A "tökéletes alak" jelentése Kínában, Olaszországban vagy az USA-ban

2019.05.29

Pár évvel ezelőtt (konkrétan 2016-ban) készült egy francia kutatás, melyben azt vizsgálták, hogy az egyes országokban milyen formákat látnak tökéletesnek az emberek. Ugyan a WHO-nak vannak erre vonatkozó adatai (vagyis hogy hivatalosan milyen BMI értékkel, testzsír-százalékkal számít valaki túl vékonynak / egészségesnek / elhízottnak), de az érdekes az, hogy ránézésre teljesen más számít ideálisnak vagy ducinak mondjuk Kínában és Olaszországban. A francia tanulmányban arra kérték az embereket, hogy a technológia segítségével mutassák meg, milyen testalkatra mondanák, hogy az tökéletes - az eredmény pedig elképesztően sokszínű lett!

A kutatás konklúziója, hogy az ideális testalkat meghatározása nagyon széles skálán mozog a világ különböző pontjain, és hogy azt is érdekes vizsgálni, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben az elvárások és társadalmi nyomás alatt! "Ha egy magát kövérnek látó francia elutazik az USÁ-ba, többé nem gondolja magát kövérnek" - mondta a francia kutató, Thibaut de Saint Pol, az egyik kutató. Mint kiderült: a híresen slank, csinos franciák többsége elégedetlen az alakjával - ezzel érdekes párhuzamba állítani azt a tényt, hogy a náluk statisztikailag súlyosabb spanyoloknál viszont a nők 70%-as elégedett a testével! Érdekes, nem?! Az USA-ban a nők 89%-a nem szereti a testét.

Tanulság?

Egyrészt nyilván, hogy hogy az "ideális test" egy illúzió, amit óriási mértékben befolyásol a trend, a modellek világa, a fogyókúra ipar... Koronként, földrészenként és egyéni ízlés világonként változik, hogy mi a szép. Amiért felelősek vagyunk, az a saját külső és belső egészségünk - mind a testösszetételünk rendben tartása, mind a mentális egészségünk, önbecsülésünk és -szeretetünk fejlesztése.

Én magam is ezt hangsúlyozom edzőként és coachként is, és a blogban is rengeteg cikket osztottam már meg, hogy reálisabban, felelősségteljesebben lássuk a "duci vs. sovány vs egészséges test" kérdését. Ebben a cikkben olyan modelleket sorakoztatok fel, akik szuperül néznek ki - még ha nem is minimális a testzsír százalékuk, de az egészséges sávban mozognak, energikusak, nőiesek, és elégedettek. 

Hámori Blanka, 

edző, coach