Rugalmasság fejlesztése: ezért és így

2020.06.01

2020 májusában az egyik fitnesz célom az volt, hogy ledobjak néhány kilót, a másik pedig, hogy rugalmasságban-hajlékonyságban fejlődjek. Mindkettő sikerült, de bevallom az utóbbi izgalmasabb kihívás volt! Amióta nem tartok csoportos órákat, kevesebbet nyújtok, és éreztem, hogy ezen változtatnom kell. Alább a "miértjeimről" és "hogyanjaimról" írok. 


MIÉRT JÓ?

Voltak biológiai és lelki "miértjeim". Egyrészt szerettem volna kevesebb sérüléssel, jobb minőségben edzeni - ehhez pedig rugalmasságra van szükség, és az alapos stretching az edzés utáni regenerációt is segíti. Volt  derék fájásom, meg fura közérzetem, ami kapcsán azt éreztem: pusztán a rendszeresebb nyújtás segítene. (Így is lett.) A sok ülés során egyébként pont a csípő izmok és combhajlítók vannak FOLYAMATOSAN, abnormális mennyiségben hajlított vagyis rövidült állapotban, így nemcsoda ha megrövidülnek. Csakhogy ez hosszútávon csípő, derék, hát, térd és egyéb problémákhoz vezet!


A másik "lelki" motivációm az volt, hogy hiszem: a test és lélek összekapcsolódik, márpedig éreztem, hogy belső fejlődésként is, átvitt értelemben is rugalmasabbá kell válnom. (A járvány alatt ez talán sokaknak volt ismerős kihívás.) A sok nyújtás alatt végre önmagamra is volt időm - néha órákig csak gondolkodtam, filmeztem, olvastam, a lábamra hajolva, a földön ülve. Nagy élmény, próbáljátok ki!


HOGYAN?

Minden izomcsoportot lehet (és kell) alaposan nyújtani, a spárgához a combhajlítókat (comb hátsó része) és a feszítőket (comb elülső része) illetve csípőt kell nagyon óvatosan és hosszan nyújtani. Az alábbi pozíciókat tartottam május elején fél percig, 1x, majd fokozatosan növelve az időtartamot, illetve 2-3x is felvettem az adott pozíciót


  • Állásban előrehajolás nyújtott lábbal
  • Állásban sarok emelése a fenékhez, térdek összezárása, csípő előretol
  • Ülésben nagy terpeszben előredőlés ill. a lábakra dőlés/hajlás
  • Ülésben előre hajlás zárt, nyújtott lábakra
  • Hanyatt fekvésben lábak megemelése, mellkashoz húzása
  • Gátülésben előrehajlás
  • Csípő közelítése talajhoz


Természetesen minden más izomcsoport nyújtására fektessünk nagy hangsúlyt! 

Hámori Blanka

edző, coach