Szerephordó gyakorlat

2020.01.09

A szerephordó gyakorlatát a coaching területéről hoztam: bárkinek hasznos lehet, akik újragondolnák a szerepeiket, időbeosztásukat, igényeiket.

A gyakorlathoz csupán egy lapra és egy tollra, no, meg némi nyugira van szükség.

1. Lépés: Írd össze, hogy milyen szerepekben állsz helyt naponta: anyuka, háziasszony, feleség mint társ, szexi nő, főnök/beosztott/vállalkozó, kreatív művész, fitneszlány, tanulnivágyó egyetemista, barátnő, testvér, valakinek a lánya és így tovább... Jusson hely a hobbydnak és a nemkedvelt szerepeknek is. Rengeteg szerep létezik, egyénenként sőt életszakaszonként is változnak a szerepeink. (Meglehet pl. hogy te anya és nevelőanya szerepben is vagy.)

2. Lépés: Rajzolj egy kört és oszd fel, aszerint, hogy melyik szerepre mennyi idő és energia jut. Figyelj, ne a vágyott, hanem a valós arányokat ábrázold!

3. Lépés: Most satírozd be az egyes szerepeket! A legsötétebb az legyen, ami leginkább feltölt, a leghalványabb pedig ami egyáltalán nem tölt fel.

A gyakorlat már ezen a ponton rengeteget adott:

- tudatosítottuk, hogy milyen területeken állunk helyt

- kimondtuk, hogy mi ad pozitív élményt, színt az életünknek, mi húz le

- átlátjuk az aránytalanságokat

Ezen a ponton is megállhatunk, hogy pár napig ülepedjenek ezek a gondolatok, újabb felismerésekre juthassunk. Ha azonban továbbmennél, akkor íme a

4. Lépés: Gondold újra az egyes arányokat, szerepeket!

▪︎ Van-e olyan, amitől a szíved szerint elbúcsúznál a halvány szeletek közül? Melyikkel teheted meg, és hogyan? Melyiktől nem búcsúzhatsz és miért? Hogyan teheted sötétebbé, tehát pozitívabbá azt a szeletet és/vagy hogyan keskenyíthetnéd (tehát időben, energiában csökkenthetnéd)?

▪︎ Milyen szeletek a legsötétebbek, mi tölt fel leginkább? Hogyan lehetne rájuk több időt áldozni? Milyen egyéb szeletet (vagyis szerepet) iktatnál be szívesen?

Ez a gyakorlat számos kérdést felvet még és szinte mindegyik szelettel, szereppel (vagyis problémával illetve céllal) lehet külön foglalkozni, coaching keretein belül.

Sokszor már az önállóan elvégzett szerephordó felismerésekhez juttat, néha viszont pont ott akadunk meg a gyakorlatban, ahol az életben is pl. elképzelhetetlennek tartod, hogy egy mérgező kapcsolatot kiiktass, vagy beiktasd a Nagy Álmod. Ilyenkor a papíron is csak milimétereket mersz elmozdulni - holott a harmóniához totál új kört kellene rajzolnod.

Ebben segíthet egy coach, aki segít kívülről (out of the box) szemlélni a hordódat.:)

Jelezz, ha segíthetek!

Hámori Blanka

személyi edző, coach