Rugalmasság kívül és belül

2020.11.16

A mostani helyzetben arra gondoltam, hogy mennyire RUGALMASNAK kell lennünk. Fejlődnünk kell benne lelkileg is, hisz most van bőven miben alkalmazkodni, tűrni, kilépni a komfortzónánkból, újragondolni olyan dolgokat, ami eddig rutin volt. És persze testileg jó néha kinyújtózni, átmozgatni az izmainkat, melyek a bezártság, kevés mozgás és stressz hatására amúgy is feszültebbek.

A magyar nyelvben csodásan fejezzük ki, hogy test és lélek összefügg ebben is: "Feszült vagyok" - mondjuk, és valóban, a stressz és belső feszültség hatására az izmaink is megrövidülnek, összehúzódnak.

Ez rendben is volt, mikor őseink tigrisek elől menekültek, és az izomzatnak készen kellett állnia egy nagyobb terhelésre, viszont a mai világba a legtöbb esetben az irodai stresszt nem követi egy jó kis rohanás majd lelazulás a tűz körül 🙈🔥 hanem marad az agyalás, éjszaka is, feszülés, ingerek még-még-még (híradó, különóra, facebook, stb.)... és egyre rosszabb a helyzet, főleg ha keveset alszunk mellé...👩‍💻⏰ Egy idő után számolhatunk:


- korlátozott mozgásterjedelemmel
- fájdalommal akár gyulladásokkal
- átvitt értelemben is rugalmatlanok, "karótnyeltek" leszünk (oda-vissza hat egymásra test és lélek!)

Szóval:
CSÖKKENTSÜNK A FESZÜLÉST NAPONTA!!!

I. FIZIKAILAG

💥 Kezdd a talpaddal: minden innen indul ki!! Gyorsan szerezz egy teniszlabdát vagy mobilitás labdát vagy mini hengert és alaposan masszírozd át a talpad, illetve nyújts is meg a talp és lébfej izmait! (Lásd kép) Ezek az izmok, inak, idegvégződések nem véletlen kapnak külön figyelmet pl.a talpreflexológusok által: ha nem jól állunk, minden más ízület, izom es szerv is veszélyben van!


💥 Masszázs: természetesen a talpmasszázs és egész testes masszázs a legprofibb megoldás a feszülések leküzdésére. Itt is kulcsszó a rendszeresség!

💥 Tápanyagok: vigyünk meg minden fontos tápanyagot, hiszen hiányuk (pl.a kalcium és magnézium hiány tipikusan!!) izomfeszüléshez vezet!! Ne feledd hogy ezt az általam ajánlott alga alapú termékekkel is megteheted!

💥 Alvás: feszülten, agyalva elaludni nem olyan jó... légzésgyakorlatokkal, meditációval (esetleg zen zenével vagy speciális hanganyaggal) merülj álomba! A körülmények is számítanak: pl.túl hideg szobában vagy kényelmetlen fekhelyen az izmok még jobban összehúzódnak!

💥 Naponta végezz 1-2 alap nyújtógyakorlatot, amivel egyszerre több izmok nyújtasz meg és át is mozgatod magad. Ilyen a napüdvözlet, amit ebben a verzióban akár pocakkal is végezhetsz: https://fitneszanyu.cafeblog.hu/2014/05/25/a-napudvozlet-pocakkal-niki-rovata/


A gerinc nyújtására mindig legyen időd, akár csak ezzel a képen látható gyakorlattal!

💥 Gyógyszer: nem vagyok az azonnalrohanjunkapatikába típus, de van az az izommerevség (neadjisten gyulladás) amikor orvos által felírt izomlazító, gyulladás csökkentő vagy más terápia tud csak segíteni. Ez a dolog engem is érintett, a VIP-csoportban ma írtam erről!

💥 És persze a csodás elme: az elmében, lélekben való ellazulás, elengedés, felengedés kihagyhatatlan, amire a mindfulness technikái tökéletesek! Hosszútávon az egyes életterületek rendbetétele a megoldás a belső-külső feszülésekre.


II. BELSŐ ÚTON

💥 Légzés gyakorlatok: használj légzés gyakorlatokat, pl. lassú belégzés orron 4 másodpercig, majd szájon át ki 10 másodpercig. Próbálj csak a beáramló hideg és kiáramló meleg levegőre koncentrálni és ellazítani magad közben

💥 "Miben lehetek picit rugalmasabb, mit engedhetek meg magamnak / másoknak?-kérdés feltétele. Például van amiben most nem kell a tökéletest keresnem. Pihenhetek többet. Feltehetek a polcra egy problémát csak 1 hétre. Miben lehetsz most laza, megengedő?

💥 Melyik életterület tesz igazán feszültté, és van-e ráhatásom egyáltalán? Mitől félek? (A félelem ellenszere a tett!)

💥 Ki idegesít igazán? Pontosan miért? Néha (a tükör elv alapján) attól a tulajdonságtól kapunk frászt, ami saját magunkban zavar minket.


A rugalmasság, hajlékonyság fejlesztése kívül-belül kecsesebbé, ellenállóbbá, ügyesebbé tesz bennünket! Gondolj a nádra, mely nem törik meg a szélben, egy igazi túlélő!


Hámori Blanka

edző és coach