Számít a méret! Avagy: kis súlyokat vagy nagy súlyokat válasszunk?

2020.11.13

Vannak, akik a nagy súlyzókban hisznek, és csak a kondi teremben hajlandók edzeni, mert a valódi változást valódi edzés hozza - mások azt vallják: az aerobikos "kis súllyal sok kicsit" a tuti módszer. Tisztázzuk hát le a kérdést: kis súlyzó vagy nagy súlyzó?!


NAGYON EGYSZERŰEN ÖSSZEFOGLALVA:
Kis súlyt, és nagy ismétlés számot
(pl. 3 kilóval 4×20 bicepszhajlítás) akkor használunk, ha a cél az alapozás, vagy a fogyás. Nagy súllyal, kis ismétlés számmal (pl. 10 kilós súlyzóval 4×10 bicepsz) izomtömeg növelés érhető el. Lássuk részletesen!


1. KIS SÚLYZÓK AZ EDZÉSBEN - SZÁLKÁSÍTÁSHOZ

Ha most kezdesz el edzeni, vagy a fogyás a cél, kis súlyt kell választanod, mondjuk 2-3 kg-os kézisúlyt. (Ha most készülsz otthonra venni, válaszd a 3-ast, mert a 2-est nagyon hamar ki fogod nőni.) Ha éppen a szülési utáni 6. hétben vagy, és szeretnél visszarázódni, akkor eleinte egyáltalán ne is használj súlyt, vagy fél-1 kilósat! A kis súllyal megtanuljunk szépen végrehajtani a gyakorlatot, és szép fokozatosan elkezdjük növelni a terhelést, ezzel fejlesztve az erő állóképességet (=milyen hosszan tud egy izom dolgozni.) Ennek a fajtaedzésnek a célja, hogy fokozzuk az izomtónust, mely szép formát ad a testnek, illetve növeli a zsírégetés hatékonyságát is. A "kis súly" mindenkinek mást jelent, ill. minden izomcsoportnak mást jelent! A cél, hogy kb. 4×15 ismétlést tudj végrehajtani (esetleg többet). Egy anyukának, aki épp túl van a gyermekágyas időszakon, elég egy pár gyakorlatos edzésterv, melyhez akár ne is használjon egyáltalán súlyzót az első 1-2 hétben (ld. Kezdő edzésterv c. bejegyzés)! Aki most kezd edzeni, annak ugyanez a terv mehet súlyzóval - de elképzelhető, hogy míg oldalemelésből csak 2 kilóval tud majd 12-15-öt csinálni, addig bicepszből megy 3 kilóval a 15-20! Ez az izom nagyságától, funkciójától függ -a lényeg, hogy
- ha egy db súllyal dolgozol (pl. 3 kilóval, mert az van otthon), akkor az ismétlésszámot variáld 12-18 közöttre
- ha teremben több súlyzó áll rendelkezésedre, lődd be a 15 ismétléseket!
Ne feledd, hogy a fogyáshoz a magas intenzitású aerob mozgás is szükséges, és természetesen a diétát sem spórolhatod meg!2. NAGY SÚLYOK - IZOMZAT NÖVELÉSÉHEZ

A nagy súllyal, kevesebb ismétlés vezet a nagyobb izomzat eléréséhez, ők 8-10 ismétlésnél csak kevesebbet csinálnak - bizonyos esetekben ez akár 1 ismétlés is lehet (gondoljunk erőemelő versenyszámokra pl.) A kis ismétlés számot azoknak a hölgyeknek ajánlom, akik nagyon vékonyak, és nőni szeretnének - de ezt nem háj felszedésével szeretnék megtenni, hanem formás, feszes idomok kialakításával. Ők azonban szintén az előző bekezdésben említett alap tervvel indítsanak, hiszen a kezdetekkor nincs erejük a nagy súlyok megmozgatásához. 4-6 hét alap, teljes testes edzés végzése után láthatnak neki a súlyok növelésének, az ismétlésszám csökkentésének, és egy speciális étrend kialakításának.

Fitneszanyu-tipp: a legmegfelelőbb súly kiválasztásához kövesd az alábbi módszert! Válassz egy súlyt, mellyel 4 kör pont megy! Vagyis: ha 4×15 bicepsz van előírva, akkor a 4. kör végén az utolsónak még pont mennie kell / vagy az utolsó 1-2 már nem megy / vagy még max. 1-2 menne. Vagyis a vége legyen pont necces! Ha sokkal több menne - kicsi a súly, ha a végén nagyon sok nem megy - túl nagy a súly.

Kapcsolódó bejegyzés: Súlyzós edzés nőknek valamint Súlyzós edzésTERV 


Még több edzésterv, tápkieg és változás 4-8 hét alatt az online programokkal!

RÉSZLETEK

Üdv, 

Hámori Blanka

edző, coach