Miért vagyok MINDIG éhes?!

2017.07.16

"A jó alak 70%-ban az étkezésen, 30%-ban az edzésen múlik." Te is hallottad már ezt, igaz? Persze a jó edzésterv elengedhetetlen a jó formához, hiszen csak edzéssel építhetünk izmot, de a napközben bevitt kalóriák lesznek meghatározóak, ha a zsírtalanításról van szó. A dolog egyszerű: a fitnesz alapképlete, hogy a bevitt energia ne legyen nagyobb, mint a felhasznált energia. Vagyis, hogy ne zabáljunk többet, mint amire szükségünk van - ellenkező esetben elkezdünk raktározni. Mindez logikus, érthető, és mindannyian tudjuk is legbelül, hogy milyen az ideális étrend. Könnyű vacsora, sok zöldség-gyümölcs, megfelelő folyadék bevitel, blablabla... Akkor miért nem sikerül?!

A válasz: mert az újra és újra ránktörő ÉHSÉG keresztbetesz...

Most, íme 6 izgalmas dolog, amit talán nem tudtál az ehségről. Olvasd el, tudatosítsd magadban, és lépj fel ellene sikerrel! : )


1.) Éhség és kívánósság: nem ugyanaz!

Amikor hirtelen egy konkrét valamit megkívánunk, és úgy érezzük, muszáj azt ennünk, másra nincs kedvünk: az kívánósság, nem éhség. Ha ilyet tapasztalunk, érdemes átgondolnunk, hogy valóban szükségünk van-e az adott kalória mennyiségre, vagy csak egy bizonyos ízre, élményre vágyunk-e... Ha a tudatosság és rendszeres étkezés (kb ugyanabban az időben, kb ugyanannyit - minden nap) az életünk része, akkor jobban kiszűrhetjük ezeket a becsapós fellángolásokat.

2.) A kialvatlanság éhségérzetet kelt

A kisgyerekes anyuka vendégeimen (és magamon is) megfigyeltem, hogy minél nagyobb a kialvatlanság, annál több a feles kalória bevitel. A szervezet hosszútávú kimerültségét sokan értemezzük éhségként: pedig két teljesen különböző energia-hiányról van szó! Most tedd fel magadnak a kérdést: kialszom magam rendesen? Ne feledd, hogy egy jó, energikus nap az éjszakával kezdődik!

3.) A minőségi tápanyagbevitellel megszűnik az éhség érzet

Dr. Márai Géza tanulmányai szerint a hatvanas évektől 1985-ig mintegy 70-80%-kal csökkent zöldségeink és gyümölcseink vitamin- és ásványi anyagtartalma! Ez azt jelenti, hogy szervezetünk rég nem jut annyi minőségi tápanyaghoz, amennyihez kéne. Napi 5x-6x szükséges nyers zöldséget és gyümölcsöt ennünk, valamint valóban minőségi étrendkiegészítőket találni, ahhoz hogy szervezetünk ne éhséggel jelezze folyamatosan: "tápanyag hiányban szenvedek!" - Pótold a tápanyagokat algákkal!

4.) Mutasd meg, hogy eszel - meg mondom, mit érzel!

Korábban már többször írtam arról, hogy az érzelmi-feltöltődéshez köthető evés mennyire sokakat érint: ehetünk a bánat, a stressz, az unalom (ingerhiány), elismerés, szexhiány miatt is.... A lényeg röviden: az intenzív ízek és maga a tevékenység segítenek elterelni a gondolatainkat a valódi problémáról... Az első lépés itt is a tudatosítás és a valódi probléma megoldása! - Kérd edző vagy pszichológus segítségét, ha nem tudsz mit kezdeni a túlevéssel!

5.) Keresd meg az éhség-pontot

Az agyunk jelez, mikor étkezés közben eljön az a pont, hogy nincs szükség több tápanyagra. A probléma az, hogy ezt a jelzést sokan nem fogjuk. Miért? Egyrészt mert túl gyorsan eszünk. Másrészt, mert az ízek elvonják a figyelmünket a telítettségről. Harmadrészt, mert általában van még a tálban, a hűtőben, az asztalon - vagyis nincs olyan, hogy "egy adag", mindig lehet újraszedni, vagy más után nyúlni. Egyes hagyomány-tisztelő, keleti népeknél az "egy adag" egy kis tálkányi ételt jelent, egy étkezésnél ennél többet nem vesznek maguhoz. Igaz, ott nincs is dugig a hűtő, meg éjszaka rendelhető pizza : )

ÉRDEKESSÉG: legújabb kutatások szerint a "örökölt" kövérség hátterében az áll, hogy az agy hibásan egyálatlán nem jelzi a telítettség-érzetet. Erről bővebben  ITT olvashatsz.

6.) Szomjúság-érzet és éhség

Sokan összekeverik a szomjúság és éhség-érzetet. Te iszol eleget?! A >testtömeg kg x 0,035< képlet kiszámolni, mennyi folyadékra van szükséged naponta, ha sportolsz!

Jó edzést, sok sikert! : )


Hámori Blanka

edző és életmód tanácsadó