Önismereti munka = pozitívabb énkép

2020.06.04

Gyakran hallani, hogy valaki szkeptikus az önismereti munkával, a mindenféle "lelkizős" folyamattal (pszichoterápia, coaching, meditáció stb.) kapcsolatban. Ez olyan, mintha az egészséges étkezéssel vagy elegendő alvással kapcsolatban kérdőjeleznénk meg, hogy szükség van-e rá?? Az utóbbiakról mind tudjuk, hogy a fizikai testünknek bizonyos dolgokra és elegendő figyelemre van szüksége ahhoz, hogy jól működjön. Akkor miért lenne ez másképp a lelkünkkel?!


Életünk végéig alakul az önképünk - dolgozhatunk is rajta, hogy jobb legyen!


Az énképünk a saját magunkról alkotott (érzelmekkel átszőtt) vélekedéseink halmaza. Amennyiben ez a kép pozitív, vagy inkább pozitív, vagyis: 

  • ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, 
  • hisszük, hogy a világ jobb hely velünk, 
  • érdemes kezdeményezni, együttműködni,
  • bízunk a saját erőforrásainkban, 

... akkor egyszerűen minden téren (kapcsolatok, új életszakaszok, munkahely, párkapcsolat, stb.) jól tudunk funkcionálni, ami pedig újabb pozitív tapasztalatokat ad majd nekünk.

Az önismereti munka arról szól, hogy a pozitív(abb) énképen tudatosan is dolgozhatunk. 

Csakúgy, mint a fizikai közérzetünkön és képünkön mondjuk a fitnesz eszközeivel. 

Csak az önismeretben nem edző, dietetikus, hanem más szakember áll mellettünk. Nem a napi étkezésünk minőségére, hanem a gondolataink minőségére ügyelünk. Nem napi 15 fekvőtámasz a feladat, hanem 15 dolog listába szedése, amire büszkék vagyunk. Nem azt nézzük át, hogy gumikötéllel, súlyzóval tudunk-e otthon dolgozni, hanem az adott helyzet lehetőségeit és saját erőforrásainkat.


Az énképünk életünk végéig változik és változtatható


Az énkép témáját kutatva azt találtam legizgalmasabb információnak, hogy ez a kép sosem rögzül mereven véglegesen. Vagyis életünk végéig megállás nélkül változik - és ebből fakadóan mi magunk is (akár 70 évesen is!) beleavatkozhatunk az alakulásába.

Persze rengeteg sztori van arról, hogy ha valakivel már pici korában elhitették, hogy ilyen vagy olyan, akkor az élete végéig meghatározza a sorsát. Ez részben igaz, sőt, az olyan készségek, mint önbecsülés vagy önelfogadás valóban kisgyermekkorból táplálkoznak.

Mivel azonban az énképünk sajátossága, hogy rugalmas, így önismereti munkával tudatosan tudunk rajta változtatni - és igen, akár életünk utolsó szakaszában is (rengeteg példát tudnék felsorolni nemcsak a munkám során, de a saját családomból is, mikor valaki a negyvenes éveiben, sőt, akár nagypapa korára jött rá, hogy másképp is tekinthet az életére és önmagára!)


5 szuper dolog (az önismereti munkán kívül), amivel alakíthatunk az énképünkön


  • Sport: sporteredmények, fizikai megjelenés előnyösebbé tétele
  • Kreatív tevékenység: festészet, írás, tánc, zene...
  • Társaság: a visszajelzések rendkívül fontosak az énkép alakulásában!
  • Meditáció, elmélyülés
  • Utazás, új helyek meglátogatása


Hámori Blanka

coach, edző