi kudarcok és kínszenvedés juthat eszünkbe. Ezért fontos, hogy valami pozitívat, valami ÚJAT találj ki, ami egész más hozzáállást, új és jobb érzéseket és vidámabb jövőképet mutat! Az a legjobb, ha belefogalmazod azt is (egyszerűen), hogy mit TESZEL majd ezért a dologért konkrétan:

  Például: "2019-ben heti 3x súlyzós edzést végzek, hogy erősebb legyek és kerekebb popsim, karcsúbb derekam legyen." Vagy: "2019 januárban fokoatosan bevezetek 3 étkezési szabályt, amire naponta figyelek - így egyre csinosabb és energikusabb leszek."
  .

 2. A kitartásod sok mindenben megnyilvánulhatott már korábban: munka, családi helyzetek, nehéz időszakok... Meríts erőt ezekből! Valamint találj olyan sportot, amit szeretsz, és egyszerű étkezési szokásokat, amiket nehezebb napokon is tudsz tartani! Ezúttal ne valami aszkéta diétát válassz a gyors eredmény reményében, hanem a fokozatosságot! pl. eslő héten többet iszunk, második héten elhagyjuk a kristálycukrot, stb.
  .
 3. Ne lefogyni akarj - valamit, ami negatív; hanem megszerezni valamit: erőt, rugalmasságot, nagyobb súlyokat megmozgatni, minden héten eggyel többet húzódzkodni, hosszabb távot lefutni! Ezekre fókuszálj, ne a mérleg nyelvére! Írd is le a céljaidat!
  .

2. Diétás módszerek, érzelmi evés

Sokan vannak, akik januártól nagyon erős szabályokat vezetnek be, vagy valami divat diétába csapnak, pedig az egész egyszerű szabályokat sem tudják tartani. Ha diétába csapnál januártól 2 dologra figyelj:

 1. Először is találj csak 5 olyan apró szabályt, amit valószínűleg be tudsz tartani, és lépésenként vezesd be (mondjuk 4 naponta vagy hetente). Igyál több vizet, hagyd el a cukros üdítőt, mondj le az esti nasiról... Mindig csak az adott feladatra koncentrálj!
  .
 2. Gondold át, hogy mi az az érzelmi plusz, amit az evéstől kapsz - ez főleg a túlsúllyal rendelkezők önismereti feladata. Jutalom? Nyugalom? Társ? Inger a szürkeségben? Rendszert ad az életedben, a káoszban? Ha jellemzők rád a falás rohamok, ezt a lépést ne hagyd ki. Ha megfogalmaztad, könnyebb lesz az adott szituációt felismerni, és feltenni a kérdést, hogyan oldhatnád meg másképp a problémát.
  .

3. Edzés módszerek, terhelés

A sportot nem hagyhatod ki, ha tényleg szép formát szeretnél. Először is válaszold meg a kérdést, hogy eddig mozogtál-e vagy sem. Ha nem, akkor a feladatod megtalálni 1-2 olyan mozgástípust, ami vonz, amire szívesen beállnál. Ez lehet táncos mozgás, erősítés, szabadban végzett mozgás, bármi. Itt a blogban sok olyan (akár otthon végezhető) edzéstervet megosztottam, amiket bevethetsz. Ha pedig velem edzenél, akkor erre Zuglóban van lehetőséged.

Lehet, hogy korábban is mozogtál, de elakadtál: erre megoldás lehet, ha magát az edzést is másképp csinálod! Hogyan? Íme, néhány ötlet:

a.) Tanulj új gyakorlatokat, ha az eddigieket unod. Erre a személyi edzés jó megoldás lehet!

b.) Látogass új órákat az edzőteremben! Akár egész más típusúakat, pl. a jógát, táncos órákat, köredzést...

c.) Találj egészen más sportot, ha kiégtél, és újfajta terhelésre vágysz!

d.) Emelj a terhelésen! Lehet, hogy jó az edzésterved, csak már kevés, mert a szervezeted hozzászokott...
.

+1 ...És legfőképp tervezz!

Kezdj el dokumentálni, tervezni! Ehhez persze a legjobb, ha van egy szakember, aki segít: dietetikus vagy edző, hiszen a profi tervezéssel szinte hasíthatsz előre! De ha erre most nem költenél, akkor válassz apró feladatokat, amiket hetente teljesítesz, majd emelsz a "téten". Étkezésben ez lehet 1 új szabály beiktatása (lásd fent), edzésben pedig (inkább 4 hetente) lehet a súlyokon való emelés, vagy sorozatszámon való emelés... (Ez sem mindegy egyébként, hogy kinek mi a jó emelés, milyen sorrendben, ezért ha nem vagy biztos magadban, inkább nézz rá az e-bookokra a honlapon vagy írj nekem, és segítek eligazodni!)

Remélem, hogy 2019-ben megvalósulnak az álmaid, nemcsak alakformálás, hanem más téren is - természetesen a fent leírt elvet (vagyis hogy csináld másképp, ha eddig nem működött) más területeken is bevetheted! Én magam is tudom, hogy milyen változásokra lesz szükségem, és hamarosan írok is róla Nektek! 🙂