Mi az a flexiteriánus étrend?
A flexiteriánus étkezési irányzat Neked is szimpatikus lehet, ha érted és érzed a vegetariánus étrend előnyeit - mind a biológiai előnyeit a minimális húsfogyasztásnak, mind a környezetvédelmi szempontokat -, viszont nem szeretnél elkötelezett vegetariánus vagy vegán lenni.
A flexiteriánus szó a flexibilis és a vegetariánus szavak összevont alakja: egy olyan irányzatot vagy szokásrendszert jelent, ami rugalmasan közelíti meg a húsmentes étkezést. Ez a mezsgye egy jó irány lehet abban a világban, ahol jelenleg kizárólag a végletek (ketogén vs vegán) ellenpólusokról hallunk sokat.
A húsfogyasztás csökkentésnek oka a legtöbb esetben
- egészségügyi
- ökotudatos hozzállás
- vagy a kettő együtt.
Azonban még ezekkel együtt is nehéz elköteleződni a teljes húsmentesség mellett, így ez az irányzat jó átmenet, próbaidőszak lehet a vegetariánus étrend előtt, de akár végleg benne is maradhatsz!
Fontos, hogy ebben az irányzatban picit kevésbé fontos az egyén jólléte, előtérbe lép a bolygó fenntarthatósága, ezért bolygóvédő-étrendnek is becézik.
A flexiteriánus irányzat:
a kezdőknek heti 2 húsmentes napot ajánl,
a középhaladóknak 3-4,
a haladóknak pedig 5-öt.
Az irányzat szerint a táplálékoknak 5 csoportjuk van, ezekből összesen napi 150 kalória körül viszünk be:
1. állati eredetű fehérjék, olajos magvak hüvelyesek
2. zöldségek, gyümölcsök
3. teljes kiőrlésű gabonafélék
4. tejtermékek
5. cukrok, fűszerek
Példa flexiteriánus étrendre (forrás) :
1. nap
Reggeli
Humuszos-sajtos pirítósok, paradicsom
- rozskenyér, teljes kiőrlésű 80 g
- humusz 40 g
- trappista sajt 20 g
- paradicsom (ált. 1 közepes) 100 g
Tízórai
- tökmag 15 g
- alma (ált. 1 közepes) 150 g
- korpás keksz (1 darab) 5 g
Ebéd
Hüvelyes-pestos paradicsomos pörkölt, bulgur
- fagyasztott zöldborsó 65 g
- vörös vesebab, gőzben párolt 65 g
- napraforgóolaj 1 kiskanál
- só, bors, fokhagyma granulátum, petrezselyem
- vöröshagyma 0,25 k.darab
- bazsalikomos pesto 15 g
- sűrített paradicsom 35 g
- bulgur 50 g
- só
Olajon dinszteld meg a hagymát, ha leégne, adj hozzá egy kis vizet, hogy abban puhuljon meg.
A babról öntsd le a levét, párold át a zöldborsóval együtt, fűszerezd.
Ha a hozzávalók megpuhultak, add hozzá a pestot, paradicsompürét, jól keverd el, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy szószos állaga legyen.
A bulgurt főzd meg 2-2,5x-es mennyiségű sós vízben.
Uzsonna
- joghurt, 1,5%-os 150 g
- fagyasztott málna 70 g
- korpás keksz 5 g
Vacsora
Pestos-humuszos, zöldséges wrap
- wrap, teljes kiőrlésű- 1 lap 62 g
- bazsalikomos pesto 20 g
- paradicsom 100 g
- humusz 20 g
- salátamix 20 g
2. nap
Reggeli
Banános zabkása mandula szórattal
- zabpehely 40 g
- tej, 1,5%-os 150 g
- (nullkalóriás édesítő, vanília aroma)
- banán (ált. 1 közepes) 100 g
- mandula 10 g
A zabpelyhet keverd össze a tejtermékkel és a gyümölccsel, hagyd kicsit állni.
Rakd fel kis lángon főzni, folyamatosan kevergesd, édesítsd.
Tálaláskor szórd a tetejére a magot.
Vagy rakd be éjszakára a hűtőbe állni, és reggel kényelmesen pár perc alatt melegítsd össze a mikróban.
Tízórai
Humuszos mártogatós sárgarépával
- humusz 50 g
- sárgarépa 200 g
Ebéd
Pirított tofus quinoasaláta
- tofu (szójatúró) 200 g
- só, bors, fokhagyma granulátum, metélőhagyma
- napraforgóolaj 1 kiskanál
- quinoa 60 g
- só
- salátamix 20 g
- paradicsom (0,5 közepes) 50 g
- kígyóuborka 50 g
- olívaolaj 1 kiskanál
Kiskanálnyi napraforgóolajon pirítsd át a kockára vágott tofut, fűszerezd.
A quinoát főzd meg 2-2,5x-es mennyiségű sós vízben.
A zöldségeket vágd fel, az egészet keverd össze, add hozzá az olívaolajat is.
Uzsonna
- őszibarack (ált. 1 közepes) 150 g
- puffasztott kölesgolyó (natúr/enyhén sós) 25 g
- korpás keksz (2 darab) 10 g
Vacsora
Zöldborsópüré leves sajttal, pirítóssal
- fagyasztott zöldborsó 100 g
- só, bors, fokhagyma granulátum, petrezselyem
- napraforgóolaj 1 kiskanál
- vöröshagyma 0,25 k.darab
- tej, 1,5%-os 100 g
- tejföl, 12%-os 30 g
- zabliszt 5 g
- krémfehérsajt 20 g
- rozskenyér, teljes kiőrlésű 40 g
Olajon dinszteld meg a hagymát, ha leégne, adj hozzá egy kis vizet, hogy abban puhuljon meg.
A zöldséget párold meg rajta, fűszerezd.
Ha megpuhult, add hozzá a tejet és botmixerrel zúzd össze.
Ha kész, rakd vissza a tűzre, és habard be a tejföllel és a zabliszttel, ízlés szerint akár még öntsd fel egy kis vízzel, főzd össze.
Tálaláskor morzsold rá a sajtot is.
3. nap
Reggeli
Paradicsomos-tonhalkrémes kenyerek, sajt, uborka
- rozskenyér, teljes kiőrlésű 80 g
- tonhal konzerv, sós lében 80 g
- sűrített paradicsom 35 g
- krémfehérsajt 15 g
- kígyóuborka 100 g
A tonhalról öntsd le a levét, keverd el a paradicsompürével, ízlés szerint fűszerezd, villával törd össze.
Tízórai
Humuszos mártogatós zellerrel, tönkölybúzás ropival
- humusz 50 g
- zellerszár 200 g
- tönkölybúzás ropi 10 g
Ebéd
Grill mozzarella, pirított rozmaringos édesburgonyával, balzsamecetes salátával
- mozzarella sajt 100 g
- bazsalikom, fokhagyma granulátum
- napraforgóolaj 1 kiskanál
- édesburgonya 300 g
- só, rozmaring
- paradicsom (0,5 közepes) 50 g
- kígyóuborka 50 g
- salátamix 10 g
- balzsamecet 3 g
A sajtot pirítsd át szárazon teflonban, fűszerezd.
A burgonyát tisztítsd meg, vágd hasábokra, sózd, fűszerezd. Sütőpapírral bélelt tepsit kenj ki az olajjal, rakd rá a hasábokat (úgy, hogy ne fedjék egymást), majd tedd be 180-200 fokra előmelegített sütőbe pirulni, kb. 20 perc alatt kész.
A zöldségeket vágd fel, keverd el a balzsamecettel.
Uzsonna
- áfonya 60 g
- tökmag 10 g
- puffasztott kölesgolyó (natúr/enyhén sós) 10 g
Vacsora
Humuszos-főtt tojásos kenyerek, paradicsom
- tojás (főtt) 1 közepes darab
- humusz 30 g
- rozskenyér, teljes kiőrlésű 80 g
- paradicsom (ált. 1 közepes) 100 g
4. nap
Reggeli
Málnás zabkása mandula szórattal
- joghurt, 1,5%-os 150 g
- fagyasztott málna 100 g
- (nullkalóriás édesítő, vanília aroma)
- zabpehely 40 g
- mandula 10 g
A zabpelyhet keverd össze a tejtermékkel és a gyümölccsel, hagyd kicsit állni.
Rakd fel kislángon főzni, folyamatosan kevergesd, édesítsd.
Tálaláskor szórd a tetejére a magot.
Vagy rakd be éjszakára a hűtőbe állni, és reggel kényelmesen pár perc alatt melegítsd össze a mikróban.
Tízórai
- mandula 20 g
- áfonya 30 g
Ebéd
Habart lencsefőzelék, pirítós
- napraforgóolaj 1 kiskanál
- lencse 90 g
- só, bors, petrezselyem, babérlevél
- vöröshagyma 0,25 k.darab
- tej, 1,5%-os 90 g
- tejföl, 12%-os 25 g
- zabliszt 1 közepes kiskanál
- fokhagyma 0,5 gerezd
- mustár 0,5 közepes kiskanál
- rozskenyér, teljes kiőrlésű 40 g
A lencsét előző este áztasd be, főzés előtt öntsd le róla az áztatóvizet.
Olajon dinszteld meg a hagymát, ha leégne, adj hozzá egy kis vizet, hogy abban puhuljon meg. A zúzott fokhagymát is pirítsd át rajta.
A lencsét párold át rajta, add hozzá a fűszereket és a mustárt is.
Párold puhára úgy, hogy elfőjön alóla a leve.
Ha megpuhult, halászd ki a babérlevelet, add hozzá a tejet, majd habard be a tejföllel, zabliszttel, főzd össze.
Uzsonna
- tökmag 20 g
- alma (ált. 1 közepes) 150 g
Vacsora
Babos bruchetta
- vörös vesebab (gőzben párolt) 50 g
- bors
- paradicsom (0,5 közepes) 50 g
- lilahagyma 0,25 k.darab
- olívaolaj 1 kiskanál
- fokhagyma 0,5 gerezd
- rozskenyér, teljes kiőrlésű 60 g
A babról öntsd le a levét, add hozzá a paradicsomot, fűszert, apróra vágott hagymát, villával törd össze.
Kend meg vele a kenyereket és tedd be őket a sütőbe.
5. nap
Reggeli
Zöldborsópürés kenyerek, retek
- rozskenyér, teljes kiőrlésű 80 g
- fagyasztott zöldborsó 70 g
- só, bors, fokhagyma granulátum, petrezselyem
- napraforgóolaj 1 kiskanál
- vöröshagyma 0,25 k.darab
- mustár 0,5 kö.kiskan
- tejföl, 12%-os 30 g
- retek 100 g
Olajon dinszteld meg a hagymát, ha leégne, adj hozzá egy kis vizet, hogy abban puhuljon meg.
A zöldséget párold át rajta, fűszerezd.
Ha elfőtte a levét és megpuhult, add hozzá a mustárt, tejfölt és botmixerrel zúzd össze.
Tízórai
- alma (ált. 1 közepes) 150 g
- gyümölcsös müzliszelet- ált. 1 darab 20 g
- korpás keksz (1 darab) 5 g
Ebéd
Tofuval töltött cukkínihajó
- cukkini 0,5 kö.darab
- napraforgóolaj 1 kiskanál
- vöröshagyma 0,25 k.darab
- köles 60 g
- só
- tofu (szójatúró) 200 g
- só, bors, fokhagyma granulátum, petrezselyem
- paradicsom (0,5 közepes) 50 g
- tejföl, 12%-os 30 g
- fokhagyma granulátum
- krémfehérsajt 20 g
A cukkíninek vájd ki a belsejét, vágd kockára.
Olajon dinszteld meg a hagymát, ha leégne, adj hozzá egy kis vizet, hogy abban puhuljon meg.
Pirítsd át rajta a tofut, fűszerezd, majd add hozzá a cukkínit és a kölest, öntsd fel 2-2,5x-es mennyiségű vízzel, főzd puhára a hozzávalókat.
Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, fektesd bele a cukkínihajót.
Töltsd vissza bele a köleses-cukkínis tölteléket, kend meg fűszeres tejföllel, szeletelj rá paradicsomot, morzsolj a tetejére sajtot.
180-200 fokra előmelegített sütőbe tedd be sülni, míg a sajt picit rá nem pirul a tetejére.
Uzsonna
- őszibarack (ált. 1 közepes) 150 g
- gyümölcsös müzliszelet - ált. 1 darab 20 g
- korpás keksz (1 darab) 5 g
Vacsora
Tonhalas-tejfölös wrap zöldségekkel, sajttal
- wrap, teljes kiőrlésű- 1 lap 62 g
- tejföl, 12%-os 50 g
- tonhal konzerv, sós lében 80 g
- paradicsom 50 g
- krémfehérsajt 20 g
6. nap
Reggeli
Müzli meggyel, mandulával
- müzlikeverék 50 g
- tej, 1,5%-os 150 g
- fagyasztott meggy 70 g
- mandula 15 g
Tízórai
- alma (ált. 1 közepes) 150 g
- tökmag 10 g
- tönkölybúzás ropi 10 g
Ebéd
Rozmaringos-rozsdás csirkemell zöldborsós rizzsel, savanyú káposztával
- csirkemell 150 g
- só, rozmaring
- napraforgóolaj 1 evőkanál
- vöröshagyma 0,5 kö.darab
- rizs 60 g
- só, petrezselyem
- fagyasztott zöldborsó 20 g
- olívaolaj 1 kiskanál
- savanyúkáposzta 100 g
Napraforgóolajon párold meg a szeletre vágott csirkemellet, fűszerezd.
Az utolsó 20 percre add hozzá a karikára vágott hagymát is párolódni.
A rizst főzd meg 2-2,5x-es mennyiségű sós, fűszeres vízben a zöldborsóval együtt.
Ha kész, húzd le a tűzről, keverd el benne az olívaolajat is.
Uzsonna
- áfonya 60 g
- krémfehérsajt 20 g
- korpás keksz (2 darab) 10 g
Vacsora
Málnás tejbekuszkusz, mandula
- kuszkusz 50 g
- (nullkalóriás édesítő, vanília aroma)
- tej, 1,5%-os 200 g
- fagyasztott málna 100 g
- mandula 10 g
A darát főzd meg kislángon a tejben a gyümölccsel együtt folyamatos kevergetés mellett, édesítsd.
A magot tálaláskor szórd a tetejére.
7. nap
Reggeli
Tzazikis wrap zöldségekkel, krémfehérsajttal
- wrap, teljes kiőrlésű- 1 lap 62 g
- kígyóuborka 150 g
- só, bors, fokhagyma granulátum
- tejföl, 12%-os 40 g
- salátamix 20 g
- paradicsom (0,5 közepes) 50 g
- krémfehérsajt 20 g
Az uborkát reszeld le, sózd, hagyd állni picit.
Ha levet engedett, nyomkodd ki, keverd el a tejföllel és a fűszerekkel.
A wrapet töltsd meg a tartalmával.
Tízórai
- őszibarack (ált. 1 közepes) 150 g
- tönkölybúzás ropi 20 g
Ebéd
Zöldséges-serpenyős rakott burgonya
- tojás (főtten) 2 kö.darab
- tejföl, 12%-os 40 g
- fokhagyma granulátum, petrezselyem
- burgonya 300 g
- napraforgóolaj 1 kiskanál
- vaj 10 g
- cukkini 0,5 kö.darab
A megtisztított, karikára vágott burgonyát és a tojást főzd meg.
A tojást vágd fel karikára.
A tejfölt keverd el a fűszerekkel.
Egy teflonban hevítsd fel az olajat, olvaszd meg rajta a vajat is.
Pirítsd át rajta a cukkínit, majd add hozzá a tojást, burgonyát, pirítsd át.
Add hozzá a fűszeres tejfölt is, jól keverd el.
Uzsonna
- banán (ált. 1 közepes) 100 g
- korpás keksz (2 darab) 10 g
Vacsora
Párolt borsos tilápia, kölessaláta
- tilápia 200 g
- só, bors
- napraforgóolaj 1 kiskanál
- köles 40 g
- só
- paradicsom (0,5 közepes) 50 g
- kígyóuborka 50 g
- salátamix 20 g
Kiskanálnyi olajon pirítsd át a tilápiát, majd párold át, fűszerezd.
A kölest főzd meg 2-2,5x-es mennyiségű sós vízben.
A zöldségeket vágd fel, keverd össze a kölessel.