"Ne bonyolítsd túl!" - Laura tippjei

2020.11.18

Kezdjük ezt a bejegyzést egy rövid teszttel! Gondolj a "fogyás" szóra, és írd le, milyen érzések kerítettek hatalmukba! Lelkiismeret-furdalás? Elérhetetlen álom? Önvád? Düh? Kudarcélmény? Vagy csak egyszerűen egy feladat képe: leadni a felesleges kilókat. Mondanom sem kell, hogy aki az utóbbit választotta, jóval nagyobb eséllyel indul a versenyben, mint azok akik megannyi negatív érzéssel reagálnak a "fogyás" fogalmára.


Nem szándékozom a gondolatok hatalmáról írni! Ugyanis egyszerűen erről van szó: ha nem a negatív érzelmekre, korábbi kudarcokra koncentrálsz, hanem a célra és az odavezető egyszerű útra - rengeteg energiád marad megvalósítani azt! 

Magyarul: minél kevésbé bonyolítod túl, annál inkább csinálod

Nézzük meg, hogy megy ez a gyakorlatban.

Laura soha nem küzdött igazán súlyfelesleggel, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy mikor 19 éves korára felszaladt rá 10 kiló felesleg, nem esett kétségbe. Nem társított a "fogyás" szóhoz kudarcélményeket, félbehagyott diétákat, keserves edzéseket. Nem kezdett azon gondolkodni, hogy a fogyasztó csoda-kapszulákat csak a gazdagok engedhetik meg maguknak, csakúgy, mint a személyi edzőt, a drága fitnesz klub bérleteket, vagy fogyasztó kezeléseket. Nem keresett kifogásokat sem, időhiányra és energiahiányra panaszkodva - pedig egy igen kemény szakra jár az egyetemen (mentőtisztnek tanult, és kórházban dolgozott segédápolóként). Arra sem figyelt oda, hogy egyedül kell elindulnia.


Egyszóval: nem bonyolította túl!

Ehelyett mit tett???

Nagyon egyszerű tervet gondolt ki - olyat, amit mindannyian ismerünk, ha jobban belegondolunk. Abból indult ki, hogy 

  • a futók jó alakúak, 
  • az erősítés pedig biztos nem árt, 
  • aki pedig nem zabál, az nem hízik. Így már körvonalazódott is a programja: futóedzés, erősítő edzés, kevesebb kalória bevitel.

Itt léptem a színre én, az edző, aki 

  • pontosította a paramétereket, vagyis hogy pontosan miből áll egy kezdő futóterv, 
  • és hogy egy kezdő, teljes-testes erősítés milyen gyakorlatokat tartalmaz. 


Most biztos azt gondolod: na tessék, tehát mégiscsak személyi edzővel dolgozott, edzőterembe járt!!

Pedig nem így volt. Először is nem járt edzőterembe, egy olyan gyakorlatsort állítottunk össze neki, amihez elég volt egy pár 3 kilós kézisúly otthonra. A futótervét a szabadban csinálta meg. Az étkezéseknél pedig - saját bevallása szerint - csupán arra figyelt oda, hogy "soha ne repetázzon, soha ne egyen, ha már nem éhes." Ugye, milyen egyszerű?! Ezen kívül pedig, az első edzést leszámítva soha nem voltam jelen az edzéseinél!

Ha most még mindig arra gondolnál, hogy "de hát ott volt neki az edző ismerős, aki ingyen és bérmentve segített összerakni az edzéstervet", akkor 2 eset lehetséges:

1.) elkerülte a figyelmedet a Fitneszanyu Blog összes többi (kb 200) bejegyzése, melyből legalább 5 tartalmaz konkrét edzésterveket: futótervet, erősítő (alap és újrakezdő) tervet, köredzést, súlyzós edzést, stb. Ezeket Te is ingyen felhasználhattad és felhasználhatod továbbra is!

2.) elkerülték a figyelmedet a szuper online programjaim, amelyeket 2020. novemberben te is INGYEN kipróbálhatsz!

Az igazi "nagy megújulók" azok, akik nem bonyolították túl, hanem éppúgy ahogy Laura is, mindent megtettek a cél érdekében:

- ha nem tudtak valamit - megkérdezték (fitneszanyu@gmail.com)
- ha nem ismertek egy gyakorlatot - rákérdeztek/rákerestek
- ha bizonytalanok voltak - leírták kétségeiket
- ha fogalmuk sem volt, hogyan kezdjék el - tanácsot kértek

Gondolkodj logikusan, és kérdezz, ha bizonytalan vagy! És mindenekelőtt: ne bonyolítsd túl - hanem csináld! Már ma kezdj hozzá!


Laura 5 tippje:

- Az alap legyen egy edzésterv: nálam egy futás és kondi volt váltva (heti 3-4x)
- Ne feledd azokat a sportokat, amiket nem a fogyás miatt, "csak" öröm szerzés céljából űzöl - nálam ez a foci és a kosár.
- Ne gondolkodj "mindent vagy semmi"-ben: ha hosszabb ideig nem volt időm edzeni, nem hagytam az egészet - hanem reggelente, ha volt 15 percem, edzettem: 10 női fekvő, 15 guggolás, 20 hasprés
- A zabálásokat felejtsd el! (Akár meki, akár norbiupdate...)
- Ne gondolkodj azon, hogy nézel ki és mit gondolnak rólad: csak csináld.


Ha már Neked is sikerült, küldd el a sztoridat! Képekkel, tippekkel... fitneszanyu@gmail.com : ) 

Nézz körül a webshopomban, hogy gyorsabb legyen az alakulás!

Üdv, 

Hámori Blanka

edző, coach