Pszichológiai evés vs. Biológiai sóvárgás

2021.02.25

Sokat írtam már az érzelmi evészetről, de fontos hangsúlyozni, hogy nem kell, hogy eluralkodjon rajtunk a félelem: nem vagyunk "mentálisan betegek", azért mert esetleg hangulatból eszünk! Először is, lehetséges, hogy egyszerűen egy rossz szokásunk mondjuk stressz esetén bekapni pár falatot - természetesen ez is befolyásja az életminőségünket, akár csak plusz kilókkal, de nem szorulunk orvosi, pszichológusi segítségre. 

Ettől még nem vagyunk klinikai eset, beteg, evés zavaros, vagy evés-függő! 


Másodszor is: tisztán elkülöníthető, hogy mi a VALÓDI éhség, és mi nem az: például az érzelmi evés esetén nagy kalória tartalmú dolgokat kívánunk meg hirtelen, a valódi éhség viszont lassabban alakul is, és az egészséges, kevésbé intenzív ízű ételek is jól esnek. 

Harmadrészt pedig vannak/lehetnek biológiai okai is annak, ha sóvárgunk vagy túlzott étvágyunk van! Ilyen például a TÁPANYAG hiány, amit minőségi éhezésnek is nevezünk: azt jelenti, hogy nem mennyiségben, hanem értékes tápanyagban, vitaminban, ásványi anyagban szenved hiányt a szervezet. 

Olyan is van, hogy valamilyen BELSŐ probléma, pl. inzulin rezisztencia, vagy pajzsmirigy rendellenesség áll a nagyfokú étvágy, hízás mögött. 

Természetesen mind a pszichológiai, mind a biológiai sóvárgásra vagy túlevésre segítség, ha átgondoljuk a céljainkat, a napirendünket és 

- elkezdünk helyesen táplálkozni (ide tartozik a táplálék kiegészítés is)

- sportolni legalább heti 3 alkalommal

- és belső munkát, önismereti - önfejlesztési folyamatot és végezni

Szitás Hajnal Tünde 

(BME -Számítógépes Kognitív Idegtudomány Msc, Funkcionális táplálkozási tanácsadó) tartja az "Érzelmi evés" élő előadást a Zárt Klubban 

2021. feb. 28-án vasárnap 17:00-kor!

Arról is lesz szó, hogy 

 📍 hogyan tudjuk megkülönböztetni a valódi éhséget a hangulati sóvárgástól 

📍 milyen biológiai okai lehetnek a túlzott étvágynak (mert nemcsak pszichológiai van) 

📍 milyen típusai vannak az érzelmi evésnek, lesz gyakorlat is, amiből felismerhetjük, melyik jellemző ránk (nemcsak unalom- meg bánat-evés létezik!) 

📍 gyakorlati tanácsokat is kapunk, mi a teendő, ha "jelentkeznek" a túlevések! 


Az előadás Zárt Klub tagoknak ingyenes, a Klubba itt tudsz jelentkezni: www.hamoriblanka.hu/zart-klub