Maslow-piramis és karantén

2020.11.16

Ugye, Te is érzed, mennyire megterhelő, hogy percenként változnak az infók, ezerféle hozzáállásról olvashatsz, hallhatsz? Nem csodálom, hogy így érzel, hiszen az össze szükségletünk (a biztonság érzettől a kapcsolódáson át az önmegvalósításig) most minden sérül.

Ha az egyik percben félek, hogy nem tudok a gyerekeimnek enni adni (nem, nem a liszt hiány miatt, hanem a munka hiánya miatt), vagy a szeretteimet nem érinthetem, nem is láthatom - akkor nehéz a következő percben online vállalkozást nyitni, kreatívnak lenni, önismeretre és én-időre fókuszálni. Az egyik netes cikk arról szól, hogy nem lesz elég WC-papír, a másik arról, hogy most tartsunk össze, szeretet, béke, az emberiség megtisztulása.

De lássuk részletesen, hogy megérthessük, illetve, hogy mit tehetünk:

Az ember, leegyszerűsítve az ún. Maslow-piramis szerint működik: először az alapvető fiziológiai szükségleteinket kell kielégíteni (evés-ivás, pisilés, alvás), majd a biztonság érzetünknek kell rendben lennie (meg tudok élni, a szeretteim biztonságban vannak, nem vagyunk életveszélyben), ezután pedig kezdődnek a valódi emberi szükségletek: tartozom valahová, szeretnek, érintenek-érinthetek, nem vagyok egyedül. Ha mindez megvan, akkor az elismerésre (fontos és hasznos vagyok a világban, munkámban és családomban) törekszünk - idáig tart a "hiányalapú szükségletek" birodalma, vagyis ha ezek tartósan vagy hirtelen nem léteznek, krízis helyzetbe kerülünk!

Tehát csak ezek meglétével tudunk a "növekedéslapú szükségletekre" koncentrálni, vagyis fejlődni, tanulni, kreatívnak lenni - új tudást szerezni és szellemi célokat kitűzni (kognitív szükségletek), koncentrálni az esztétikai szükségleteimre: művészetre, alkotásra, saját és környezetem külsőségeire, a csúcson pedig az önmegvalósítás és flow van.


Mi hát a teendő?

  1. Érthető módon az alapvető szükségletek, biztonság és egészség kérdéseket kell magunkba helyre tenni. Nyissunk egy füzetet és írjuk le részletesen, milyen tartalékokkal rendelkezünk, hogyan tudjuk ezt beosztani a következő 30-60 napban, milyen költségeken tudunk faragni.
    .

2. Nézzük át kikhez fordulhatunk, ha megszorulunk - például anyagilag, vagy akár fizikailag, mondjuk ha lázas a gyerkőcünk, ki szalad el kenyérért, patikába... Nagyon sok megoldás van az internetnek köszönhetően, anyukás csoportokban, én magam is segítek a XIII. kerület környékén ha szükséges! (blankahamori@gmail.com) A fizikai egészségünkért apró lépést is tehetünk: tornázhatunk otthon, csatlakozz a csoportjaim egyikéhez!

3. Ezután koncentráljunk a társas kapcsolatokra, kivel hogyan tartjuk a kapcsolatot, és tartsuk is! Beszélgessünk, nevessünk a barátokkal és családdal, mert a gondolatainkba burkolózva nem lesz jobb! Én mindennap beszélek a barátnőimmel és szüleimmel, ha kiderül, hogy ugyanattól félünk vagy ugyanannak örülünk máris jobban érzem magam.

4. NE HIDD, hogy a munkád vagy egyéb szerepeid megszűnésével az derült ki: nem vagy fontos része a világnak vagy nem vagy életképes. Bizonyos szakmákat kiemelten érint a krízis helyzet, ez egy folyamat, így is és most is jó vagy, csodás vagy, ha már ezt olvasod tettél valami hasznosat magadért, magatokért!

E napokban a Maslow-piramis aljáról a tetejére ugrálunk és zuhanunk vissza percenként. Ez most a legnehezebb, és megértelek, ha szenvedsz ettől!

5. Most beszéljünk az olyan luxus dolgokról, mint tanulás, önfejlesztés, jó közérzet (kognitív és esztétikai szükségletek, önmegvalósítás) - nos, igenis szuper ezekhez is hozzájutni, mert minőségibb lesz életünk! Az olaszok éneklős videói is erről szólnak: a felsőbb igények kielégüléséről, a szépről, a kapcsolatokról, az önkifejezésről, mindarról, ami EMBERI.