Szokásaink, rutinjaink: segítők és ellenségek

2021.02.19

Volt már valaha részed abban az élményben, hogy elkezdtél valamit lelkesen (diétát, önismereti folyamatot, szokást), de pár nap / hét után feladtad?

A SZOKÁSRENDSZERÜNK A LUDAS!

Mármint... A szokásrendszerünk valójában egy szuper dolog! 


A szokásaink, a rutinjaink valójában SEGÍTENEK minket: nélkülük ugyanis naponta többezer döntést kéne hoznunk! Ez pedig nagyon megterhelné az idegrendszerünket és agyi kapacitásunkat. 

Ha nem lennének rutinjaink, akkor gyakorlatilag minden másodpercben DÖNTENÜNK kellene, hogy 

  • milyen útvonalon menjünk a munkába, 
  • hol forduljunk balra, 
  • mikor együnk ebédet, 
  • miként jussunk el a boltba, 
  • hogyan készítsük el a kávénk,
  • milyen sorrendben mossunk fogat, 
  • tusoljunk és így tovább.


A rutinjaink ezektől a döntésektől és gondolkodásoktól megkímélnek minket! Így marad energiánk egy csomó mindenre, kreatív gondolkodásra és nagyobb döntésekre. 


Ha viszont változtatni akarunk...

Azonban amikor VÁLTOZTATNI akarunk, akkor a kis segítőink levakarhatatlan ellenséggé válnak. Gyakorlatilag nehezebb őket elhagyni, mint egy cipőtalpra ragadt rágógumit: mikor már azt hisszük, megszabadultunk tőle, kiderül, hogy maradványokban még mindig velünk vannak!


1. Sématörés

KEZDD KICSIBEN. 

Bizonyítsd be magadnak valami aprósággal, hogy képes vagy TÖK MÁSHOGY csinálni dolgokat! Olvass minden reggel 3 mondatot fejjel lefelé, moss fogat bal kézzel... Ez az apróság képes kimozdítani téged a rutinból (out of the box) és bebizonyítani, hogy másképp is tudsz viselkedni. 


2. Helyettesítés

"A ... HELYETT MOSTANTÓL ..."

Konkretizáld, hogy mi helyett mit fogsz csinálni. Például "A szokásos délelőtti unalom-szendvicsem helyett mostantól iszom egy cukormentes kávét és megyek 1 kört az irodában." Ha nemcsak ki akarod iktatni, hanem konkrét helyettesítője is van, akkor nagyobb sikerrel jársz.


3. Fokozatosság

EGYSZERRE 1 DOLOG!

Ne akarj minden életterületen valamin javítani, mert 1 szokással is lehéz megküzdeni! Harminc napon át koncentrálj egy dologra, vezesd táblázatba, hogy mely napokon teljesítetted a küldetést! Utána jöhet a következő lépés. Ne légy türelmetlen, egy változás megélése is felszabadító lesz!